Er zijn opnieuw beelden opgedoken van dierenmishandeling in een Belgisch slachthuis. Het filmpje werd verspreid door dierenrechtenorganisatie Animal Rights.
De undercoverbeelden tonen hoe de runderen worden bewerkt met elektrische schokken. Dat mag alleen bij hoge uitzondering. Ook gebruiken medewerkers prikstokken op gevoelige plekken, zoals de anus. Vervolgens worden sommige runderen onverdoofd opgehangen en gekeeld.
Volgens Animal Rights heeft het slachthuis uit Izegem daarmee meerdere regels over dierenwelzijn verbroken. Maar wat mogen slachthuizen eigenlijk wel en niet? En hoe vloog dit slachthuis uit de bocht?
We liepen de overtredingen door met Animal Rights en de Federatie Belgisch Vlees, die opkomt voor de belangen van slachthuizen.
1. Prikstokken of andere puntige voorwerpen gebruiken is niet toegestaan
Het is verboden om druk uit te oefenen op gevoelige delen van het lichaam, waar dieren duidelijk onder te lijden hebben. Volgens Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas is dat voorschrift totaal genegeerd. ''Medewerkers maken hardhandig gebruik van een drijfstok op kwetsbare delen van het lichaam. Dit is in geen geval toegestaan. Maar in het filmpje is duidelijk te zien dat dit wel gebeurt.''
Ook Yannick Hindryckx van Federatie Belgisch Vlees geeft dit toe: "gevoelige zones moeten in welke situatie dan ook vermeden worden."
2. Elektrische schokken moeten zoveel mogelijk worden vermeden
Soms worden elektrische schokken toegediend als runderen en varkens zich niet willen verplaatsen. Dit is alleen toegestaan als de dieren ruimte hebben om zich voort te bewegen. "In de video wordt de elektrische prikkelaar verkeerd gebruikt. Dat mag alleen als het dier niet in beweging komt, wat hier duidelijk niet het geval is", zegt Nadine Lucas.
Yannick Hindryckx sluit zich hier bij aan. "Dieren horen rustig verplaatst te worden als ze naar de slacht worden geleid. In stress-situaties wil het dier niet meer. Daar moet je respect voor hebben."
3. Voordat er geslacht wordt, mogen de dieren geen teken van leven meer vertonen
Nadine Lucas begrijpt niet hoe zoiets mis kon gaan. ''Dieren moeten verdoofd worden, maar ook hier is te zien dat dit bij sommige runderen niet gebeurd is. Het rund blijft seconden lang bij bewustzijn na het verdovingsschot. Daarnaast zijn de koeien nog duidelijk bij bewustzijn als hun keel wordt doorgesneden en ook bij het uitbloeden. Ondanks dat wordt er geen back-upverdoving toegepast."
Omdat de overtredingen zo duidelijk zijn heeft de Belgische minister van Dierenwelzijn actie ondernomen. Hij heeft het slachthuis vanmorgen gesloten. In een videoreactie laat hij weten dat de opgedoken beelden laten zien dat "de weg naar dierenwelzijn nog verdomd lang is".