Nederlanders zitten bovenop hun spaargeld. Bij elkaar hebben we 350 miljard euro op de bank staan. Veel spaarders gaan hun geld niet gebruiken om te beleggen of extra af te lossen, ook al levert een spaarrekening niet meer dan één procent rente op. Dat blijkt vandaag uit een rapport van het Nibud.
Al dat sparen is niet altijd verstandig. Want terwijl de spaarrente verder zakt, bereikt de beurs een hoogtepunt. Wat zijn de alternatieven?
Nieuwsuur spreekt met directeur Gerjoke Wilmink van het Nibud en ING-analist Simon Wiersma. In de studio Martine Wolzak, journalist van het Financieele Dagblad.
Spaargeld en een lening
"Het is altijd slim om te sparen, maar misschien zit de Nederlander om sommige momenten wel iets te veel op z'n geld", zegt Gerjoke Wilmink van het Nibud. Uit het onderzoek van het instituut blijkt namelijk dat een op de zes Nederlanders met een spaarrekening, ook een lening heeft.
"Dat is in een deel van die gevallen toch een beetje vreemd. Een lening is duur en kost geld. Waarom zet je het spaargeld, of een deel daarvan, niet in voor de dingen die je wilt doen of kopen. Het is raar als je daar dan een lening voor afsluit", zegt Wilmink.
AEX doet het goed
Terwijl de rente op spaargeld historisch laag is, vliegen de aandelenkoersen wereldwijd omhoog. De AEX sloot vandaag op 489,84 punten. ING-analist Simon Wiersma plaatst het getal in historisch perspectief. "In 2000 stonden we nog ruim boven de 700 punten, daarna hebben we twee flinke dips gehad. Nu zijn we weer opgeveerd naar net onder de 490 punten."
Dat is nog een eind verwijderd van de top in 2000, maar de AEX Total Return index staat wel op een record. Wiersma: "Dat is de totale opbrengst inclusief de herbelegde dividend in de AEX. We staan nu 18 procent hoger, dan ooit eigenlijk." Die opwaartse beweging is eind vorig jaar ingezet.
Verspreid beleggen
Toch is enige nuancering wel op z'n plaats, zegt de ING-analist. "Op dit moment doet de AEX het erg goed ten opzichte van andere beurzen, maar vorig jaar was dat nog heel anders." Hij raadt daarom aan om niet alleen te beleggen in Nederlandse aandelen, maar wereldwijd. "En beter nog, ook verspreid over meerdere categorieën."
Nibud-directeur Wilmink raadt Nederlanders aan om alleen te beleggen met geld waarmee ze risico kunnen lopen. "Dan gaat het dus om geld dat je niet meteen, of op middellange termijn, nodig hebt. Met beleggen kan je geld verdienen, maar je moet er wel goed mee opletten."