De vrouw die in 2016 Yannick Frijns (21) doodreed op Texel moet een half jaar de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Daarnaast eist het OM een rijontzegging van twee jaar en een schadevergoeding van 50.000 euro. Over twee weken wordt de uitspraak verwacht.
Pamela H. (26) zou op het moment van de aanrijding hebben geappt, maar spreekt dat zelf tegen. De rechter wilde die mogelijkheid laten onderzoeken en dus werd de zaak eerder uitgesteld. Maar dat extra onderzoek heeft geen bewijs van niet-appen opgeleverd, stelt het OM vandaag.
De nabestaanden wachten al een tijd op een uitspraak van de rechter. Liever zou Frank Frijns, de vader van Yannick, niet met journalisten praten over de dood van zijn dochter. Maar hij heeft een missie. Samen met de moeder van Yannick wil hij het gevaar van het gebruik van smartphones in het verkeer onder de aandacht te brengen.
"Half december willen we de Tweede Kamercommissie Verkeersveiligheid in een petitie vragen om betere voorlichting, strengere straffen voor appende bestuurders en strengere handhaving."
Appen achter het stuur moet net zo strafbaar worden als rijden onder invloed van drank of drugs
Woensdagavond 30 maart 2016. Yannick Frijns fietst op Texel op een kaarsrechte weg als ze van achteren wordt aangereden. Volgens politie en justitie zat H. niet op te letten, omdat ze aan het appen was. Er zat iets meer dan anderhalve minuut tussen het laatste WhatsApp-bericht en het telefoontje naar 112. De verdachte vrouw zegt dat ze stilstond bij een boerderij toen ze het appje verstuurde. De rechter wilde dat justitie daar opnieuw naar ging kijken. Uit een reconstructie blijkt dat het verhaal kan kloppen, maar het OM acht dat onwaarschijnlijk.
Verliezers
Marco Berbee, de advocaat van H., denkt wel dat de nieuwe onderzoeksresultaten het verhaal van zijn cliënt ondersteunen. Hij pleit voor vrijspraak, maar benadrukt ook dat deze zaak "alleen maar verliezers" kent. Want de nabestaanden van Yannick hebben geen dochter en zus meer. Maar met zijn cliënt, een alleenstaande moeder, gaat het door de enorme impact ook niet goed, zegt Berbee.
Nieuwe wet
De oproep van de ouders van Yannick is onder andere gericht aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. wordt gewerkt aan een wetsvoorstel voor strengere straffen voor sommige ernstige verkeersdelicten. Denk aan rijden onder invloed of doorrijden na een ongeval. Er wordt ook gekeken of appen achter het stuur zwaarder kan worden bestraft.
Aan de nieuwe wet zullen de nabestaanden van Yannick Frijns tijdens de rechtszaak niet veel hebben. Pas in januari gaat het voorstel naar verschillende instanties, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Daarna moet ook de Raad van State er nog naar kijken, voordat Tweede Kamerleden erover kunnen stemmen.
Meer verkeersdoden
Ook een ander ministerie zit bovenop het mobieltje. Want na een jarenlange daling, stijgt het aantal verkeersdoden en ongelukken weer. En hoe vaak komt dat door de smartphone? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat verschillende onderzoeken doen naar smartphonegebruik in het verkeer.
Want de cijfers over ongelukken, waarbij de oorzaak het gebruik van een smartphone is, lopen nog ver uiteen. Het ministerie wil daar meer duidelijkheid over krijgen. De onderzoeksresultaten zullen waarschijnlijk nog dit jaar bekend zijn.
Frank Frijns vertelt dat hij niet zal rusten tot zijn missie is geslaagd. "Appen achter het stuur moet net zo strafbaar worden als rijden onder invloed van drank of drugs." Frijns hoopt dat er snel een eind komt aan de rechtszaak. "Dan pas kunnen we echt beginnen met rouwen."