Het lijkt een gezellig dagje uit met vrienden: een groep mannen van middelbare leeftijd die zich vermaakt op de tribunes en in de kantine van de Wolverhampton Wanderers. Maar ze zijn hier met een missie. Ze hebben zelf hun verhaal over seksueel misbruik als talentvolle jeugdspelers gedaan en hopen het zo gemakkelijker te maken voor anderen die hetzelfde hebben meegemaakt.
"Wat mij is overkomen heeft mijn voetbalcarrière verwoest", zegt Steve Walters. Hij is een van de oud-profs van The Offside Trust, de organisatie die deze middag organiseert.
Walters wil voorkomen dat anderen te lang rondlopen met hun geheim. "Er zijn drie mannen hier, die hun verhaal voor het eerst vertellen. Nu durven ze het aan. Wij willen dat dit steeds makkelijker wordt."
Een ander lid van The Offside Trust is de 44-jarige Chris Unsworth. Hij is als jonge voetballer meerdere keren verkracht door zijn trainer. "Het begon in de auto, als een soort spel. En toen werd het erger. Ik logeerde ook bij hem thuis, samen met andere jongens. Hij heeft mij uiteindelijk heel vaak verkracht."
De Offside Trust-familie groeit met de week. Een griezelig besef.
Chris en Steve zijn mede-oprichters van The Offside Trust. Zij durven in november 2016 naar buiten te treden met hun verhaal. Dat zet een stroom van vergelijkbare meldingen in gang.
De Britse bevolking hoort verbijsterd de verschrikkelijke verhalen aan. Een politie-onderzoek naar misbruik in de sport, Operatie Brandkraan, wordt overspoeld door nieuwe meldingen, met in een half jaar tijd meer dan 250 verdachten en 500 slachtoffers.
De slachtoffers weten ook de stichting goed te vinden. Steve en Chris kregen al meer dan honderd telefoontjes. "De Offside Trust-familie groeit met de week. Een griezelig besef", zegt Unsworth.
'Operatie Brandkraan' (bron: Nationale Politie Verenigd Koninkrijk)
Meldingen seksueel misbruik | 1432 |
Slachtoffers | 560 |
Voetbalclubs | 311 |
Verdachten | 252 |
Het misbruik blijkt wijdverbreid in het Engelse voetbal. De bekentenissen van de Britse voetballers leiden ook tot een sneeuwbal-effect in Nederland.
Diverse Nederlandse sporters treden naar buiten met hun verhaal, maar tot nu toe nog geen voetballers.
Dutch Domino-effect
De Britse oud-voetballers hopen dat het Dutch Domino-effect ook internationaal meer aandacht zal genereren voor hulp aan slachtoffers. "We hebben het meest duistere geheim binnen het voetbal naar buiten gebracht", zegt Jason Dunford, ooit een talent bij Manchester City. "Ik hoop dat er in Nederland geen voetballers zijn misbruikt. Maar ik denk dat het onrealistisch is, als je het statistisch bekijkt."
"Als er een paar naar buiten treden, komt de rest ook wel", zegt Chris Unsworth. "Praat er alsjeblieft over. Deze last kun je niet in je eentje dragen. Het is beter om erover te praten."