WK indoor-blog
NOS SportAangepast

Estafettevrouwen dolblij, mannen 'zijn er weer' • Wereldrecord Charlton op 60m horden

Dit was ons liveblog over de slotdag van de WK indooratletiek in Glasgow, met vanavond:

liveblog gesloten

Bedankt!

Dat waren drie dagen topatletiek in de Commonwealth Arena in Glasgow. Nederland eindigt de wereldkampioenschappen indoor met vijf medailles.

Sofie Dokter knokte vrijdag naar de bronzen medaille op de meerkamp. Zaterdag volgde de unieke dubbelslag van Femke Bol en Lieke Klaver op de 400 meter. En vanavond voegden de estafetteploegen daar nog eens een gouden en zilveren medaille aan toe.

Bedankt voor het volgen van onze liveblogs!

Huldiging estafetteploegen

Tijd voor mooie plaatjes: de estafetteploegen verschijnen op het podium. Eerst zijn de mannen aan de beurt. Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela, Terrence Agard en Tony Van Diepen tonen trots hun bronzen medailles.

Daarna komt de grootste vreugde met het gouden kwartet Femke Bol, Lisanne de Witte, Lieke Klaver en Cathelijn Peeters op het podium.

Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela, Terrence Agard en Tony Van Diepen
Femke Bol, Lisanne de Witte, Lieke Klaver en Cathelijn Peeters op het podium

Zevenkamp | Jansons geniet na moeilijke periode van WK

Debutant Sven Jansons eindigt als zevende op de zevenkamp met 6.076 punten. De jonge meerkamper had een goede tweede dag met evenaring van zijn persoonlijke record bij het polsstokhoogspringen: 4,80. "Dat was geweldig. Polsstokhoog ging dit seizoen wisselend. Ik was er hartstikke blij mee."

Voor Jansons was zijn debuut op het wereldpodium een stimulans en een overwinning op zichzelf. "Ik heb twee lastige jaren gehad, mijn moeder was overleden. Sindsdien ging het niet vanzelf, als je zoiets mee hebt gemaakt, geniet je hier alleen maar meer van."

Meerkamper Jansons: 'Geweldig van dit toernooi genoten'

Polsstokhoogspringen | Vloon: 'Ziek geweest, miste ritme'

Op 5,75 ging het mis bij Menno Vloon in de finale polsstokhoogspringen. Drie pogingen leverden geen positief resultaat op. Vloon eindigde uiteindelijk als achtste. "Ik ben na de Nederlandse indoorkampioenschappen twee weken geleden ziek geworden. Ik heb vier dagen met koorts op bed gelegen. Dat is niet goed voor een lichaam. Ik miste hier ritme", stelt hij balend vast.

Polsstokhoogspringer Vloon na snel vertrek: 'Ziek geweest, had het graag beter gedaan'

1.500 meter | Laatste goud voor Hailu

Freweyni Hailu neemt al heel vroeg de kop in de finale 1.500 meter. De Ethiopische voelt zich beresterk en loopt met twee landgenotes voor de rest uit. Als het tempo vooraan afzwakt, komt een Amerikaans duo opstomen. Nikki Hiltz en Emily Mackay leggen Hailu het vuur aan de schenen, maar de Ethiopische klopt iedereen in de laatste ronde.

Hailu bezorgt haar land het laatste goud van deze wereldkampioenschappen.

  1. Goud: Hailu (Eth), 4.01,46
  2. Zilver: Hiltz (VSt), 4.02,32
  3. Brons: Mackay (VSt), 4.02,69

Polsstokhoogspringen | Geen nieuw record, wel goud

'Mondo' Duplantis probeert het nog een keer, maar ook bij zijn derde poging over 6,24 meter lukt het hem niet. Nee, een wereldrecord zit er voor hem niet in vanavond. Gelukkig wel goud.

6,05 meter is genoeg voor zijn tweede indoorwereldtitel. Menno Vloon eindigt op de achtste plaats.

