De Hofvijver-kant van het Binnenhof

Het Binnenhof moet gerenoveerd, maar hoe?

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

"Als de brandweer niet zou weten dat we gaan renoveren, zouden ze de boel vandaag nog sluiten." Kamerleden die betrokken zijn bij de plannen om het Binnenhof te renoveren, fluisteren dit soort waarschuwingen alleen zonder dat er een camera in de buurt is.

Een ander zegt: "Nee, een energielabel A kun je voor dit gebouw niet krijgen, maar moet dat ook?" Politici hikken aan tegen het onvermijdelijke: ze moeten vele miljoenen uittrekken om het monument waarin ze werken, te renoveren. En daarvoor moeten ze eventueel de gebouwen uit.

Als ze bereid zijn het hele complex voor langere tijd te verlaten, kan het in 5 jaar afgerond zijn. Het alternatief is de renovatiewerkzaamheden over 13 jaar uit te smeren, maar dan zitten ze lange tijd in een bouwput. Geen van de opties is aantrekkelijk en beide opties zijn duur.

Het Binnenhof moet gerenoveerd, maar hoe?

Slopen

Waar hebben we het eigenlijk over? Marion Bolten kent het Binnenhof als geen ander, ze schreef een boek over de geschiedenis ervan. "In 1863 stelde Thorbecke al voor het hele complex te slopen. De hele Hofvijver-kant moest tegen de vlakte. Er zou een nieuw paleis worden gebouwd. Gelukkig is dat niet doorgegaan", vertelt Bolten.

Nieuwsuur inspecteerde de regeringsgebouwen ook met architect Hans van Heeswijk. Hij is de architect die het Mauritshuis naast het Torentje recentelijk geheel renoveerde. "Het Mauritshuis is helemaal gestript: alles eruit en daarna weer helemaal nieuw opgebouwd."

  • ANP
    Zicht op de Ridderzaal
  • ANP
    Bezoekers in de rij voor de overheidsgebouwen op het Binnenhof
  • ANP
    Het Mauritshuis naast het Torentje
  • ANP
    Het Binnenhof vanuit de lucht, op Prinsjesdag in miniatuur

Van Heeswijk adviseert de Tweede Kamer nu hetzelfde te doen: niet oplappen en aansmeren, maar groots aanpakken. Dat politici het gevoel hebben dat hen iets wordt opgedrongen wat niet nodig is, wuift hij weg: "Bouwen is een vak. De politiek moet zich laten adviseren door deskundigen."

Broeden

Morgen vergadert de Tweede Kamer over de uitgaven en inkomsten van de Kamer zelf. Dan komt ook de verbouwing ter sprake. Een bouwbegeleidingscommissie en het Presidium, het dagelijks bestuur, van de Tweede Kamer broeden nog op de opties die voor de renovatie besproken moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl