Een naaktfoto of filmpje sturen naar iemand die je leuk vindt, terwijl de kans bestaat dat 'ie online wordt verspreid? Jongeren blijven het doen. In Tilburg onderzoekt de politie nu een Instagram-account met naaktfoto's van leerlingen van een vmbo-school.
Volgens Raoul Chocolaad van seksespecifiek expertisecentrum Qpido komt dat omdat jongeren alleen nog maar communiceren via social media. Het maken van een foto is zo gebeurd, net als het doorsturen. En veel jongeren overzien daar de gevolgen niet van.
"Jongeren willen leuk gevonden worden en indruk maken. Daarbij denken ze niet na over wat er kan gebeuren. Aandacht speelt een grote rol. En pubers zijn daar extra gevoelig voor. Het puberbrein is minder goed in staat om de gevolgen van zo'n actie te overzien."
Daarnaast speelt mee dat het een vrij nieuw fenomeen is, zegt Chocolaad. "Niemand vertelt ze over de risico's. Ouders en leerkrachten zijn ook vaak niet op de hoogte. Het is belangrijk om ouders, leerkrachten en kinderen hierover voor te lichten."
Je denkt: leuk, even doorsturen. Maar je pleegt een strafbaar feit.
Maar het zijn niet alleen jongeren die seksueel getinte berichten naar elkaar sturen. Ook volwassenen doen aan sexting. "Het is een misvatting om te denken dat het hoort bij een bepaalde doelgroep."
Maar onder de 18 is het maken en verspreiden van naaktfoto's strafbaar. En dat weten veel jongeren niet. "Je denkt: leuk, even maken of doorsturen. Maar je pleegt een strafbaar feit. Als scholieren dat horen, schrikken ze vaak."
Toch denkt Francien Regelink dat sexting onder jongeren alleen nog maar zal toenemen. "Het is een nieuwe manier van digitaal aftasten. Het hoort bij deze tijd van Whatsappen en Snapchat."
Francien liet op 15-jarige leeftijd via een foto haar borsten zien aan de populairste jongen van de school, op wie ze verliefd was. Hij maakte een foto en de volgende dag hing de foto door de hele school. "Ik vond die jongen leuk en wilde zijn aandacht. Dat kan ieder meisje overkomen. Het is belangrijk slachtoffers niet te veroordelen."
Chocolaad heeft voor de jongeren maar één advies: doe het niet. Kun je het toch niet laten? Doe het dan verstandig. "Stuur een foto waarop je niet herkenbaar bent. Zonder je gezicht of herkenbare tatoeages."