In het Amerikaanse Orlando heeft een man van Afghaanse afkomst in een gaybar vijftig mensen doodgeschoten. Er zijn 53 gewonden naar ziekenhuizen in de stad gebracht. Het is de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis.
De veiligheidsdienst meldt dat de schutter een Amerikaan is met Afghaanse ouders, de 29-jarige moslim Omar Mateen uit Port St. Lucie.
Over een motief is nog weinig bekend. Volgens de vader van Omar zou hij een paar maanden geleden boos zijn geworden toen hij twee mannen met elkaar zag zoenen in Miami. Dat zou een motief kunnen zijn, zegt zijn vader.
De FBI heeft laten weten dat er vermoedelijk een verband is met terreurgroep IS. De dader zou op een lijst hebben gestaan van mensen die mogelijk met IS sympathiseren. Via een Twitteraccount van IS is een foto verspreid waar Omar op zou staan.
Volgens Amerikaanse media zou Omar vlak voor de aanslag in een telefoongesprek met het alarmnummer 911 trouw hebben beloofd aan IS, en de 'Boston Bombers' hebben genoemd.
De schietpartij zou niet de eerste islamitische aanslag zijn in de Verenigde Staten. Een overzicht van de afgelopen vijf jaar:
San Bernardino, december 2015
In San Bernardino, Californië vielen op 2 december 2015 twee IS-aanhangers mensen aan in een zorgcentrum. Daarbij vielen veertien doden. De daders, Syed Farook (28) en zijn verloofde Tashfeen Malik (27) zouden trouw aan IS hebben gezworen.
Farooks vader zei vlak na de aanslag dat zijn zoon helemaal achter de ideologie van Islamitische Staat stond en geobsedeerd was door Israël. In hun huis werden munitie en zelfgemaakte bommen gevonden.
Texas, mei 2015
In Texas openden twee mannen, bij een bijeenkomst waar cartoons van Mohammed getoond werden, het vuur. Zij schoten daarbij op een agent die gewond raakte. Andere agenten schoten de schutters daarna dood. PVV-leider Geert Wilders was een van de sprekers, hij was net vertrokken.
Terreurorganisatie Islamitische Staat eiste de aanslag later op.
New York, 2014
In Queens viel een geradicaliseerde moslim vier politieagenten aan met een bijl. Eén van hen raakte zwaargewond. De aanvaller, Zale Thompson, werd doodgeschoten.
Thompson was niet betrokken bij een terroristische organisatie. Maar hij bezocht in de maanden voor zijn actie wel radicale sites en zocht op internet naar onthoofdingen en aanslagen.
Boston, 2013
Op 16 april 2013 ontploften bij de finish van de marathon in Boston twee bommen. Dzjochar Tsarnajev en zijn broer doodden daarmee drie mensen. En later werd een politieman doodgeschoten tijdens de vlucht van de broers. Meer dan 250 mensen raakten gewond.
De broers waren van Tsjetsjeense afkomst en pleegden de aanslagen uit wraak voor de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan. "Als je één moslim aanvalt, val je alle moslims aan", schreef Tsarnajev schreef vlak na de aanslagen. Hij werd later opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf. Zijn broer werd doodgeschoten.
Fort Hood, november 2009
In Texas bracht legerpsychiater Nidal Malik Hasan dertien mensen om het leven op de legerbasis Fort Hood. 32 anderen raakten gewond.
Hasan zelf werd neergeschoten en gearresteerd. Het bleek dat hij e-mailcontact had met moslimextremisten. Tijdens zijn verhoor zei hij dat hij vocht tegen de "illegale en immorele agressie tegen moslims".