Dertig pluimveebedrijven moeten hun eieren vernietigen omdat ze te veel fipronil bevatten, een giftig anti-luizenmiddel. Dat kunnen er mogelijk nog meer worden, meldt LTO Nederland. Van de 180 verdachte bedrijven zijn nu 80 onderzoeken afgerond.
Daarnaast is er in de eieren van één producent zoveel fipronil aangetroffen dat dit volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een 'acuut gevaar vormt voor de volksgezondheid'.
De betrokken bedrijven kregen de afgelopen maanden allemaal een behandeling tegen bloedluis van pluimvee-servicebedrijf Chickfriend. In het middel dat werd gebruikt, zat het gif fipronil. Dat middel wordt gebruikt om luizen bij honden en katten te bestrijden, maar is sinds 1 januari verboden in de pluimveehouderij.
Bij pluimveehouder Helmus Torsius uit Putten is een te hoge waarde vastgesteld in de eieren van zijn twintigduizend biologische kippen. Alle eieren moeten worden vernietigd. Een enorme tegenslag.
"Dat is een schadepost van 20.000 euro per week. En ik weet nog niet of ik de kippen wel mag houden. Als alle twintigduizend kippen vernietigd moeten worden is dat onder normale omstandigheden nauwelijks op te brengen, zoveel schade als dat geeft."
Hardnekkig spul
Het is aan de bedrijven zelf wat ze met de kippen doen, zegt Eric Hubers, voorzitter van de sector pluimveehouderij van de LTO. "Alle kippen ruimen en vervangen is erg kostbaar. Het alternatief is ruien waarbij de kippen op een dieet worden gezet, waardoor ze vet en veren kwijtraken en daarmee het gif."
"Omdat de resultaten met dit middel goed waren, gingen steeds meer pluimveehouders er gebruik van maken.
Het is daarbij wel belangrijk dat ook de stallen worden schoongemaakt, benadrukt Hubers. En dat is geen makkelijke klus. "Het gif blijft hardnekkig aanwezig in de stallen en laat zich moeilijk verwijderen."
Chickfriend staat volgens Hubers wel bekend als betrouwbaar. "Het heeft een goede reputatie in binnen- en buitenland. En omdat de resultaten met dit middel goed waren, gingen steeds meer pluimveehouders er gebruik van maken."
Hele bedrijf geblokkeerd
Het bedrijf Torsius bestaat uit verschillende onderdelen. Hij heeft verschillende stallen met scharrelkippen, vrije uitloopkippen en biologische kippen. Alleen de stal van de biologische kippen is behandeld door Chickfriend.
Toch mogen ook de eieren van de andere kippen van het terrein niet af. Onnodig, vindt Torsius. "Die honderdduizenden eieren zouden gemengd kunnen worden met schone eieren en gebruikt kunnen worden door de industrie, bijvoorbeeld in shampoo."
Vermengen
Chickfriend zou het middel gekocht hebben in België. De politie deed daar onlangs een inval op verzoek van het Belgische voedselagentschap. Het bedrijf wordt verdacht van het vermengen van een legaal middel met het verboden fipronil.
Volgens de NVWA leveren de meeste eieren geen direct gevaar op voor de volksgezondheid. Van één producent is echter duidelijk geworden dat het gehalte fipronil zo hoog is dat het volgens de NVWA wel een direct gevaar vormt. Daarom raden ze aan deze eieren weg te gooien.
De schade loopt in de tienduizenden euro's, voor een groot gedeelte van de besmette pluimveebedrijven kan dit het einde betekenen volgens Torsius. "Het zal misschien niet direct de doodsteek zijn. We zullen wel geld bij moeten lenen om hier bovenop te komen, maar op een gegeven moment zegt de bank: 'je hebt al te veel geleend' en dan krijg je niets meer. En dan is het de doodsteek voor je bedrijf."
Er is totaal geen flexibiliteit vanuit het ministerie om met ons mee te denken en dit op te lossen
Daarnaast hoopte de pluimveehouder op een flexibelere houding van het ministerie en de NVWA. "We moeten nu al 120.000 eieren weg gaan gooien. Terwijl als de eieren naar de industrie zouden gaan en het gemengd wordt met schone eieren dan is het gehalte fipronil niet eens meer meetbaar,"
"Er is totaal geen flexibiliteit vanuit het ministerie om met ons mee te denken dit op te lossen. Het wordt voor ons steeds moeilijker. Alles ligt op ons bordje en de rendementen zijn heel laag. Het wordt bijna onmogelijk om als pluimveehouder te overleven in Nederland."