Fans van Hatsune Miku in Japan

Japanse hologramzangeres geeft virtueel concert in Amsterdam

Amsterdam maakt deze dagen kennis met Hatsune Miku. Dat is een Japanse popster die vanavond op het jaarlijkse Holland Festival staat in Amsterdam.

De zangeres is overigens niet van vlees en bloed, maar een hologram. Hatsune Miku zingt in haar shows op basis van muziek virtueel over het 'onechte'. Eigenlijk is het een soort opera zonder orkest of menselijke zanger. De makers hopen met de voorstelling The End een nieuwe weg in te slaan op het gebied van opera.

Vanavond doet ze het ietsje anders. Ze is geen hologram, maar geeft op meerdere schermen tegelijk een 3D-concert weg. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Project Diva

Hatsune Miku komt uit het computerspelletje Project Diva en was vooral enkele jaren geleden heel populair in Japan als hologram. Maar volgens Japankenner Niels Viveen is het nu juist populairder om gewoon op schermen te projecteren.

En dat is precies wat de organisatie van het Holland Festival ook dacht. Op haar eerste concert gisteren, dat supersnel was uitverkocht, kwamen relatief veel jongeren af.

Hologram: hoe dan?

Zo'n hologram-concert is natuurlijk best wel tof. Maar het vraagt ook de nodige voorbereiding en technische snufjes. Edwin Zeegers van Beam Brothers legt uit: "Je moet een folie spannen, waarop de projectie weerspiegelt. Als je dat op een podium doet, moet er een zwarte box omheen om de rest van het licht af te schermen."

De hype is trouwens nu wel over, zegt Zeegers. "Dat komt door de hele rompslomp eromheen. Daar haken de meeste mensen wel op af."

Hatsune Miku was wel de eerste holografische popzangeres. Later werden ook onder meer de overleden zangers Tupac en Michael Jackson als hologram gebruikt voor een concert:

Hoewel de Japanse Hatsune Miku nu even een tussenstop maakt in ons kikkerlandje, is de kans niet heel groot dat we dit nu ook in Nederland gaan doen, denkt commercieel directeur Danny Damman van de Ziggodome.

"Het hologramoptreden is echt iets voor de Aziatische wereld. We zijn daar toch veel te nuchter voor. De techniek is nu ook echt te duur, maar ik sluit niet uit dat het over twee jaar wel voor ons beschikbaar is. Het moet wel heel speciaal zijn, wil een hologramconcert naar Nederland komen."

Deel artikel: