Minister Hennis van Defensie is opgestapt. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen kiezen politici in een dergelijke situatie vaak de "koninklijke weg". Door eerst het debat te voeren en zichzelf te verantwoorden, om vervolgens af te treden.
Hennis is niet het eerste kopstuk uit kabinet-Rutte II dat aftreedt. Wie gingen haar voor? We zetten ze voor je op een rijtje.
Januari 2017 - Ard van der Steur
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) moest aftreden omdat hij de Kamer onjuist informeerde over zijn eigen rol in de Teevendeal. Hij gaf commentaar op de concept-antwoorden van Opstelten over de deal aan de Tweede Kamer. Van der Steur zorgde ervoor dat in de uiteindelijke antwoorden aan de Kamer ook de passage met bedragen uit de Teevendeal werd geschrapt.
September 2015 - Wilma Mansveld
Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) informeerde de Tweede Kamer onjuist over de Fyra-treinverbinding tussen Nederland en België. Volgens het rapport speelde er een reeks van fouten bij de NS, het kabinet en het toezicht.
Maart 2015 - Ivo Opstelten & Fred Teeven
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) had de Tweede Kamer niet goed ingelicht over de overeenkomst die werd gesloten tussen het Openbaar Ministerie en drugscrimineel Cees H. Opstelten zei dat het bonnetje waarop de deal stond, niet te vinden was in archieven.
Hij schatte dat de deal rond de 1,25 miljoen euro lag en deelde dat met de Kamer. In werkelijkheid bleek het om 4,7 miljoen euro te gaan.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sloot toen hij nog officier van justitie was de deal met de hasjhandelaar: die gaf hem informatie in ruil voor geld. De deal bleek om veel meer geld te gaan dan in eerste instantie aan de Kamer was gemeld. Hij stapte op uit solidariteit met Opstelten.
Januari 2014 - Frans Weekers
Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) werd verweten dat hij onvoldoende en te laat op de hoogte was van problemen bij de Belastingdienst. Er was een maatregel doorgevoerd waarbij toeslagen nog maar naar één bankrekeningnummer werden overgemaakt waardoor 125.000 huishoudens onterecht geen huur-, zorg- of andere toeslagen hadden gekregen.
December 2012 - Co Verdaas
Staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) kwam in opspraak omdat hij had gerommeld met declaraties in zijn tijd bij de provincie Gelderland. Hij had reizen gedeclareerd van zijn officiële woonplaats Nijmegen naar Arnhem, terwijl hij in werkelijkheid vanuit Zwolle was gereisd.