Hotelbel

Lege hotels: Horeca Nederland verwacht grote ontslaggolf

De normaal druk bezette kamers, zalen en gangen in het Mercure Amsterdam City Hotel zijn zo goed als leeg. Het doet manager Francis Windt pijn. "We hebben op dit moment niet zoveel gasten in huis. Voor de crisis ging het heel goed, maar nu is het dramatisch. En dat is emotioneel best wel zwaar."

Het Amsterdamse hotel is zeker niet het enige hotel dat het moeilijk heeft. De coronacrisis raakt de sector keihard. Het zakelijke reizigersverkeer ligt zo goed als stil, beurzen en congressen zijn massaal afgeblazen en de toeristen komen nog maar mondjesmaat. Met als gevolg dat de sector in de rode cijfers duikt.

Duizenden ontslagen

Veel hotels zijn op dit moment verliesgevend, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die onderzoek deed. Sinds juni hebben hotels te maken met een bezetting van amper 60 tot 70 procent. In de grote steden en vooral Amsterdam is het zelfs rond de 25 procent. Perspectief op verbetering is er nog niet.

"Het schrijnende is dat de politiek en de consumenten het idee hebben van de laatste maanden met volle terrassen en mooi weer en denken: het gaat best weer goed met de horeca. Maar voor de hotels, vooral in de grote steden, geldt dit absoluut niet", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Hij verwacht grote ontslaggolven. "Voor de hele sector zal dit gaan om duizenden ontslagen. Tussen 50.000 en 100.000 arbeidsplaatsen voor de gehele horeca."

Hoewel alle hotels geraakt worden door de crisis, verwachten sommige hoteliers er met minder kleerscheuren vanaf te komen. Zo ook het Zoku Hotel in Amsterdam. "Wij zijn hybride, zitten tussen een hotel en kantoor in, en doen het daarom een stuk beter dan andere hotels in Amsterdam", zegt Hans Meyer, mede-oprichter van Zoku.

Hij legt uit dat het hotel zogenoemde 'worklofts' verhuurt: een kamer waarin het bed is weggewerkt en de werkplek centraal staat. "Gasten komen hier voor langere tijd wonen en werken. Ook zijn er veel mensen die hier voor dagje komen werken. Daardoor is het hier toch best wel druk."

Het hotel had in augustus een bezetting van 80 procent. "Wel tegen een wat lagere prijs. Normaal draaien we in deze tijd van het jaar ruim 90 procent", zegt Meyer. Hij denkt dat het voor 'traditionele' hotels die qua concept meer op elkaar lijken, nog lang zware tijden zullen blijven.

Innoveren

"Als je allemaal kamers hebt met een bed in het midden, kan je daar niet zo veel aan veranderen. Ombouwen kan natuurlijk, maar daar zijn grote investeringen voor nodig. Veel hotels zullen moeten proberen te overleven en hopen dat deze situatie niet meer zo lang duurt."

Dat zegt ook KHN-directeur Beljaarts: "Hotels innoveren tot een andere bedrijfsvorm gaat niet altijd zo makkelijk, je hebt niet zomaar geld om in alle kamers bijvoorbeeld een keuken te bouwen."

Bunk in Amsterdam-Noord doet het ook net even anders dan andere hotels en heeft nog vrij veel gasten. Het hotel is gevestigd in een oude kerk en heeft niet alleen kamers, maar ook 'pods' waarin je kan slapen. Eigenaar Robin Hagedoorn leidt ons rond.

'Voor veel hotels is corona een bloedbad, voor ons biedt de crisis juist kansen'

"We houden ons sterk door allerlei coronaproof plannen en maatregelen te bedenken", zegt Windt van Mercure. Zo organiseert het hotel nu 'hybride' evenementen. "Waar normaal iedereen in een zaal zou zitten luisteren naar een spreker, zit nu alleen de spreker in de zaal en wordt het evenement gestreamd naar de deelnemers."

Ook heeft het hotel dertig longstay-kamers ingericht. "Die hebben een kitchenette dus je zou er kunnen wonen." Op dit moment wonen er nog geen gasten, maar het hotel rekent er wel op dat die nog gaan komen. "We hopen dat volgend jaar het grote publiek weer komt. Een vaccin zou ons heel erg helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl