In de afgelopen 65 jaar is 8.300.000.000.000 kilo plastic geproduceerd. Acht miljard ton. Dat heeft de Universiteit van Georgia berekend. En ongeveer de helft daarvan is in de afgelopen 13 jaar geproduceerd.
Plastic zit bijna overal in, haast onvermijdelijk is dan dat het rond gaat slingeren en de aarde vervuilt. Uit het onderzoek blijkt dat van die ruim 8 miljard ton ongeveer 75 procent, 6 miljard dus, onze aarde blijft vervuilen. De rest wordt bijvoorbeeld hergebruikt of verbrand. Dat is zo veel:
Oké, die berg is er, maar hoe komen we ervan af? Hoogleraar Duurzame Leefomgeving aan de Rijksuniversiteit Groningen Han Olff legt uit: "We moeten ons bewuster worden van ons gebruik van plastic. Dat gaat in Nederland al relatief goed, we zijn hier al een stukje verder dan andere landen." Maar ook wij zijn er nog lang niet.
Olff: "Er komt pas verandering als consumenten bewust kiezen voor andere soorten verpakkingen. Bijvoorbeeld van karton."
Maar dit alleen is niet genoeg, zegt bijzonder hoogleraar duurzame industriële chemie Gert-Jan Gruter van de Universiteit van Amsterdam. "Het kiezen van ander soort verpakkingen is niet persé duurzamer. De consument moet ook daadwerkelijk eisen dat producenten minder plastic in verpakkingen stoppen."
Verder benadrukt hij dat afval scheiden belangrijk is. "Het idee dat verzameld plastic in Nederland uiteindelijk bij het gewone afval belandt, klopt niet. In Nederland wordt het plastic wél gescheiden. Des te meer reden dus om je eigen afval te scheiden. "En het gaat ook om de kleine dingen, zoals zelf een tasje meenemen in plaats van een plastic tasje kopen."