De onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta heeft de man geïdentificeerd die het transport van de raket coördineerde waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten. Het gaat om ex-officier Sergej Doebinski uit het Russische leger, die in 2014 en 2015 aan het hoofd stond van de inlichtingendienst van de door pro-Russische rebellen uitgeroepen 'volksrepubliek' Donetsk.
Het Joint Investigation Team (JIT) gaf vorig jaar geluidsopnamen vrij waarop een man aanwijzingen geeft waar de Buk-raket naar toe moet. Novaya Gazeta liet een stemanalyse uitvoeren nadat ze een tip hadden gekregen over wie er te horen was.
Telefoongesprekken
De krant kwam de ex-officier op het spoor via Sergej Tioenov, een oude vriend van hem. Die herkende Doebinski in de afgeluisterde telefoongesprekken die zijn gevoerd rondom de crash van MH17 en in handen zijn van het JIT.
De mannen kennen elkaar omdat ze beide in het Russische leger dienden tijdens de oorlog in Afghanistan. Bij het conflict met Oekraïne kwamen ze tegenover elkaar te staan.
Tioenov: "We vochten eerst samen in Afghanistan en nu tegen elkaar. Waarom ben jij voor de junta en tegen ons, vroeg hij? Toen zei ik: jullie zijn schuldig aan het neerschieten van het burgervliegtuig. Hij reageerde: dat was ik niet, dat was dat tuig uit Moskou."
Daarmee bevestigt de man de bevindingen van het onderzoekscollectief Bellingcat, die Doebinski eerder al identificeerde in gesprekken.
Aanwijzingen
Het onderzoek van de Russische krant is een stap verder richting de identificatie van mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerhalen van MH17.
"Doebinski is nu de enige bekende figuur met een Russisch paspoort die aanwijzingen kan geven", zegt journalist Pavel Kanygin van Novaya Gazeta. "Hij moet verhoord worden."
"Hij weet de route. Hij heeft het transport begeleid en op zijn plek gezet. Maar ik ben 100 procent zeker dat hij niet de opdracht heeft gegeven. Dat kan hij niet op zijn niveau", zegt Tioenov. "Dat hij vandaag wordt afgeschilderd als de grote verantwoordelijke, geloof ik niet. Wel dat hij medeplichtig is."
Foto's
Afgelopen september kwam het JIT al tot de conclusie dat de Buk-raket is aangevoerd vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne. Na de ramp is de lanceerinstallatie weer teruggebracht naar Rusland.
Het internationale onderzoeksteam baseerde zich daarbij op afgetapte telefoongesprekken, getuigenverklaringen en video's en foto's van het transport. Het bewijs van de onderzoekers is hieronder te zien, in een animatie van elf minuten. In deze video is ook te zien waarvandaan de raket is afgevuurd.
Verder heeft het onderzoeksteam honderd betrokkenen in beeld die mogelijk een rol speelden bij het afschieten van de raket.
Rusland blijft volhouden niets met de MH17-ramp te maken te hebben. President Vladimir Poetin verwerpt de bewijzen van het internationale onderzoeksteam.