Het kabinet heeft de knoop doorgehakt: Nederlandse F16's gaan straks ook bombarderen boven Syrië. Sinds oktober 2014 bombardeert Nederland al boven Irak. Hoeveel bommen heeft Nederland eigenlijk al gegooid, en is dat veel?
Boven Irak bombarderen vier F16's. En die zijn daar zeker niet voor spek en bonen: na de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk bombardeert volgens Britse onderzoekers Nederland het meest.
Sinds oktober 2014 vlogen de gevechtsvliegtuigen boven Irak al 1500 keer een missie, waarbij ze volgens Defensie al 1050 keer hun wapens inzetten tegen IS-doelen. Air Wars, een Britse organisatie die de militaire inzet van de deelnemende landen in de coalitie bijhoudt, schat dat de F16's 350 luchtaanvallen uitvoerden.
Maar wat betekenen die cijfers nou precies? Want 1050 keer een wapen ingezet, zijn dat dan bommen, raketten, of kogels? Het Nederlandse ministerie van Defensie wil dat niet in detail uitleggen. En dat ergert Chris Woods, directeur van Air Wars. "We moeten het doen met wat de landen zelf vrijgeven", zegt hij. "Het Nederlandse ministerie van Defensie staat zowat onderaan als het gaat om transparantie. Alleen Bahrein geeft nog minder prijs."
Dus zijn de cijfers van Woods een schatting. "Het officiële cijfer van het aantal 'wapeninzetten' staat op 1050. Maar het is totaal onduidelijk of het hier om bommen, raketten of mitrailleurkogels gaat."
België telde bij één op de drie 'inzetten' een bom of raket, legt Woods uit. "Tweederde van die inzetten waren dus kogels", zegt hij. "Dus hebben we voor Nederland de 'inzetten' ook door drie gedeeld, en dan kom je uit op 350 luchtaanvallen." Ofwel aanvallen met bommen of raketten.
Wat valt er in Syrië eigenlijk nog te bombarderen?
Verschillende landen - en dan vooral de VS - hebben al flink gebombardeerd boven Syrië. Wat valt daar eigenlijk nog te bombarderen, heeft het nog zin? Volgens onderzoeker Dick Zandee van Clingendael is onze steun in Syrië vooral symbolisch. "De Amerikanen en Fransen hebben ons er de laatste maanden om gevraagd. Het is een kwestie van internationale solidariteit, de lasten delen."
Toch hebben de Nederlandse bommen wel degelijk zin. In Irak zijn veel commandoposten en olievoorraden vernietigd. Maar dat soort 'harde' doelen zijn nu bijna op, dus worden nu ook oliekonvooien aangevallen. "Dat mocht eerst niet vanwege het grote risico op burgerdoden. Maar omdat je IS het hardst kan pakken op olie, mag dat nu toch. En de luchtaanvallen kunnen de Syrische Koerden helpen bij hun grondoorlog tegen IS."