Geen jointje om lekker stoned naar je goudvissen te staren, maar om van je pijn af te komen die je hebt omdat je langdurig ziek bent. Medicinale wiet dus. In Nederland krijgen ongeveer tweeduizend mensen dat voorgeschreven van hun arts.
Fijn tegen de pijn, maar een bijwerking is dat je verslaafd kan raken. Daarom zijn onderzoekers over de hele wereld bezig om 'nepwiet' te maken: een medicijn dat net zo pijnstillend en ontstekingsremmend werkt als echte wiet, maar waar je niet high van wordt. Alleen: het is nog niet gelukt.
Maar er is wél vooruitgang
Onderzoeker Mario van der Stelt van de Universiteit Leiden heeft nepwiet nu een stap dichterbij gebracht. Hij onderzocht samen met een team de meestgebruikte stoffen in de zoektocht naar synthetische cannabis. Daar kwamen drie moleculen uit die wel de pijn stillen, maar waar je niet van in hogere sferen raakt.
Mario hoopt vooral dat zijn onderzoek voor meer duidelijkheid zorgt. "De bedrijven en academische groepen die hier mee bezig zijn, ontwikkelen hun stoffen allemaal op hun eigen manier en trekken verschillende conclusies", zegt Mario. "Die data is niet met elkaar te vergelijken en heel verwarrend."
Is dit een grote doorbraak?
Niet per se: nepwiet ligt niet per direct in de schappen. Maar het brengt ons wel een stapje dichter bij synthetische cannabis zonder nare bijwerkingen, zoals verslaving of ongewenste psychische effecten.
Mario verwacht dat onderzoekers deze drie moleculen als startpunt gebruiken om nieuwe pijnstillers te ontwikkelen. "Het betekent ook dat er minder onderzoeksgeld weggegooid wordt en er minder proefdieren nodig zijn."
Waarom is dit nodig?
Er is geen hard bewijs dat medicinale wiet echt werkt. Maar sommige mensen zeggen dat ze er wel baat bij hebben. In Nederland krijgen 2000 mensen medicinale wiet voorgeschreven, zegt het Bureau voor Medicinale Cannabis. Dat halen ze dan bij de apotheek. Maar je kan het natuurlijk ook gewoon in een coffeeshop krijgen.
Volgens Mario is het daadwerkelijke aantal gebruikers daarom hoger. Geschat wordt dat ruim 10.000 mensen wiet als medicijn gebruiken. En of het nu wel of niet werkt, je kán eraan verslaafd raken en er zijn weinig andere zware pijnstillers op de markt. "Dus moeten we op zoek naar nieuwe", zegt Mario.
"Stel dat iemand medicinale wiet gebruikt en meer ontstekingsremming of pijnstilling nodig heeft, dan kan je nu niet de dosis omhoog gooien. Dan word je higher dan je aan kan." Met een synthetisch cannabismedicijn zou dat wel kunnen. Dat zou dan bijvoorbeeld in de vorm van een pil kunnen.