De directeur van de islamitische scholengemeenschap Yunus Emre, Abdelsadek Maas

Westlandse gemeenteraad blijft zich verzetten tegen islamitische school

De gemeenteraad van Westland stemde tegen de komst van een islamitische school, maar minister Arie Slob besloot nu dat de school er toch moet komen. De Raad van State oordeelde in april namelijk dat een islamitische basisschool in de gemeente Westland levensvatbaar kan zijn. Volgens de wet komt de school dan in aanmerking voor financiering door de overheid.

Maar Westland blijft zich verzetten, met twintig stemmen vóór en zeventien tegen, besluit de Westlandse gemeenteraad om tegen een beslissing van minister Slob in beroep te gaan.

Gebonden wetsuitvoering

"De wet is heel duidelijk", zegt Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht aan de Universiteit Tilburg. "Een nieuwe school moet aan een aantal eisen voldoen. Als de school een duidelijk omschreven richting en een minimum aantal leerlingen heeft, dan moet die school er komen"

Dat heet gebonden wetsuitvoering. Juist om te voorkomen dat een gemeenteraad invloed heeft op de richting van een school, is dit vastgelegd in de wet. Als de gemeenteraad een school wegstemt, is dat in strijd met de vrijheid van onderwijs.

Toch is het belangrijk dat de raad instemt met de komst van de school. De raad moet namelijk met een Plan van Scholen komen, waarin de huisvesting van de school wordt geregeld.

'Te klein'

"Wij vinden dat dat in Westland niet past, Westland is daar te klein voor", zegt Peter Duijsens van Westland Verstandig. "We bestaan uit elf dorpskernen. Men wil de school in Naaldwijk, dat heeft maar 20.000 inwoners. Er zijn niet genoeg kinderen om die school te bezoeken. Kinderen zitten nu op andere scholen en zijn daar happy."

Hoogleraar Zoontjens noemt wat er gebeurt in Westland 'obstructie'. "Juist om te voorkomen dat een gemeenteraad op willekeurige gronden de vestiging van een school kan tegenhouden, is dit in de wet vastgelegd."

De verantwoordelijk wethouder van Westland Ben van der Stee, zit in een lastige positie omdat de raad nu zelfs tegen de minister in beroep gaat. "Wij hebben de wet uit te voeren, ik heb een oproep gehad van de minister om dat te doen." De wethouder zal daarom de school opnemen in het Plan van Scholen.

Het beroep van de gemeenteraad tegen de minister zal weer tot een uitspraak leiden van de Raad van State. "Die wacht ik rustig af", zegt van der Stee.

Artikel 23

De islamitische stichting, die graag een school in Westland wil, blijft ook volhardend. De directeur van de islamitische scholengemeenschap Yunus Emre, Abdelsadek Maas, vertelt dat de scholengemeenschap vijf jaar geleden al aanmeldingen kreeg van leerlingen uit Westland.

"Omdat wij in algemene zin het niet goed vinden om met kinderen over grote afstanden te slepen, hebben wij gezegd: wij kunnen jullie wel helpen met de aanvraag van een school in Westland."

De school heeft een eerste online peiling gedaan om te kijken hoeveel leerlingen zich zouden aanmelden, daar kwam uit dat er zo'n 110 aanmeldingen zouden komen. Om de school te kunnen starten zijn 250 leerlingen nodig. "Maar daar hebben we een periode van vijf jaar voor, dat is zo afgesproken met de minister", zegt Maas.

Zoontjens vindt dat het voorval in Westland goed illustreert dat er opnieuw naar Artikel 23, de Grondrecht voor de vrijheid van onderwijs, moet worden gekeken. "We lopen tegen de grenzen op van de vrijheid van onderwijs. Het draagvlak voor godsdienst als basis voor een school neemt steeds verder af."

Westlandse gemeenteraad blijft zich verzetten tegen islamitische school

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl