Therapeutisch trippen om nieuwe inzichten te krijgen en zo van je depressie of stressstoornis af te komen. Onderzoekers van over de hele wereld komen dit weekend bij elkaar in Amsterdam om te praten over de effecten van psychedelische drugs. Ze zijn verboden, maar kunnen misschien wel helpen bij het behandelen van psychische problemen.
Over de effecten van lsd en paddo's tijdens behandelingen spraken we eerder met de Britse onderzoeker Robin Carhart-Harris. Maar volgens organisator Joost Breeksema van de conferentie over psychedelica gaan de meeste onderzoeken op dit moment over mdma. "Lsd klinkt sexiër, maar behandelingen met mdma zijn in een relatief vergevorderd stadium."
Therapeuten zeggen ja tegen MDMA
Kim Kuypers van de Universiteit Maastricht doet al dertien jaar onderzoek naar de effecten van mdma. Ze besloot niet alleen te kijken naar de slechte effecten, maar ook naar de positieve.
"Mdma kan mensen meer open maken en sociale angst remmen, maar dat kan een beetje alcohol ook", vertelt ze. "Toch is het met geen ander middel te vergelijken: het is intens, het creëert een gevoel van één zijn met anderen en het verhoogt het gevoel van empathie."
Mdma kan dus goed werken in de behandelkamer: je voelt een sterkere band met je therapeut en bent bovendien minder bang om over je problemen te praten. "Het kan bijvoorbeeld helpen bij het behandelen van posttraumatische stressstoornissen."
Mdma moet je zien als 'glijmiddel' van de therapie.
Patiënten moeten volgens Kuypers tussen de 75 en 125 mg mdma krijgen om het beste effect te krijgen. Dat is een stuk minder dan de hoeveelheid die in de gemiddelde xtc-pil zit die je op straat tegenkomt: daar zit volgens het Trimbos Instituut 140 mg in.
Patiënten pillen mee naar huis laten nemen heeft geen zin, want alleen in de behandelkamer heb je er iets aan, zegt Kuypers. "Het gaat puur om het contact met je behandelaar."
"Het is niet makkelijk om onderzoek te doen met bijvoorbeeld mdma", zegt Breeksema. Dat heeft vooral te maken met de strenge wetten. "Soms zit er jaren tussen het idee en het daadwerkelijke onderzoek. Logisch ook: je moet een ontheffing hebben, het bedrijf dat de stof maakt moet een vergunning hebben en de plek waar het ligt moet goed beveiligd zijn."
Sneller dan je denkt
Volgens Breeksema is patiënten behandelen met mdma toekomstmuziek, maar heel lang zal het volgens hem niet duren. "In de VS gaan ze volgend jaar naar de laatste fase van het onderzoek. Ze testen daar nu al op patiënten, in de nieuwe fase is dat grootschaliger: met meer patiënten en op meer plekken. De verwachting is dat er over vijf jaar voldoende bewijs en ervaring is dat mdma werkt in de behandeling van bijvoorbeeld posttraumatische stressstoornissen."
Je kunt het dan niet ineens bij de apotheek halen. "Het blijft een verboden middel dat alleen onder zeer strenge voorwaarden mag worden gebruikt", verwacht Breeksema. "Bovendien moeten de behandelingen anders ingericht worden en moeten therapeuten getraind worden op het werken met patiënten die onder invloed zijn. Maar het is dichterbij dan je denkt."