Aangepast

'De kinderen worden hier de dupe van'

Ernstig psychisch zieke kinderen moeten vaak maanden wachten op hulp. Dat komt volgens kinder-en jeugdpsychiaters door het overhevelen van psychische zorg naar gemeenten.

Dat blijkt uit de enquête van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NvvP). Het zakendoen met verschillende gemeenten, allemaal met hun eigen regels, is vaak ondoenlijk voor kinderpsychiaters. Een aantal van hen trok vandaag aan de bel bij de politiek verantwoordelijken.

"Het gaat mis op vele gebieden. Bedden zijn dicht en behandelteams zijn opgeheven.

Hilmar Backer

"Gemeenten hebben niet genoeg kennis van dit specialisme", volgens Hilmar Backer, hij is kinder- en jeugdpsychiater. "Het gaat mis op vele gebieden. Bedden zijn dicht en behandelteams zijn opgeheven. Dat komt doordat de decentralisatie is samengegaan met een bezuiniging van dertig procent."

Administratieve rompslomp

Volgens Backer lopen vooral kleinere psychiatrische praktijken snel tegen problemen aan. "Je moet je voorstellen dat je als kleine praktijk al snel 20 verschillende gemeenten moet bedienen. Elke gemeente heeft zijn eigen eisen, de een wil de administratie elke drie maanden, een andere gemeente weer elke week."

Door deze administratieve belasting moet er behandelend personeel ontslagen worden en worden er juist meer administratieve medewerkers aangenomen om aan de eisen van de gemeenten te kunnen voldoen. "Dat gaat allemaal ten koste van de zorg zelf, die kun je dus niet meer leveren. En daar zijn de kinderen uiteindelijk de dupe van."

Verwijzen

Het is voor kinderpsychiaters ook een probleem om jonge patiënten door te verwijzen naar externe partijen. Bij veel opvanglocaties zijn lange wachtlijsten, zelfs bij de crisisopvang. "Je hebt regelmatig een wachtlijst van een jaar voor zo'n kind. En ondertussen moet je als psychiater wel iets met het kind en de ouders. Moet je het dan maar gewoon medicijnen geven? Dat wil je ook niet."

Centraliseren

Volgens Hilmar Backer is het het beste om de decentralisatie van de psychische zorg terug te draaien. "Er is geen psychiater die denkt dat we dit met een paar miljoen euro extra oplossen. Dan blijft dezelfde administratieve druk. We hebben een veel structureler probleem en dat kan je alleen oplossen door het landelijk aan te pakken."

'De kinderen worden hier de dupe van'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl