Het klinkt alsof het business as usual is, maar niets is minder waar. Het Britse Hooggerechtshof besliste vanmorgen dat de Britse premier Boris Johnson het parlement onder valse voorwendselen naar huis heeft gestuurd. Een besluit dat per direct ongedaan is gemaakt.
"De rechter was heel vernietigend: dit had nooit zo mogen gebeuren", zegt correspondent Tim de Wit. "Dat een premier het parlement schorst voor de regeringsplannen is niet ongebruikelijk. Dat dat voor vijf weken gebeurt wél. De rechter concludeert in feite dat Johnson dit onder valse voorwendselen heeft gedaan. En daarom zegt de oppositie nu dat hij het parlement én de koningin heeft voorgelogen."
Historisch
Parlementsvoorzitter John Bercow heeft het Lagerhuis voor morgenmiddag bijeengeroepen. De leden krijgen dan de gelegenheid om de regering naar aanleiding van de uitspraak ter verantwoording te roepen. De voltallige oppositie wil dat Johnson vertrekt.
Hannah White, onderdirecteur van het gerenommeerde Institute for Government dat het parlement adviseert over staatsrechtelijke kwesties, vindt de uitspraak historisch. Ze verwacht dat Johnson zal blijven steigeren als het om de brexit-wensen van het Lagerhuis gaat. "Maar zijn strategie heeft gefaald, dus hij moet bij het Lagerhuis zijn en luisteren naar de wensen van het parlement."
Verkiezingen
"Johnson kan niet meer voorkomen dat het parlement bij elkaar komt. Hij kan een nieuwe schorsing vragen, maar dat kan maar een paar dagen. Dus nu kan het Lagerhuis alle normale taken weer op zich nemen en wetten maken en de regering ter verantwoording roepen", zegt White.
Ze verwacht dat er nieuwe verkiezingen zullen komen. "Hoogst waarschijnlijk ja. Maar we moeten eerst kijken of het brexit-proces wordt uitgesteld. Als er geen deal is 19 oktober moet Johnson uitstel vragen aan de EU. Zodra er uitstel is willen alle partijen verkiezingen."