De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zegt dat alleen de Britten het vertrek uit de EU kunnen initiëren. Hij wil in september met de overgebleven Europese regeringsleiders praten over de toekomst van de EU. Het Europees Parlement wil vooral snel duidelijkheid.
In een roerige spoedzitting besprak het Europees Parlement vandaag de uitslag van het Britse referendum. Het ging er af en toe fel aan toe. "Waarom zit u hier eigenlijk nog", vroeg commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan UKIP-leider Nigel Farage.
Farage haalde op zijn beurt uit naar zijn collega's. "Zeventien jaar geleden kwam ik hier voor het eerst. Jullie hebben me uitgelachen, maar nu is het lachen jullie wel vergaan. Het wordt tijd dat jullie uit de ontkenningsfase komen. Wij hebben ons land terug, nu de rest nog."
Farage benadrukte wel dat Groot-Brittannië een goede vriend en handelspartner van Europa wil blijven, ook na het verlaten van de Europese Unie. "We hebben de oorlog gewonnen, nu moeten we de vrede winnen."
Ook Marine le Pen, partijleider van het Franse Front National was vandaag in Brussel. Een referendum over de EU vindt ze ook voor Nederland een goed idee. "Alle Europese landen moeten het recht hebben om zich uit te spreken, en hun uitspraak moet worden gerespecteerd."
Ze vindt de uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk "een overwinning van het volk en de liefde van een volk voor een land".
Hoe lang ik daar nog werk, hangt af van de onderhandelingen.
Voor Britten die in Brussel werken is de toekomst onzeker. De Brit David Kamp maakt zich zorgen, hij werkt in het Europees Parlement voor de Groenen.
Kamp kan het niet geloven dat in het nieuwe parlement straks geen Britten meer werken. "Hoe lang ik daar nog werk, hangt af van de onderhandelingen."
Ook Alyn Smith van de Groenen kan niet geloven dat het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit Brussel. "Het is een gevoel van gemis. Alsof er iemand in de familie is overleden."
Onmiddellijk vertrek
Het Europees Parlement heeft premier David Cameron in een resolutie opgeroepen om "onverwijld" de EU-leiders op de hoogte te stellen van het Britse vertrek uit de Europese Unie.
Het parlement wil dat de Britse regering "onmiddellijk" de vertrekprocedure begint om "schadelijke onzekerheid voor iedereen te voorkomen en de integriteit van de Unie te beschermen".