Aangepast

Een jaar na de brexit: 'Er zijn nog steeds veel Polen in Southampton'

De onderhandelingen moeten nog beginnen, maar iedereen in Southampton, Engeland, denkt na over de gevolgen van de brexit. In de tweede grootste havenstad van het Verenigd Koninkrijk wonen veel immigranten uit Oost-Europa.

Het was voor David Powell, garagehouder, de reden om voor een brexit te stemmen. Hij hoopte dat de vele Polen - die volgens hem huizen en banen in beslag nemen - zouden terugkeren naar hun eigen land. "Straks vallen we over de rand omdat we met te veel zijn", zei hij vorig jaar.

Maar een jaar later ziet Powell nog weinig verschil. "Er zijn nog steeds heel veel Polen. Politici beloven zoveel, hè. Maar ze voeren lang niet alles uit."

Lage pond

In zijn garage merkt hij al wel de eerste gevolgen van het Britse vertrek uit de Europese Unie. De lage pond maakt spullen uit het buitenland duurder.

"Het afgelopen half jaar zijn nieuwe banden zo'n veertig procent duurder geworden. In de werkplaats is het wat stil, maar we verkopen veel via eBay. Zo houd je het hoofd boven water."

Zeven Poolse gezinnen zeiden tegen me: we gaan terug naar huis, naar Polen.

Pastoor Zbeignew Budyn

In de Poolse gemeenschap in Southampton heerst een jaar later veel onzekerheid. "Sommige families voelen zich niet meer welkom", vertelt een Poolse pastoor.

"Drie weken geleden zeiden zeven Poolse gezinnen tegen me: we gaan terug naar huis, naar Polen. Ik vroeg: waarom? Je hebt een goede baan en een eigen huis. Dan zeggen ze 'eerwaarde, vanwege de brexit'. In deze situatie zijn we liever bij onze familie in Polen."

  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
    Pastoor Zbeignew Budyn

Veel Polen hebben geen Brits paspoort. Wat dat straks betekent, is nog onduidelijk. "Een goede baan en een goed salaris is minder belangrijk dan een gevoel van veiligheid", zegt pastoor Zbeignew Budyn. "Ze voelen zich veilig in Polen. Dat is misschien de reden dat mensen terug gaan naar huis."

Nu het besluit is genomen, moeten we samenwerken aan de beste oplossing.

Preshan Jeevaratnam, stemde vorig jaar tegen een brexit

De brexit heeft ook politieke gevolgen in de stad. Links of rechts, pro- of anti-EU: politieke kleur lijkt er niet meer toe te doen. Zo goed mogelijk uit de brexit komen, is het enige wat telt voor veel kiezers. Volgens veel Britten is premier Theresa May van de Conservatieven daar de aangewezen persoon voor, zelfs voor voormalige Labourstemmers.

"Ik denk dat de Conservatieven met overmacht gaan winnen. Omdat zij voor de brexit zijn. Zij kunnen dingen voor elkaar krijgen terwijl Labour een zwakke indruk maakt als het om brexit gaat", vertelt een vrouw op straat.

Preshan Jeevaratnam stemde tegen een brexit, maar voert nu campagne voor May. "Nu het besluit is genomen, moeten we samenwerken aan de beste oplossing. Dat is de Conservatieve Partij, daarom voer ik campagne voor een harde brexit."

Een jaar na brexit: 'Er zijn nog steeds veel Polen in Southampton'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl