Venezuela
Aangepast

Vechtlust onder voor- en tegenstanders van Maduro groeit

Venezuela maakt zich op voor alweer een dag van protesten tegen de regering. Er zijn al zeker 26 doden gevallen sinds het begin van deze maand. In de hoofdstad Caracas deden gisteren opnieuw tienduizenden mensen mee aan een protestmars.

"De regering laat ons geen keuze. Op legale wijze lukt het niet om iets te veranderen. We hebben gepraat en het via de wet geprobeerd. Maar alles blijft hetzelfde. Ik denk dat we nu moeten vechten", zegt een jonge demonstrant.

Veel betogers willen dat president Nicolás Maduro opstapt omdat hij er niet in slaagt een eind te maken aan de economische crisis in het land. Ook eisen demonstranten vrije verkiezingen en de vrijlating van gevangenen.

"We hebben het over een verlies van een derde van het BNP in vier jaar. Dat betekent een enorme krimp van de economie", zegt politicoloog John Magdaleno.

"Deze situatie hebben we in het verleden niet eerder gezien. De problemen zijn erger, de levensomstandigheden slechter en de regering autoritairder. Mensen zijn daardoor veel geïrriteerder."

De gewelddadige protesten begonnen na de beslissing van het regeringsgezinde hooggerechtshof om het parlement, dat in handen is van de oppositie, op te schorten. De beslissing werd snel teruggedraaid, maar toen was het leed al geschied.

Voor veel tegenstanders van Maduro is het nu of nooit. "Elk jaar consolideert het autoritaire regime zich verder. De regering handelt met een duidelijke militaire logica. Ze stellen een doel, halen dat en rukken op naar het volgende", zegt Magdaleno.

Een van de slimste mensen uit de geschiedenis heeft Maduro aangewezen als zijn opvolger.

Marcos Contrera, Chavista

Maar lang niet alle Venezolanen willen dat Maduro opstapt. De betogingen zijn vooral in de rijke wijken van Caracas. In de sloppenwijken wonen veel Venezolanen die niets willen weten van de gewelddadige demonstraties.

Zoals Marcos Contrera, groenteboer en een echte Chavista, een aanhanger van oud-president Hugo Chaves. Op zijn voorhoofd heeft hij zelfs de ogen van Chavez laten tatoeëren. "Chavez is als een vader voor mij. En liefde moet je niet verbergen."

Groenteboer en Chavista Marcos Contrera

De groenteboer heeft nog alle vertrouwen in Maduro. "Een van de slimste mensen uit de geschiedenis heeft Maduro aangewezen als zijn opvolger. Ik kan mij niet voorstellen dat Chavez zich ooit zou vergissen."

Ik ben 24 jaar en heb nooit een andere regering meegemaakt.

Betoger

Volgens groenteboer Contrera zijn de enorme voedseltekorten een gevolg van een economische oorlog tegen zijn regering. Het is de schuld van de oppositie. "Als de oppositie de wegen niet zou blokkeren, dan was er helemaal geen schaarste."

Net als Contrera steunt twintig procent van de bevolking de regering nog. Maduro is zelfs nog in staat de volgende verkiezingen te winnen, denkt de groenteboer. En mocht Maduro de verkiezingen toch verliezen, dan neemt hij de wapens op. "Dan word ik guerrillero."

Onder de tegenstanders van Maduro heerst dezelfde vechtlust. "Genoeg is genoeg. Ik ben 24 jaar en heb nooit een andere regering meegemaakt. Ik wil emigreren, maar toch vecht ik voor mijn land. Ik ben het helemaal zat."

Groeiende vechtlust in Venezuela

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl