Ze slapen bij vrienden, wonen in hostels of stoppen zelfs helemaal met hun studie om terug te keren naar hun eigen land. Voor veel internationale studenten is woningnood één van de grootste problemen tijdens hun verblijf in Nederland.
Nu het jachtseizoen op studentenkamers weer is geopend, komen studentenorganisatie ESN en de studentenbond met een speciaal meldpunt voor internationale studenten. Via deze 'Housing Hotline' kunnen ze hun klachten en vragen delen.
"We hebben eigenlijk heel weinig zicht op deze groep", zegt voorzitter Tariq Sewbaransingh van de Landelijke Studentenvakbond. Binnen die groep valt ook de Spaanse Alba Fernández Andreu (23). Ze studeert in Utrecht en moest het afgelopen jaar tot vier keer toe verhuizen naar tijdelijke kamers.
Alba betaalt, net als veel andere buitenlandse studenten, de hoofdprijs. Ze is de voortdurende zoektocht naar woonruimte helemaal zat. "Je voelt je gewoon niet welkom op deze manier. Ik heb drie banen om de huur te betalen, zoek me steeds suf naar een kamer en dan moet ik ook nog studeren. Hoe dan?"
Ze woont al enkele jaren in Nederland, maar inmiddels overweegt ze terug naar Spanje te verhuizen. Haar verhaal is niet uniek. In Facebook-groepen van internationale studenten in Nederland komen de wanhopige oproepjes voor een kamer aan de lopende band voorbij.
No internationals
De zoektocht naar een kamer in een studentenhuis is moeilijk omdat er vaak in grote letters 'no internationals' boven de advertenties staat. Uit angst om over enkele maanden een nieuwe huisgenoot te moeten zoeken, houden studentenhuizen vaak de deur dicht voor internationale studenten.
"Ik heb laatst veertig berichten via Kamernet verzonden en kreeg geen enkele reactie. Dan voel je je echt waardeloos", vertelt Alba. Volgens haar is het onzin dat internationale studenten vaak snel vertrekken. "Er zijn er genoeg die hier hun volledige studie doen en daarnaast: wij moeten toch ook ergens wonen?"
Universiteiten
Een andere optie is een woning via de universiteit. Die reserveren vaak huisvesting voor hun internationale studenten bij organisaties zoals Stichting Studenten Huisvesting (SSH). De stichting verhuurt landelijk 19.000 kamers, maar woordvoerder Jesse van Mourik zegt dat de vraag groter is dan het aanbod.
"Wij hebben een vast aanbod en die kamers zijn soms snel vergeven. In zulke gevallen kunnen we moeilijk een aantal Nederlandse studenten op straat zetten om aan de vraag te voldoen."
De Universiteit Utrecht is een van de snelste stijgers bij het aannemen van internationale studenten. De universiteit geeft toe geen huisvestingsgarantie te kunnen bieden. Dat er onvoldoende kamers beschikbaar zijn voor huisvesting ziet Utrecht niet als reden om minder studenten toe te laten.
We kunnen moeilijk een aantal Nederlandse studenten op straat zetten om aan de vraag te voldoen.
De gevolgen zijn vaak beroerd. In september vorig jaar verschenen er berichten over internationale studenten die in het park of hun auto sliepen vanwege woningnood. Anderen vinden nooit een kamer en blazen hun uitwisseling of studie ervoor af.
Bedrijven zien die kamerschaarste onder internationale studenten en springen daar handig op in. Met een Engelstalige website en luxe kamers probeert The Student Hotel mensen uit het buitenland te lokken. Het addertje: de hoge huurprijzen. Een kamer, wel met veel extra faciliteiten, kost daar al gauw 800 euro per maand, waar een kamer in de grote studentensteden gemiddeld tussen de 300 en 500 euro kost.
Zulke constructies bevestigen volgens studentenorganisaties dat de nood hoog is. Maar omdat de groep nog maar amper in beeld is, zijn harde cijfers schaars. Om hier verandering in te brengen, zullen de resultaten van het nieuwe meldpunt worden gedeeld met de overheid.
Update: Inmiddels heeft Alba een betere kamer gevonden waar ze voor langere tijd kan blijven.