Joost Krop deed onlangs 'het experiment met de paraplu'. Een kapotte paraplu lag in een perkje, vlakbij een prullenbak. "Eens kijken hoe lang die paraplu blijft liggen", dacht hij. Het duurde uiteindelijk weken.
"Ik zag elke dag mensen voorbij lopen. Bewoners, maar ook de mensen van 'handhaving'." Krop sprak ze erop aan. "Toen zei die man: ik heb het gezien en er een melding van gemaakt."
Ergernis
Zwerfvuil is in Schiedam-Oost een groot probleem. De hele wijk ligt ermee bezaaid, tot grote ergernis van de bewoners. De gemeente doet zijn uiterste best de straten van de wijk schoon te houden en heeft zelfs zingende prullenbakken geplaatst.
"De gemeente loopt hier elke ochtend", zegt een plaatselijke winkelier. "Maar schoner wordt het daarmee niet."
De straat, de wijk, is van ons.
Krop: "Zo'n melding van 'handhaving' kost heel veel geld: ambtenaren moeten erover praten, nadenken en vergaderen. Er moet een busje met twee personen worden ingepland die naar de paraplu rijdt. Terwijl ik denk: waarom pakken we dat ding zelf niet op?"
Krop zei het tegen de ambtenaar van 'handhaving' maar kreeg een teleurstellend antwoord. "Hij zei: dat is mijn werk niet, mijn taak niet."
Hetzelfde speelde met de geveltuintjes in de wijk. De gemeente had de tuintjes aangelegd, maar ze werden totaal niet onderhouden. Bewoners dachten dat dat de taak van de gemeente was.
Klussen
Krop besloot tot actie en nam het initiatief voor een buurtwerkplaats. Vrijwilligers en herintreders werken er aan een betere wijk. Ze knappen oude fietsen op, plegen groenonderhoud en doen allerlei klussen in de buurt. Ook de geveltuintjes staan er weer netjes bij.
"De wijk is van ons, dat moeten we ons meer gaan realiseren. Dat heeft te maken met eigenaarschap", zegt Krop. "We moeten niet kijken naar de gemeente, naar de overheid, maar naar onszelf. Want de straat, de wijk, die is van ons."