Donald Trump geeft toe dat het mogelijk is dat Russische hackers verschillende Amerikaanse doelen hebben gehackt, waaronder de Democratische Partij, meldt de New York Times.
Trump kreeg vanavond de Amerikaanse inlichtingendiensten op bezoek. Die praatten hem bij over de Russische hackers.
De veiligheidsdiensten beweren dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Met harde bewijzen zijn ze nog niet naar buiten gekomen.
Conclusie rapport
"De hoofdconclusies van dit rapport komen overeen met eerdere bevindingen: het is Rusland dat hoofdverantwoordelijk is voor de hack en probeerde de verkiezingen te beinvloeden ten gunste van Trump", zegt correspondent Arjen van der Horst.
Het vermoeden bestaat dat de hacks het werk zijn van private Russische groepen. Namen die genoemd worden zijn hackersgroepen als Cosy Bear en Fancy Bear, mogelijk gelieerd aan de Russische overheid, maar dat is nooit bewezen. Deze groepen werken op afstand: voor de overheid en criminele organisaties.
Onomstotelijk bewijs
Michel van Eeten, hoogleraar interveiligheid aan de TU Delft, denkt dat een harde link met het Kremlin nooit is aan te tonen. Volgens Van Eeten is het denkbaar dat de Amerikanen zijn geinfiltreerd of bronnen hebben binnen het Kremlin die daar afluisteren, maar beschermd worden.
"Hoe hard het bewijs is zullen wij niet te horen krijgen. De veiligheidsdiensten zullen zich dan teveel in de kaarten laten lijken."
Voor de presidentsverkiezingen op 8 november werden computers van de Democratische Partij gehackt. Duizenden e-mails van Hillary Clinton, haar campagneleider John Podesta en andere Democraten lagen op straat. De zaak bracht de Democraten ernstig in verlegenheid.
Scheidend president Barack Obama gaf de inlichtingendiensten opdracht om - voor zijn vertrek uit het Witte Huis op 20 januari - met een volledig onderzoek te komen.