Columniste Ebru Umar is weer vrijgelaten door de Turkse politie, nadat ze gisteren werd opgepakt bij haar vakantiehuis in Turkije. Umar moet wel voorlopig in het land blijven. "Ik heb landarrest", twitterde ze zelf.
Gisteravond stond bij de Nederlands-Turkse Umar politie voor de deur van haar huis in de badplaats Kusadasi. Ze werd vanmorgen voorgeleid bij de rechter. Volgens Umar is ze aangehouden vanwege haar kritische uitspraken over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
In Nieuwsuur zijn vanavond te gast: Turkije-correspondent Lucas Waagmeester en journalist Mehmet Ülger, die zelf vorig jaar in Turkije werd gearresteerd.
De Nederlandse regering neemt de arrestatie hoog op. Premier Mark Rutte heeft twee keer telefonisch gesproken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu: na de arrestatie en na de vrijlating van Umar. Die tweede keer belde hij met zijn Turkse ambtgenoot om om het belang van vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te benadrukken, aldus de woordvoerder. Ook heeft Rutte aangegeven de zaak enorm te betreuren.
Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft meerdere malen gebeld met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Cavusoglu. "Er is intensief contact over de zaak", aldus een woordvoerster. Het ministerie probeert de columniste zo snel mogelijk terug naar Nederland te krijgen.
Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent.
Umar schreef afgelopen week in de krant Metro een kritische column over de oproep van het Turkse consulaat in Nederland om beledigingen aan het adres van president Erdogan te melden. Een oproep die volgens haar "Nederturken" aanspoort "NSB gedrag te vertonen".
Ze schreef ook: "Tegen elke Nederturk die de oproep van het consulaat steunt en meent NSB'ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar één ding te zeggen; go fuck yourself".
Umar meldde gisteravond zelf op Twitter dat ze was opgepakt. Tegen website The Post Online (TPO) zei de columniste: "Mij is inmiddels duidelijk dat ik ben meegenomen vanwege enkele tweets over de Turkse president Erdogan."
Premier Rutte liet vanochtend op Twitter weten telefonisch contact te hebben gehad gehad met de columniste. Hij voegde eraan toe dat de ambassade in Ankara en het ministerie van Buitenlandse Zaken bovenop de zaak zitten.
Minister Jet Bussemaker zei in het tv-programma WNL op zondag over de arrestatie van Umar: "Redelijk absurd dat je op basis van een tweet opgepakt wordt." Ze noemde het noodzakelijk dat de zaak diepgaand wordt onderzocht.
Lange arm
Ook andere Haagse politici reageerden verontwaardigd op de aanhouding. Zo eiste CDA-Kamerlid Raymond Knops uitleg van minister Koenders over "de lange arm van Erdogan".
Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie) en Han ten Broeke (VVD) twitteren dat ze vragen aan de minister hebben gesteld over Ebru's arrestatie. "Erdogan laat ware gezicht zien", voegde Voordewind eraan toe.
De journalistenvakbond NVJ is zeer bezorgd over "het zoveelste incident" met Nederlandse journalisten in Turkije. NVJ-voorzitter Marjan Enzlin verwijst naar journaliste Fréderike Geerdink. Zij werd vorig jaar in januari en september in Turkije opgepakt en mag het land niet meer in.
Geerdink schrijft veel over de Koerdische kwestie. Bij haar eerste arrestatie werd ze ervan beschuldigd propaganda te maken voor de Koerdische rebellen van de PKK. "Ik ben uiteindelijk vrijgesproken, maar het was zeker intimiderend. Al heb ik daarna mijn werk niet aangepast."
Ze is niet verbaasd dat Umar is opgepakt. "Iets zeggen over Erdogan is echt 'not done' in Turkije. Er worden honderden Turken vervolgd voor het beledigen van Erdogan. Dat zijn journalisten maar ook gewone burgers. Het kan iedereen overkomen die bijvoorbeeld iets op Facebook of Twitter zet."