Aangepast

Bij HEMA ging het steeds minder over de rookworst, en meer over rendement

Grote opluchting bij de HEMA vandaag: na elf jaar komt het van oorsprong oer-Hollandse bedrijf weer in Nederlandse handen. De winkelketen zat al lange tijd vast in een liefdeloze relatie met de Britse eigenaar Lion Capital en een nieuwe koper werd maar niet gevonden. Tot vandaag.

Met foodtrucks gevuld met tompoucen, stroopwafels en rookworsten werd de overname door de Nederlandse investeerder Marcel Boekhoorn gevierd. "Het voelt als een soort feestje. HEMA kan weer een frisse start maken", zegt journalist Stefan Vermeulen, die de laatste hand legt aan zijn boek over de HEMA.

In HEMA. De uitverkoop van een nationaal icoon beschrijft Vermeulen hoe het de afgelopen jaren steeds meer over rendement ging, en steeds minder over de rookworst. "Lion Capital had eigenlijk niet zoveel met het merk HEMA. Toen het rendement uitbleef, kwam het tot dan succesvolle bedrijf al snel in de problemen."

De winkel waar elke Nederlander komt

En dat terwijl het 'merk HEMA' juist zo belangrijk is, zegt Vermeulen. "HEMA is de winkel waar elke Nederlander komt, een beetje de nationale woonkamer. Veel meer dan bijvoorbeeld de Blokker of V&D. Het is niet heel goedkoop, maar ook niet heel luxe. Echt net ertussenin, en daar houden Nederlanders van."

In 1926, toen de winkel de eerste vestiging opende in de Amsterdamse Kalverstraat, was dat overigens heel anders. Bij de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam was alles namelijk te koop voor eenheidsprijzen (25 en 50 cent) en kreeg daardoor de stempel 'armeluiswinkel'. Rijkere Nederlanders wilden er niet gezien worden.

Naarmate de prijzen stegen, schudde de HEMA dat imago van zich af. In Nederland zijn inmiddels 541 winkels en ook in het buitenland (onder andere Duitsland, Frankrijk, Spanje en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten) zijn vestigingen te vinden. In al die winkels samen komen wekelijks 6 miljoen klanten, zegt HEMA.

Toch leed het bedrijf in de afgelopen tien jaar vooral verlies. Pas recent werd er voorzichtig winst gemaakt en meer omzet geboekt. De winkels kregen vorig jaar een grondige facelift. Een frisser uiterlijk en een betere indeling moesten ervoor zorgen dat de klanten weer meer gingen uitgeven.

Maar de veel te hoge schuldenlast bleef een probleem. "Elk jaar gingen tientallen miljoenen euro's naar banken die de overname door Lion Capital hadden gefinancierd. Er was geen geld om te groeien. Daardoor is de HEMA helemaal achterop geraakt bij de concurrentie", zegt Vermeulen.

Investeerder Marcel Boekhoorn wil van die "loden last" af en is per direct begonnen met het afbouwen van de schuld. Vermeulen: "HEMA krijgt daardoor weer wat lucht en ruimte om te groeien. De intentie is er in ieder geval, nu moeten we nog gaan kijken wat er de komende tijd gaat gebeuren."

Deze overname is het laatste hoofdstuk waar ik tijdens het schrijven al op zat te wachten

Stefan Vermeulen, schrijver HEMA-boek

Hij denkt dat Lion Capital en de HEMA blij zijn dat ze na al die jaren van elkaar af zijn. "We zien de grote opluchting bij HEMA vandaag, maar de Britten waren ook al heel lang met het bedrijf aan het leuren. Op z'n best was de relatie tussen de twee partijen een verstandshuwelijk te noemen."

De overname betekent een nieuw hoofdstuk voor de HEMA, maar ook voor Vermeulen zelf. "Dit is het laatste hoofdstuk waar ik tijdens het schrijven al op zat te wachten. Die overname zat eraan te komen, maar nu die er echt is, moet ik heel veel haast gaan maken met het afmaken van mijn boek."

HEMA krijgt weer een Nederlands sausje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl