"Ik hoop dat ik hier snel weg kan", zegt journalist Anouk Eigenraam. Ze zit vast in de Chinese stad Wuhan, waar het besmettelijke coronavirus is uitgebroken. Net als zo'n twintig andere Nederlanders wordt ze mogelijk geëvacueerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een evacuatie.
Eigenraam vertelt dat ze vanochtend door de ambassade in Peking op de hoogte werd gesteld. "Verder is er nog veel onduidelijk over de evacuatie. Het wordt onderzocht en er wordt aan gewerkt, maar we moeten het afwachten." Waar een eventuele evacuatie naartoe gaat, weet ze dan ook nog niet.
Normaal woont de journalist in Peking, waar ze verslag doet voor het Financieele Dagblad en BNR. "Ik blijf bij een evacuatie het liefst binnen China, anders moet ik straks weer helemaal terug. Evacueren naar Europa lijkt me ook niet zonder risico's. Als Europa zou ik denken: laat die mensen lekker daar."
Een mondkapje is verplicht
Op dit moment verblijft Eigenraam in een appartement in miljoenenstad Wuhan, samen met een collega-journalist. "We wilden eigenlijk al eerder vertrekken, maar toen ging de stad op slot en zaten we vast." Ondanks de uitbraak van het coronavirus, heeft ze haar werk de afgelopen dagen voorgezet.
"Ik ben hier in Wuhan als journalist, dus ik wil ook gewoon op pad gaan en verhalen maken. Ik ben hier niet om de hele dag in m'n appartement te zitten." Ze is de afgelopen dagen dan ook gewoon naar buiten geweest. "Dat kan nog steeds, als je maar een mondkapje draagt. Dat is verplicht."
Maar bij een bezoek aan een ziekenhuis bleef ze wel op veilige afstand. "Mensen stonden daar voor de ingang te hoesten en te kuchen. Ik dacht: als ik daar naar binnen ga, dan word ik sowieso ziek. Daar vliegt van alles rond, dat zou onverantwoord zijn geweest. Ik heb zelfs een extra mondkapje opgedaan."
Eigenraam kent ook een aantal Chinezen die niet naar buiten durven. "Ze zijn best wel bang en hebben ook kritiek op de lokale overheid. Ze vinden dat die veel te traag heeft gereageerd. De overheid had bij de eerste ziektegevallen in december al veel strengere maatregelen moeten nemen, zeggen zij."
Ze vertelt dat de burgemeester van Wuhan vandaag in een interview heeft toegegeven dat er traag is gereageerd. "Hij heeft ook gezegd dat hij bereid is om af te treden. Dat zal het vertrouwen denk ik niet doen toenemen. Mensen denken: toen ging het dus fout en nu moeten we er maar op vertrouwen dat het wel goed gaat."
Boodschappen ingeslagen voor twee weken
Ondertussen merken ze ook in Peking de gevolgen van de virusuitbraak. Journalist Cindy Huijgen verblijft al dagen "in quarantaine" in haar appartement. Vorige week woensdag was ze nog in Wuhan om voor de Telegraaf verslag te doen over het coronavirus, met een van de laatste vluchten wist ze de stad te verlaten.
"De ochtend na m'n aankomst werd er op de deur geklopt. Aan iedereen in het gebouw werd gevraagd of ze uit de besmette provincie Hubei kwamen. Ik heb eerlijk antwoord gegeven", vertelt Huijgen. Sindsdien krijgt ze regelmatig een telefoontje van lokale overheidsfunctionarissen, "om te checken hoe het gaat".
Tot nu toe voelt ze zich goed. "Natuurlijk maak ik me soms wel een beetje zorgen. Als ik moet hoesten denk ik: oh, zou het dan toch? Ik heb nog geen koorts gehad. Al is inmiddels bekend dat je ook ziek kan zijn zonder koorts te hebben." Bij meer dan 2700 mensen is het coronavirus vastgesteld, 81 patiënten zijn overleden.
Op aandringen van de overheidsfunctionarissen in Peking blijft Huijgen in haar appartement. "Ik heb ook geen contact meer met andere mensen. Ik vind het heel begrijpelijk dat ze iedereen die uit de besmette provincie komt, laat staan uit de virusstad zelf, in quarantaine zetten."
Dat iedereen extra voorzichtig is, merkte ze ook toen ze online boodschappen had besteld. "Die worden normaal aan je overhandigd, maar de bezorger heeft ze nu voor de deur gezet en is er snel vandoor gegaan, omdat hij niet het risico wilde lopen om besmet te raken. In Peking wordt men steeds meer paranoïde."
Nederland schaalt het coronavirus op naar een zogenoemde A-ziekte. Wat betekent dat? En als er hier besmettingen zijn, wat moeten we dan doen? Bekijk hieronder het gesprek met viroloog Marion Koopmans.