Schade op Sint-Maarten door orkaan Irma
Aangepast

'Verlaten oorlogsgebied op Sint-Maarten'

Orkaan Irma heeft het openbare leven op Sint-Maarten, een autonoom land in het Nederlandse Koninkrijk, volledig platgelegd. Premier Mark Rutte noemt het "een orkaan van epische omvang", met windsnelheden van 298 kilometer per uur de sterkste orkaan ooit in de open Atlantische oceaan.

De Nederlandse marine is met twee schepen vanuit Aruba en Curaçao naar Sint-Maarten vertrokken. Rond 20.30 uur Nederlandse tijd heeft het hulpschip Pelikaan aangelegd in de haven van het eiland.

Het schip dobberde enkele uren voor de kust, omdat onderzocht moest worden of de vaargeul vrij was. Daarna werd het schip met voedsel, water, vrachtauto's en andere hulpgoederen uitgeladen.

Volgens correspondent Dick Drayer lijkt het eiland wel "een verlaten oorlogsgebied". "Er heerst een grimmige sfeer."

Het vliegveld is niet begaanbaar, het ziekenhuis is heel beperkt open, de brandweer is ernstig geraakt en de haven is niet beschikbaar. Ook regeringsgebouwen zijn niet beschikbaar en het steunpunt van de kustwacht is ernstig geraakt.

Nederland stuurt honderd mariniers voor directe noodhulp, samen met specialisten van de landmacht.

Het kabinet wil er de komende vijf dagen alles aan doen om met vliegtuigen voedsel en water naar de inwoners van het Nederlandse deel van Sint-Maarten te brengen. De prioriteit ligt bij het herstel van het vliegveld.

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) denkt dat Irma "misschien wel de grootste ramp is die de eilanden ooit heeft getroffen". Hij hoopt dat Nederland nog vóór het weekeinde - als er een tweede orkaan, José, over Sint-Maarten zal razen - noodhulpgoederen als water en voedsel op het eiland kan krijgen.

Nederland werkt bij de hulpverlening in het getroffen gebied samen met Frankrijk. "De lijnen zijn politiek en militair heel kort." Op Saba en Sint-Eustatius lijken geen slachtoffers te zijn gevallen.

Plasterk kan berichten over plunderingen niet bevestigen, maar op Sint-Maarten kunnen Nederlandse militairen helpen de openbare orde te handhaven en dus ook plunderingen te voorkomen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een website gemaakt met alle informatie over de toestand op Sint-Maarten.

  • AFP
    Ravage op Sint-Maarten
  • anp
    Luchtfoto van schade op Sint-Maarten
  • Ministerie van Defensie
    Luchtfoto's van ravage op Sint Maarten
  • Ooggetuige
  • NOS
    Het vliegveld van Sint-Maarten van binnenuit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl