De problemen rond met toeslagen en de belastingdienst zijn groter dan tot nu toe gedacht. In totaal gaat het volgens staatssecretaris Menno Snel om 9000 gevallen. "De kans dat het ook in die zaken is gebeurd, is groot." En als dat zo blijkt te zijn, zullen die gevallen volgens Snel op dezelfde manier afgehandeld worden als de 300 ouders die vandaag excuses kregen en compensatie werd toegezegd.
De staatssecretaris maakte eerder vandaag bekend dat 300 ouders gecompenseerd worden die door de Belastingdienst ten onrechte zijn behandeld als fraudeurs van kinderopvangtoeslag. Zij krijgen alsnog hun toeslag, een financiële compensatie en immateriële schade vergoed.
Door de terugvorderingen van de Belastingdienst van duizenden tot tienduizenden euro's kwamen veel gezinnen in financiële problemen. Er zijn zelfs gezinnen die 50.000 tot 100.000 euro schuld hebben.
Het is de bedoeling dat de 300 benadeelden nog dit jaar hun geld krijgen. Snel liet vanavond een filmpje van zichzelf op sociale media zetten, waarin zijn excuses aanbiedt.
De staatssecretaris spreekt van een "cultuurprobleem" binnen de Belastingdienst. Dat blijkt ook uit de Kamerbrief die hij vandaag naar het parlement stuurde waarin hij voorbeelden aanhaalt van een "ongepaste toon" die door sommigen binnen het fraudebestrijdingsteam.
"Ladies and gentleman, we got him. Dat waren de legendarische woorden van George W. Bush bij de arrestatie van Saddam." Eerder zijn al signalen verschenen over medewerkers die bekend stonden als "het duo pek en veren", notities met daarop de tekst "licence to disturb", en een medewerker met een pen met daarop het opschrift "bij twijfel altijd afwijzen". (Bron: Kamerbrief 15/11/2019)
Ook spreken medewerkers in een weekverslag van 5 december van "Afpakjesdag". "Dit is ongepaste stoerheid", zegt Snel daarover. "Dat je fraude aanpakt, hoort bij het werk. Maar deze teksten zijn ongepast."
Tot slot antwoordde Snel op de vraag of hij denkt dat het huidige systeem van toeslagen over tien jaar nog bestaat: "Ik zou bijna zeggen: ik hoop van niet."
"Het is het rondpompen van geld, waarin je mensen eerst een voorschot geeft, en achteraf pas gaat kijken of het goed is. Met als gevolg dat je dus in heel veel gevallen blijkt teveel aan voorschot te hebben gegeven. En dat moet je dan weer gaan innen. En dat is een probleem."
Kijk hieronder het gesprek met staatssecretaris Menno Snel in Nieuwsuur terug.