Het kabinet gaat serieus nadenken over het verzoek van Amerika om ook in Syrië tegen IS te vechten. Tot nu toe voerde Nederland alleen aanvallen uit in Irak. Steeds meer landen zijn de afgelopen tijd ook in Syrië gaan bombarderen, omdat IS ook daar bijzonder actief is.
In Nieuwsuur vanavond een gesprek met CDA-leider Sybrand Buma.
Voorbeeld
In een brief aan het kabinet vraagt de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter om de strijd tegen IS te intensiveren. Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, zal in de ministerraad bespreken of Nederlandse F-16’s, die IS nu bombarderen in Irak, ook in Syrië zullen worden ingezet.
Als Nederland mee gaat doen in Syrië, volgt het het voorbeeld van Duitsland, Groot-Britannië, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. Eerder vroegen de Fransen na de aanslagen in Parijs de Europese lidstaten ook al om militaire steun.
De Britten hebben inmiddels hun eerst luchtaanvallen op Syrië uitgevoerd. Premier David Cameron kreeg afgelopen woensdag steun van het parlement om IS ook in Syrië aan te vallen.
Het Duitse parlement stemde vandaag in met de inzet van maximaal 1200 Duitse militairen in de strijd tegen IS. Het zijn vooral militairen die patrouillevluchten boven Syrië gaan ondersteunen.
Nieuw perspectief
De coalitie van VVD en PvdA is verdeeld. VVD-minister Jeanine Hennis van Defensie is voorstander van bombardementen ook in Syrië , maar PvdA-minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken aarzelt. Hij wil eerst dat er een politiek plan komt over de toekomst van Syrië. Duidelijk moet zijn wie het land gaat besturen, vindt de PvdA, die wil voorkomen dat de Syrische president Assad straks de lachende derde is.
Volgens Koenders is de discussie over inzet in Syrië wel in een nieuw perspectief komen te staan. Hij wijst niet alleen op de Amerikaanse en Franse verzoeken, maar ook op een recente VN-resolutie waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen IS met alle middelen te bestrijden.
Sinds oktober 2014 levert Nederland een bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS. Er zijn momenteel vier F-16's en zo'n 300 militairen actief in Irak. Ook leiden Nederlandse militairen Iraakse en Koerdische strijdkrachten op. De F16's hebben sinds ruim een jaar 1500 vluchten uitgevoerd en daarbij 1200 keer bommen afgeworpen en andere wapens ingezet.
Ingewikkeld vraagstuk
Het kabinet wil een "heel zorgvuldig besluit" nemen over het verzoek van de Amerikanen en Fransen om extra militaire steun voor de strijd tegen terreurgroep IS. Premier Mark Rutte spreekt over een ingewikkeld vraagstuk en denkt dat het kabinetsbesluit "nog wel even gaat duren." "We gaan niet over één nacht ijs", aldus Rutte vandaag op zijn wekelijkse persconferentie.
De premier denkt dat Nederland ook nog "nee" kan zeggen tegen de Amerikanen en Fransen. "We doen nu al heel veel".