Amsterdamse beurs

Wat betekent de brexit voor onze economie?

  • Daniël Heeringa

    redacteur

  • Daniël Heeringa

    redacteur

De keuze van de Britten om uit de Europese Unie te stappen, zette een week geleden de financiële wereld op zijn kop. Er was paniek op de beurzen, de koersen kelderden en het Britse pond zakte in elkaar.

Inmiddels is het stof een beetje gaan liggen en maken we een eerste balans op. Hoe kijken een beurshandelaar, een belegger, een ondernemer en de minister van Handel terug op de week na het brexit-referendum?

Wat betekent de brexit voor onze economie?

"Ik had voor de zekerheid een alert ingesteld, voor als het pond zou dalen. Maar alles wees donderdagavond op een ‘remain’", zegt Rutger Schellens, directeur financiële markten bij ABN Amro. Hij werkt op de dealingroom van de bank, waar afgelopen week de brexit als een totale verrassing kwam. "We hebben van te voren de scenario's doorgewerkt, maar natuurlijk heb je een gevoel van crisis."

De uitkomst van het referendum leidde tot veel onrust op de financiële markten. De Europese beurzen leden in de dagen na het referendum zware verliezen, maar krabbelden de laatste dagen weer langzaam op. De bankenaandelen zijn vooralsnog de grootste dalers na het referendum, zowel in het Verenigd Koninkrijk als op het vasteland.

De Euro Stoxx Banks, de index van de grootste Europese banken, leverde ruim twaalf procent in ten opzichte van vorige week vrijdag.

Dan word je vrijdag wakker en denk je: shit. Dat is het risico van beleggen, maar ik dacht wel: had ik toch maar...

Wim Eggenkamp van beleggingsclub NIJBEL

Voor beleggingsclub NIJBEL uit Nijkerk was de uitslag van het referendum een harde klap. Een klap die voorzitter Wim Eggenkamp niet zag aankomen. "Dan word je vrijdag wakker en denk je: shit."

Hij vervolgt: "Dat is het risico van beleggen, maar ik dacht wel: had ik toch maar... We hebben niet voorgesorteerd op de brexit en dus ga je met 6 tot 7 procent het schip in. Dat is per belegger 500 tot 600 euro."

Niet zonder gevolgen

Het bedrijf Thermopatch in Almere maakt textiellabels voor bijvoorbeeld ziekenhuisuniformen en sporttenues. Een belangrijke klant is de Engelse voetbalcompetitie. "We zijn gefocust op de Engelse voetbalmarkt voor de Premier League", zegt financieel Stephen Huyton, zelf een Brit.

"De reactie van afgelopen week is een normale reactie. Ik denk dat het de komende maanden weer wat rustiger wordt." Maar het referendum is op lange termijn zeker niet zonder gevolgen voor Themopatch. "Als het pond meer daalt, willen onze klanten alleen inkopen in ponden en niet in euro's. Dan komt er misschien een prijsstijging in de toekomst."

Beleggingsclub NIJBEL houdt er rekening mee dat de onzekerheid over de brexit nog jaren gaat voortduren. "We kunnen stilzitten en wachten, maar we moeten wel op de situatie inspelen", zegt voorzitter Eggenkamp. "We houden nu onze eigen portefeuille tegen het licht. En dan kan het best zijn dat we er dingen uit moeten doen en dus de verliezen moeten accepteren.”

Ondertussen opent de overheid een loket voor ondernemers die vragen hebben over de gevolgen van een brexit. Dat maakte minister Lilliane Ploumen van Handel gisteren bekend na afloop van een gesprek met werkgeversorganisaties en bedrijven.

"Voorlopig heb ik meer zorgen dan ik kansen zie", zegt Ploumen, een week na het referendum. "Het is niet uit te sluiten dat er voor sommige sectoren kansen zijn door de brexit, maar over het algemeen moeten we toch vooral negatieve gevolgen vrezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl