In het begin van de pandemie was Italië dé coronabrandhaard van Europa. Uit het land kwamen de meest vreselijke beelden en verhalen.
Maar nu lijkt Italië het virus juist goed onder controle te hebben, in tegenstelling tot veel andere landen, waaronder Nederland. Er komen in Italië relatief weinig besmettingen bij. Hoe doen de Italianen dat? Verschilt hun aanpak van de onze?
De quarantaine-maatregelen in het voorjaar waren in Italië een stuk strenger dan in Nederland. Door de schok van de hoge dodenaantallen realiseerden Italianen zich dat keiharde maatregelen nodig waren, zegt Giovanni Leoni, vice-voorzitter van de Italiaanse artsenvereniging. "We verloren niet alleen patiënten, maar ook tientallen artsen. We begrepen dat het niet alleen belangrijk was patiënten te controleren, maar de hele gemeenschap."
Op 9 maart ging het hele land in een strikte lockdown. Bijna alle winkels en bedrijven gingen dicht en Italianen mochten alleen voor het hoognodige naar buiten. "Toen mensen werden geïsoleerd en direct contact werd vermeden, werd het virus een halt toegeroepen", zegt Leoni.
Doordrongen van nut
Dankzij de strenge lockdown heeft Italië het virus ver onder controle gekregen waardoor Italianen doordrongen zijn van het nut van de coronaregels, denkt Leoni. "Voor effectieve maatregelen is een enorme sociale steun nodig."
Italië liet de strenge lockdown de afgelopen tijd slechts heel langzaam los. Leoni: "Iedereen is moe van het dragen van een masker, maar het moet. Het is moeilijk leven zo, maar het moet. Sociale afstand houden is moeilijk, maar het moet."
Wantrouwen tegen de overheid is de grondhouding van de Italianen, zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Maar het volk heeft gezien dat die keiharde maatregelen die niemand leuk vond, wel hebben gewerkt. Het aantal besmettingen zie je nu weer langzaam stijgen, daarom zijn discotheken weer gesloten en de bevolking slikt het. Zo'n 80 procent is het eens met de maatregelen omdat die de vorige keer zo goed hebben gewerkt."
Leerlingen dragen op hun eerste schooldag in tijden netjes een mondkapje. Hun ouders vinden het spannend, maar zijn ook opgelucht dat de kinderen weer naar school kunnen:
De beelden van het begin van de crisis zorgen er nu voor dat Italianen zich goed aan de regels houden, zegt Marghadi. "Overvolle mortuaria, kerken die werden opengesteld om grafkisten in te zetten, legertrucs volgeladen met lijken omdat crematoria het niet meer aan konden: het staat op het netvlies van de Italianen gebrand."
"Het is vooral in het noorden keihard aangekomen, maar ook in de rest van de land heeft men die beelden gezien en staan ze in het geheugen gegrift." Leoni beaamt dat: "Mijn land heeft de uitgestorven dorpen en steden tijdens de lockdown nog als spookbeeld voor ogen."
Italië maakt zelf mondkapjes
Maar de echte sleutel van een succesvol coronabeleid, zegt Leoni, is een goed testbeleid en bron- en contactonderzoek. Iets waar Nederland grote moeite mee heeft.
"Je moet iedereen testen in alle risicosituaties. Mensen met én zonder klachten, onderwijzers, verpleegkundigen, artsen, enzovoort. Zodra iemand positief is getest, is onderzoek nodig naar alle contacten."
Gebrek aan testmateriaal is er niet meer, dat wordt net als mondkapjes inmiddels in Italië geproduceerd.