Dopingcontrole tijdens de Winterspelen in Sotsji
Aangepast

Dopingonderzoeker McLaren: het was veel erger dan ik verwacht had

Richard McLaren zegt dat hij nooit had verwacht dat hij zo'n groot dopingsschandaal zou ontrafelen. "Toen de media berichtten over het dopinggebruik tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014, dacht ik dat dat niet kon kloppen."

Maar McLaren, een Canadese jurist van nu 72 jaar, wilde er meer over weten. Dus ging hij de zaak onderzoeken. "Wat bleek: het was inderdaad zoals beschreven werd. Nog veel erger zelfs."

Vandaag werd bekend dat de Russische antidopingautoriteit niet meer zelfstandig door mag gaan. De autoriteit blijft daarom onder verscherpt toezicht, zo bepaalde de adviescommissie van het wereldantidopingagentschap WADA.

Dat is een probleem voor Rusland, want hiermee komt de Russische deelname aan de Winterspelen in februari in gevaar. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat hierover een beslissing nemen.

Dr. Richared McLaren deed voor WADA onderzoek naar dopingmanipulaties in de Russische sport

Als Rusland inderdaad niet meer mag meedoen, betekent dat dat er ook Russische sporters worden uitgesloten die niks met doping te maken hebben. "Dat is niet eerlijk", vindt McLaren.

"Maar aan de andere kant: ook veel 'schone' Russen konden niet deelnemen aan dit soort evenementen, omdat zij verloren van de dopinggebruikers. Eerlijkheid heeft verschillende kanten."

Aan het licht

Dat er wordt gefraudeerd met doping in de Russische sportwereld, ontrafelde McLaren door middel van twee grootschalige onderzoeken. Deze volgden op onthullingen van de Duitse journalist Hajo Seppelt, nu bijna drie jaar geleden, die dopingtoestanden in de Russische atletiek aan het licht bracht.

Hierna onderzocht de jurist met een naar hem genoemde commissie Russische misstanden met doping in andere sporten. Dit onderzoek werd ingesteld door WADA.

Uitkomst van het onderzoek: het Russische antidopingbureau hield zich onder meer bezig met het verdoezelen van positieve tests. Daarop besloot WADA het dopingslab in Moskou te sluiten.

Zegen

Ook ARD-journalist Seppelt liet zich uit over de sluiting. "Het besluit dat de Russische dopingautoriteit onder verscherpt toezicht blijft staan, zou weleens een zegen voor de sport kunnen zijn. Het laat zien dat sportorganen geen staatsgestuurde doping tolereren."

Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingsautoriteit, kan zich niet voorstellen dat Rusland wordt toegelaten tot de Spelen. "Ik zou het een volstrekte schande vinden als Rusland mee zou mogen doen als land, zonder dat er een oplossing gevonden is."

Kan Rusland meedoen met de Olympische spelen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl