Aangepast

Deze reportages van Nieuwsuur wil je nog eens zien

Na 14 maanden terug van de 'meest extreme plek op aarde'

Begin dit jaar zette huisarts Floris van den Berg weer voet op Nederlandse bodem, na een verblijf van 14 maanden op een van de meest afgelegen plekken ter wereld. Hij en nog elf expeditieleden trotseerden op de Zuidpool temperaturen van -80 en zagen maandenlang geen zon.

Van den Berg verbleef er in opdracht van de Europese Ruimtevaartorganisatie, die bezig is reizen naar Mars voor te bereiden. Hij bestudeerde het gedrag van de groep internationale wetenschappers. Wat doen factoren als isolatie en weinig daglicht met mensen en de groepsdynamiek?

Nieuwsuur volgde zijn avontuur op de Zuidpool en spreekt met hem in de studio na zijn thuiskomst. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen maanden? En zou hij met de ervaringen die hij heeft opgedaan, zelf naar Mars willen reizen?

De serie Buiten het Binnenhof: in gesprek met de kiezer

"Hoe vindt u dat het gaat met Nederland?" Die vraag stelden verslaggever Jan Eikelboom en redacteur Christel Voorn aan kiezers uit het hele land, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. De antwoorden op die vraag bleken zeer uiteen te lopen.

Op acht verschillende locaties in Nederland deelden verschillende mensen - van jong tot oud en arm tot rijk - hun blik op Nederland en de politiek. Hun verhalen hebben we verzameld in een speciale online productie.

Martin Kock verrast Alexander Pechtold met zijn doodswens

D66-leider Alexander Pechtold werd tijdens een live verkiezingsuitzending geconfronteerd met een 57-jarige man met een doodswens. Martin Kock zat in het publiek en wilde weten waarom D66 zijn initiatiefwet voor een waardig levenseinde beperkt tot mensen van 75 jaar en ouder.

"Ik moet 18 jaar wachten, dat wil ik niet. Ik wil nu", zei Kock. Hij wil op humane wijze sterven. "Slapen en nooit meer wakker worden, dat is mijn liefste wens." Pechtold viel even stil en koos vervolgens zorgvuldig zijn woorden.

Gesjoemel met adoptiekinderen uit Bangladesh

Deze zomer brachten we het verhaal van Mujibor de Graaf. Hij is één van de bijna vijfhonderd Bengaalse kinderen die in de jaren 70 naar Nederland kwamen. Mujibor is al ruim 16 jaar op zoek naar zijn familie. "Mijn moeder heeft mij naar het tehuis gebracht met een andere intentie dan adoptie."

Het verhaal van Mujibor staat niet op zichzelf. Het blijk dat er met adopties vanuit Bangladesh in de jaren 70 en 80 veel is misgegaan. De biologische ouders wisten vaak niet dat hun kind voor adoptie naar het buitenland ging. Ook werd er geknoeid met de papieren van de kinderen.

Vader Syriëganger: Ik vertrouw zelfs mijn kleinzoon niet meer

Een indrukwekkend interview met twee vaders van Syriëgangers. Ze maken zich grote zorgen nu het kalifaat van IS steeds verder verdwijnt. Als hun kinderen en kleinkinderen terugkeren naar Nederland, zullen hun hoofden vol zijn van een haatdragende en gewelddadige ideologie.

De dochter van Klaas, Mandy, vertrok twee jaar geleden met haar man en kinderen naar Syrië. Nu staat ze op de nationale terroristenlijst. "Natuurlijk wil ik haar graag weer terugzien. Maar ik zal haar niet meer kunnen vertrouwen. Ik zou zelfs m'n oudste kleinkind niet vertrouwen."

Pluimveesector hard geraakt door het fipronil-schandaal

Het woord 'fipronilei' was niet voor niets een van de kanshebbers om woord van het jaar te worden. Het schandaal, waarbij het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in eieren en eierproducten terecht kwam, domineerde deze zomer wekenlang het nieuws.

Helmus Torsius uit Putten is een van de getroffen pluimveehouders. Nieuwsuur hield contact met hem. Hij heeft vier maanden geen eieren kunnen verkopen, en moet nu nog 30.000 kippen laten vergassen.

Freek van Zoeren, plaatsvervangend inspecteur-generaal van de NVWA, raakte in opspraak nadat hij in Nieuwsuur het advies gaf terughoudend te zijn met het eten van eieren. "Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden."

'Het is bijna onmogelijk als pluimveehouder te overleven in Nederland'

Rustig achter de geraniums? Dat geldt niet voor deze 90-plusser

Eén op de vier mensen wordt nu al ouder dan 90 jaar. Niet iedereen belandt in een verpleeghuis of is dement. Velen wonen zelfstandig, soms met de hulp van familie en buren. Nieuwsuur portretteerde vier 90-plussers die nog steeds heel erg actief zijn.

Zo maakt Anneke Groot (90) elke ochtend een wandeling van tien kilometer en bezoekt ze regelmatig het zwembad. En dan gaat het niet om alleen rustig baantjes trekken: ze doet altijd een paar achterwaartse salto's. "Beweging is heel erg belangrijk", zegt Anneke.

Anneke (89) doet nog salto's van de hoge duikplank: beweging is belangrijk

Een turbulent jaar op het ministerie van Justitie

Ard van der Steur trad in januari af als minister van Veiligheid en Justitie. Aanleiding is de 'bonnetjesaffaire' in de nasleep van de Teevendeal. Van der Steur had er als Kamerlid op aangedrongen de bedragen van de deal achter te houden voor de Tweede Kamer. En loog daar vervolgens over als minister.

Het was het begin van een turbulent jaar op het ministerie van Justitie. Interne klachten over politieke sturing van - op papier- onafhankelijke onderzoeken, leveren de nieuwe minister, Ferdinand Grapperhaus, meteen al problemen op.

MH17-getuigenissen

Een zoektocht van Nieuwsuur in Oost-Oekraïne leverde dit jaar nieuwe getuigenissen op over de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014. Voor het eerst vertelden soldaten aan beide zijden van het front hun verhaal.

Het verloop van de strijd is van groot belang en bevestigt eerdere aanwijzingen dat het vliegtuig met een door Rusland gestuurde Buk-raket is neergehaald.

De invloed van de islam groeit in Franse voorsteden

Ook in Frankrijk werd er dit jaar een nieuwe president gekozen. In aanloop naar de verkiezingen bezocht correspondent Saskia Dekkers de Parijse voorstad Trappes. Het was niet haar eerste bezoek en ze zag dat de invloed van de islam in twaalf jaar tijd behoorlijk was gegroeid.

Zo is Abdel Houari, die Dekkers in 2005 voor het eerst ontmoette, nu een strenggelovige moslim. Zijn band met de Franse staat lijkt doorgeknipt. "Ik zag Frankrijk als een ideaal, maar nu eerlijk gezegd niet meer." Volgens Houari discrimineert Frankrijk en is het land racistisch geworden.

Invloed islam groeit in de Franse voorsteden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl