Rillend van de kou een mailtje tikken op kantoor. Komt het je bekend voor? Goede kans dat je een vrouw bent. Vrouwen hebben vaak meer last van de airco op hun werkplek dan mannen. Omdat ze zich aanstellen? Nee! Het valt allemaal wetenschappelijk te verklaren, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Maastricht.
Hoe dan?
Het is eigenlijk heel simpel. De formule waarmee de temperatuur in kantoren vaak geregeld wordt, komt uit de jaren zestig. Toen was het overgrote deel van de werknemers man. Dus gaat die formule uit van de gemiddelde man. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, als de stofwisseling van mannen en vrouwen hetzelfde zou zijn. En laat dat nou net niet het geval zijn.
"We hebben jonge vrouwen laten werken in een klimaatkamer en vervolgens hun huidtemperatuur de warmte productie van het lichaam gemeten," zegt onderzoeker Boris Kingma. "Daaruit bleek dat vrouwen een stuk minder warmte produceerden." De onderzoekers vroegen hen vervolgens ook wat ze van de temperatuur in de ruimte vonden. En wat bleek? Bij een temperatuur van 24,5 graad vonden vrouwen het pas aangenaam. Terwijl dat bij mannen een stuk lager ligt.
Mannen kunnen tot 35 procent meer warmte produceren dan vrouwen. Die hebben het dus al sneller warm. Als de airco van een bedrijf uitgaat van de 'warmteproductie' van een man, dan krijg je dus de situatie dat mannen het over het algemeen een lekker temperatuurtje vinden achter hun bureau en hun vrouwelijke collega's met kippenvel op hun armen zitten.
Dat vrouwen het op hun werk vaker koud hebben, ligt voor een groot deel dus aan de fysiologie van de vrouw. Maar, zeggen de onderzoekers. De rol van kleding moeten we ook niet vergeten. Vrouwen kleden zich vaak wat bloter dan mannen. Waar mannen met een pak en stropdas zitten, hebben vrouwen in de zomer vaak luchtige zomerjurkjes aan. Wetenschapper Joost van Hoof heeft het zelfs over het 'decolleté effect.'"Al moeten we dat ook weer niet overschatten."
Energie besparen
Hoe dan ook, als bedrijven meer rekening houden met vrouwelijke collega's, kan dat dus een hoop energie besparen. De airco kan een standje lager en dat levert dan weer een mooie kostenbesparing op. Al loop je dan wel het risico dat er mensen gaan klagen dat ze het zo warm hebben. "Het is natuurlijk heel lastig om iedereen tevreden te stellen. Maar in feite hoef je dan niet het hele gebouw af te koelen voor die mensen, je kan die mensen ook een lokaal alternatief bieden: bijvoorbeeld een stoel die extra gekoeld is, of een scherm dat koele lucht rond blaast," zegt Kingma.