Topman Fred Paling van het UWV reageert voor het eerst persoonlijk op de grootschalige WW-fraude door Poolse arbeidsmigranten. In een blog op het interne netwerk van het UWV schrijft hij over gevoelens van "boosheid" en "ongeloof" na de publicaties van Nieuwsuur in september.
Niet eerder reageerde Paling zelf uitgebreid op de fraude met werkloosheidsuitkeringen. Op het intranet erkent hij dat het UWV "op basis van de huidige inzichten meer prioriteit en urgentie had kunnen geven aan de WW-fraude", maar hij staat vooral stil bij de impact die de affaire heeft op hemzelf en zijn medebestuurders.
Vrienden en familie van de topman spreken hem aan over de fraude, schrijft Paling. "Het is vooral mijn vader, die inmiddels 82 is, die daar veel naar vraagt en zich zorgen maakt over hoe het nu verder moet. Dit raakt mij enorm."
Nieuwsuur is in het bezit van de blog van Paling, via onderstaande link kun je het volledige bericht lezen.
In september onthulde Nieuwsuur dat Poolse arbeidsmigranten via tussenpersonen met namaaksollicitaties en valse handtekeningen net doen alsof ze in Nederland verblijven, om een werkloosheidsuitkering te kunnen krijgen. In werkelijkheid vertrekken ze naar Polen om daar vakantie te vieren of zwart te werken. Het UWV was hiervan al jarenlang op de hoogte en liet zeker zestien onderzoeken doen.
Door gebrekkige controles kregen arbeidsmigranten bovendien een werkloosheidsuitkering zonder dat ze daadwerkelijk waren ontslagen. Structurele maatregelen bleven uit en de fraude werd binnenskamers gehouden. Volgens UWV-medewerkers was er zelfs sprake van een wegkijkcultuur.
Hadden we meer kunnen en moeten doen?
Bij de Raad van Bestuur spelen volgens Paling nu "gevoelens van boosheid over de verhalen van uitkeringsfraude, maar ook ongeloof over de beschuldigingen aan het adres van UWV".
"Hadden we meer kunnen en moeten doen?", vraagt Paling zich af. De belangrijkste les is volgens hem dat hij het ministerie van Sociale Zaken voortaan beter moet informeren over de afwegingen die het UWV maakt over de inzet bij fraude.
Paling benoemt dat het UWV continu een afweging moet maken tussen "toegankelijke dienstverlening, controle en naleving en het beschikbare budget". Maar hij erkent wel dat het UWV "op basis van de huidige inzichten meer prioriteit en urgentie had kunnen geven" aan de WW-fraude.
In de blog vraagt Paling zijn werknemers om hulp. Hij gaat de komende maanden langs alle UWV-kantoren om te horen welke lessen er te trekken zijn uit de "ontstane situatie".
'Onze kant van het verhaal'
De topman heeft tot nu toe alle interviewverzoeken van Nieuwsuur afgeslagen. Paling zegt in het bericht wel te willen meewerken aan de hoorzitting die de Tweede Kamer wil houden over de WW-fraude. "Want wij willen graag onze kant van het verhaal toelichten."
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft naar aanleiding van de fraude een reeks onderzoeken en maatregelen aangekondigd. De eerste resultaten daarvan stuurt hij in januari naar de Tweede Kamer.