Nederlandse baby's zijn niet alleen schattig, maar ook enorme milieuvervuilers. Jaarlijks poepen en plassen ze meer dan een miljard luiers vol. Dat geldt overigens ook voor de oudste Nederlanders: dankzij de toenemende vergrijzing produceren die een vergelijkbare berg incontinentieluiers.
Al die luiers eindigen nu in de vuilverbranding. Dat kan en moet anders, zeggen overheden, luierfabrikanten en afvalverwerkers.
Op dit moment bestaat 5 tot 8 procent van ons restafval uit luiers. Net als bij glas, plastic en metaal wil de overheid dat luiers straks gescheiden ingezameld en gerecycled worden. Dat past bij het beleid dat Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo ongescheiden afval per jaar mogen produceren. Nu gooien mensen nog ruim twee keer zoveel weg.
Luierrecyclemachine
In het verleden werden luiers wel eens kleinschalig gerecycled. Maar die projecten mislukten. Door verbeterde technieken en de overheid die recycling stimuleert, is er nu een doorbraak.
Verschillende partijen zijn nu bezig om luiers te recyclen. Willem Elsinga heeft bijvoorbeeld de eerste luierrecyclemachine in Nederland gebouwd. Eind dit jaar worden er drie grote versies van zijn uitvinding gebouwd.
Zijn huidige machine perst de luiers bij een temperatuur van 250 graden fijn. "Je ziet dat de luiers zijn veranderd in een soort dunne soep. Daaruit winnen we plastics en een biomassa voor groene stroom."
In Amsterdam leven ook plannen om de gebruikte luiers bij kinderdagverblijven op te halen en containers te plaatsen in kinderrijke wijken. Ook afvalverwerkers gaan ervan uit dat over een paar jaar in veel gemeenten grootschalige luierinzameling zal bestaan.
Afvalverwerker AEB heeft al plannen voor een fabriekshal waar luiers worden gerecycled. Dat gebeurt samen met Procter en Gamble, levensmiddelenfabrikant en producent van luiers.
Hoogwaardige technologie
"Procter en Gamble heeft een technologie ontwikkeld voor een proeffabriek in Italië", zegt Marieke van Nood van AEB. "Dat is echt hoogwaardige technologie. Daar zijn we van onder de indruk." Ook de levensmiddelenfabrikant heeft baat bij recyclen, zegt Van Nood. "Zij kunnen dat weer gebruiken voor andere producten. Denk aan dopjes voor schoonmaakmiddelen."
Luiers uit zorginstellingen en ziekenhuizen vormen nog een uitdaging. In die luiers zitten veel medicijnresten en die mogen niet in hergebruikte producten terechtkomen.
Toch lijkt dat geen onoverkomelijke horde: zeker niet nu de techniek dat steeds beter mogelijk maakt.