De royale zege voor Boris Johnson en zijn Conservatieve Partij betekent dat er in het Britse parlement een meerderheid is voor brexit en dat het Verenigd Koninkrijk vrijwel zeker 31 januari de EU verlaat.
In het VK wonen 150.000 Nederlanders die op de een of andere manier geraakt worden door het vertrek van de Britten uit de EU. Maar na meer dan drie jaar onzekerheid is er bij hen ook opluchting dat er nu eindelijk duidelijkheid is.
Hedwig Hegtermans woont in Londen en is blij met de zekerheid "na de emotionele achtbaan van 3,5 jaar". Nederlandse studenten in Londen vrezen dat het zoeken van een baan in Engeland lastig gaat worden:
Ook voor de bijna 50.000 Britten die in Nederland wonen, maakt de verkiezingsuitslag duidelijk dat brexit er nu echt aan zit te komen. Een van hen is journalist Senay Boztas. Zij stemde op de Liberal Democrats, die tegen brexit zijn. De partij haalde maar 11 van de 650 zetels. "Ik dacht wel dat de Conservatieven zouden winnen, maar zo'n grote overwinning vind ik teleurstellend."
Student Hugh Huyton vond alle kandidaten "lachwekkend" maar hoopte met een tactische stem op Labour brexit tegen te houden. "De hoop die ik had, is de grond in geboord."
Hugh heeft een Nederlands paspoort en is van plan na zijn studie in Nederland te gaan wonen. Senay mag ook in Nederland blijven maar vreest wel voor haar baan:
Ook voor Britse EU-medewerkers heeft brexit grote persoonlijke gevolgen. Seb Dance zit bijvoorbeeld voor Labour in het Europarlement. Hij is hard voor z'n eigen partij en leider. "Mensen vertrouwden Corbyn niet en we kwamen jaren te laat met onze stellingname over brexit."
Labour staat nu buitenspel. Boris Johnson is premier en heeft een stevig mandaat om brexit door te voeren. Dance: "Groot-Brittannië komt in een situatie dat beslissingen die ons raken elders genomen worden. In Europa, de VS of China. Is dat 'de controle terugnemen'?"
Hoe dan ook is het na 31 januari voorbij voor Dance in Brussel. "Dat is de enige zekerheid die ik nu heb." Hij is daarom ook opgelucht: