Dekker: geen geld voor islamitische middelbare school Amsterdam

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

De Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (SIO) krijgt geen geld voor een islamitische middelbare school in Amsterdam. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs besloten, nadat de Onderwijsinspectie geen onderzoek heeft kunnen doen.

Vanwege radicale uitlatingen van een bestuurder maakt het ministerie zich zorgen of de school "haar wettelijke burgerschapstaak" kan waarmaken. "Het kan niet zo zijn dat we met belastinggeld een school mogelijk maken waar kinderen zich van Nederland leren afkeren in plaats van er onderdeel van uit te maken", schrijft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker: geen geld voor islamitische middelbare school Amsterdam

Steun aan IS

Dekker liet vorig jaar juni weten dat hij kritisch ging kijken naar het verzoek van de stichting voor geld. "Er hebben zich een paar dingen voorgedaan, ook met de zittende bestuurders, waardoor ik weinig vertrouwen heb dat dit een goede school kan worden", zei hij toen.

Hij doelde daarmee op de uitlatingen van oud-bestuurslid Abdoe Khoulani. Khoulani betuigde in 2014 op Facebook openlijk steun aan Islamitische Staat. Hij stapte daarna op als bestuurder.

Dekker vond het niet aanvaardbaar dat een bestuurder zulke uitspraken deed. "En dat de rest van het bestuur daar niet onmiddellijk en onvoorwaardelijk afstand van heeft genomen."

Klacht ingediend

De staatssecretaris vroeg vervolgens de Onderwijsinspectie te onderzoeken of de stichting in staat is om onderwijs te verzorgen "dat in overeenstemming is met de Nederlandse democratische rechtsorde".

SIO heeft geweigerd mee te werken aan het onderzoek. Jan-Willem van Kleef, advocaat van SIO, zegt tegen Nieuwsuur dat de bestuurders van de stichting de juridische geldigheid van het inspectieonderzoek niet zien.

De bestuurders hebben een klacht over het onderzoek ingediend bij de klachtencommissie van het ministerie van Onderwijs.

Raad van State

De stichting ligt al jaren overhoop met de politiek over de wens voor een nieuwe islamitische middelbare school. Zo weigerde de gemeente Amsterdam een gebouw beschikbaar te stellen voor de stichting.

"Het is mooi dat mensen een school kunnen stichten, maar ze moeten ook laten zien dat ze daartoe in staat zijn", zei PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman eerder daarover. "Deze bestuurders hebben in het verleden bewezen dat het niet is gelukt."

Uiteindelijk ​bepaalde de Raad van State afgelopen oktober dat de gemeente Amsterdam verplicht is om een gebouw te regelen voor de stichting.

Op 1 augustus 2017 zou de school moeten beginnen, oordeelde de raad. De gemeente moest zich bij deze beslissing neerleggen. Maar zonder bekostiging vanuit het ministerie, kan de school alsnog niet van start gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl