De verkiezingen in Groot-Brittannië hebben de politiek op zijn kop gezet. Premier Theresa May heeft niet het mandaat gekregen waar ze op had gehoopt. De Conservatieve Partij is haar meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijt en de druk op May om af te treden neemt toe.
De grote winnaar van de verkiezingen is Jeremy Corbyn, leider van de Labourpartij. Het is de sociaal-democraat gelukt om jongeren massaal naar de stembus te krijgen.
Oxford Road is de studentenwijk van Manchester en een echt Labour-bolwerk. De verrassende verkiezingsuitslag is hier goed ontvangen. Hier liggen maar liefst twee universiteiten. De Metropolitan en de University of Manchester.
In een van de studentencafe's ontmoeten we Frankie Leach. Ze is voorzitter van de plaatselijke studentenorganisatie van Labour. "We hebben in weer en wind campagne gevoerd. Het leek soms zinloos, maar het is ons gelukt!", zegt ze opgetogen.
Tegenover de kroeg, op de University of Manchester, zit politicoloog Maria Sobolewska. Volgens haar is dit vooral een verkiezing zonder echte winnaars.
"Niemand heeft echt verloren of gewonnen. Ze heeft nog steeds de grootste partij in het parlement. Door de deal die ze wil sluiten met de DUP, zal ze wel een regering kunnen vormen."
Sobolewska meent dat de verkiezingsuitslag grote instabiliteit met zich meebrengt.
Sterker nog, de verkiezingsuitslag heeft grote gevolgen voor de positie van Theresa May, meent ze. "May kan Europa nu niet meer de les lezen. Haar positie is absoluut verzwakt."
Sobolewska meent dat Theresa May nu in elk geval geen keiharde eisen meer kan stellen in Europa. "Onze internationale positie is verzwakt. De pond keldert al. Dus ik denk dat de brexit een heel ander verhaal moet worden. Ik denk dat er misschien wel een compromis komt."
Opvallend was dat veel meer jongeren gingen stemmen dan anders. Vorige keer was de opkomst onder 18-25 jarigen 44 procent. Nu was dat 72 procent. Het lijkt erop dat dit alles te maken heeft met brexit.
"Brexit speelde een sleutelrol, want wij jongeren voelden ons belazerd", zegt Frankie Leach. "Het is onze toekomst. De meerderheid van de jongeren wilde bij de EU blijven."
Harde brexit
May wil een harde brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk alle bestaande banden met Europa doorknipt. Bij een zachte brexit zou het land nog steeds afhankelijk zijn van de EU en moeten de Britten veel EU-beslissingen alsnog uitvoeren. Er zou dan ook vrij verkeer van personen blijven bestaan. Een onderwerp waar een groot deel van de brexit-discussie ooit om is begonnen.
Terwijl vanmiddag een groep toekomstige studenten wordt rondgeleid op de campus, maakt Theresa May bekend dat ze door wil gaan op de ingeslagen weg. Dit keer met steun van de Noord-Ierse unionistische partij DUP. Volgens May zijn de Conservatieven en DUP de enigen die de meerderheid hebben om het land te kunnen regeren.
In een korte toespraak beloofde ze de brexit met kracht zal doorzetten en een regering zal vormen die het land door de onderhandelingen kan loodsen. De onderhandelingen over de brexit zullen zoals gepland over tien dagen beginnen.