De spanningen tussen Turkije en Nederland lopen op sinds het kabinet vanmiddag besloot de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in Nederland in te trekken. Cavusoglu wilde om 17.00 uur naar Rotterdam komen om een toespraak te houden voor de grondwetswijziging in Turkije, tegen het dringende advies van de Nederlandse regering in om dat niet te doen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat de openbare orde in gevaar is gekomen door de oproep van de Turkse autoriteiten om het evenement in Rotterdam groter te maken.
Over land
De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) daarentegen kwam vanavond vanuit Duitsland over land naar Nederland. Bij het Turkse consulaat in Rotterdam is zij tegengehouden. Een speciale politie-eenheid arriveerde iets na half elf bij het consulaat.
Op twitter zei ze dat "Nederland alle internationale wetten schendt."
Demonstraties
Iets na tienen maakte de politie in Rotterdam een eind aan de samenscholing van Turkse betogers rondom het Turkse consulaat aan de Westblaak.
Daar hadden zich in de loop van de avond honderden mensen verzameld om steun te betuigen aan de Turkse regering en om te protesteren tegen het Nederlandse landingsverbod voor minister Cavusoglu.
In Turkije is woedend gereageerd. President Erdogan noemt Nederland in een toespraak fascistisch en nazistisch.
Turkije heeft gezegd dat de Nederlandse ambassadeur niet meer welkom is in Turkije. Die is momenteel niet op zijn post in Ankara. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken "hoeft hij voorlopig ook niet terug te komen."
Ook is het Nederlandse consulaat in Istanbul door de Turken gesloten.
Politieke steun
Politieke partijen in Den Haag steunen het besluit van het kabinet om de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in Nederland in te trekken. Alleen Denk heeft nog geen reactie gegegeven.
PvdA-lijsttrekker Asscher zei in het NPO Radio 2-programma Spijkers met Koppen: "Het lijkt me onverstandig als hij zou landen. Ik vind, ook als vicepremier, dat je een lijn moet trekken". Volgens Asscher moeten buitenlandse ministers rekening houden met de openbare orde en veiligheid hier.
"We waren in gesprek met de Turken om te proberen het enigszins in goede banen te leiden. Maar terwijl we in gesprek waren, werden er allerlei dreigementen geuit, door diezelfde minister. Op zo'n moment kun je je niet als land laten chanteren'', aldus Asscher.
Ook CDA-leider Buma, SP-leider Roemer en GroenLinks-leider Klaver steunen het besluit, zeiden ze bij het NPO Radio 1-programma Kamerbreed. "Nederland kan zo niet met zich laten sollen. Deze man komt er niet in", aldus Buma.
Roemer stelt: "Ik sta achter de minister-president. De orde en veiligheid voorop stellen lijkt me wijs". Klaver vindt het onbeschoft hoe Turkije zich opdringt. "Dit zet de diplomatieke relaties met Turkije enorm op het spel en onder druk. De komende dagen worden erg spannend", zegt hij.
De campagneleider van de AK-partij in Nederland liet vanmiddag in een verklaring weten dat alle activiteiten die vandaag zouden worden gehouden werden afgeblazen. Hij riep Turkse Nederlanders op om binnen te blijven en bij het referendum in april hun stem te laten horen.
Demonstraties
Bij het Nederlandse consulaat in Istanbul was vanmiddag kort een groep demonstranten aanwezig. Op beelden is te zien dat zij "Mijn leven voor mijn vaderland" scandeerden. Ook droegen zij borden met "Nederland, raak niet in de war, stel ons niet op de proef" erop.
Eerder deze week noemde Erdogan de Duitsers ook al nazi's. Bondskanselier Merkel noemde die uitlatingen onaanvaardbaar. Ook in Duitsland zijn campagnebijeenkomsten met Turkse politici verboden.