  1. Goud: Duplantis (Zwe), 6,05 meter
  2. Zilver: Kendricks (VSt), 5,90
  3. Brons: Karalis (Grie), 5,85
Armand Duplantis baalt, vanavond geen wereldrecord

Verspringen | Wereldtitel voor 'cowgirl' Davis-Woohall

7,07 meter zette Tara Davis-Woodhall al neer bij haar vierde poging. Komt er dan nog een sprong voorbij de zeven meter? Ja, eentje, maar die is ook van de Amerikaanse. Bij haar laatste poging komt ze tot 7,03 meter en ze ziet geen van haar concurrenten in de buurt komen.

En dus gaat de cowboyhoed weer op en danst ze door de hal.

  1. Goud: David-Woodhall (VSt), 7,07 meter
  2. Zilver: Nichols (VSt), 6,85
  3. Diame (Spa), 6,78
Tara Davis-Woodhall

1.500 meter | Beamish verrast met eindsprint

Wat een dag voor Nieuw-Zeeland! Vanochtend was er goud bij het hoogspringen voor Hamish Kerr, en nu spurt Geordie Beamish in de laatste meters naar het goud op de 1.500 meter. De steeplespecialist verrast de Amerikanen Cole Hocker en Hobbs Kessler die samen vooraan liepen, maar nu genoegen moeten nemen met zilver en brons.

  1. Goud: Beamish (NZl), 3.36,54
  2. Zilver: Hocker (VSt), 3.36,69
  3. Brons: Kessler (VSt), 3.36,72
Blije Beamish

4x400 meter | Bekijk de reacties

Bekijk hieronder de reacties van de gouden estafettevrouwen en de mannen, die na hun bronzen medaille graag duidelijk maken: "We zijn er weer."

Polsstokhoogspringen | Goud binnen, tijd voor een wereldrecord?

Op 6,05 meter beslist Armand Duplantis de strijd om het goud. En dan schuift iedereen naar het puntje van de stoel. Want ook al lijkt het vanavond allemaal niet vanzelf te gaan bij 'Mondo', de lat gaat naar wereldrecordhoogte: 6,24 meter!

Mondo Duplantis

800 meter | Publiekslieveling Reekie zilver, Duguma goud

Tsige Duguma sprint iedereen naar de achtergrond na een tactische wedstrijd. De Ethiopische pakt de wereldtitel over 800 meter. Achter haar komt Jemma Reekie, de grote publiekslieveling van deze avond, als tweede over de streep. De Schotse Reekie bleef nipt voor Noélle Yarigo, de 38-jarige atlete uit Benin pakt brons.

4x400 | Bekijk de races met goud voor de estafettevrouwen en brons voor de mannen

800 meter | Gouden timing Hoppel

De Amerikaan Bryse Hoppel is de beste, of de slimste, over 800 meter. Hij blijft aan de buitenkant uit het gedrang vooraan, schuift op het juiste moment mee naar voren en wacht af. De Belg Crestan pakt de kop en maakt er een lange eindsprint van. Iets te lang voor Christan, niet voor Hoppel! Hij wint goud voor de Verenigde Staten.

  1. Goud: Hoppel (VSt), 1.44,92
  2. Zilver: Kramer (Zwe), 1.45,27
  3. Brons: Crestan (Bel), 1.45,32
Bryce Hoppel

60 m horden | Charlton pakt goud in wereldrecord

7,65 seconden! Het kon toch nog sneller bij Devynne Charlon. De Bahamiaanse had het wereldrecord al in handen, liep soeverein in de series en halve finales maar laat hier zien dat er nog een schepje bovenop kon.

Wat een race, achter Charlton gaat het zilver naar Samba-Mayela, Skrzyszowska pakt brons.

  1. Goud Charlton (Bah), 7,65 (wr)
  2. Zilver: Samba-Mayela (Fra), 7,74
  3. Brons: Skrzyszowska (Pol), 7,79
Devynne Charlton

Bekijk de reactie en race van Nadine Visser

4x400 | Gouden estafettevrouwen in extase

De gouden estafetteploeg reageert dolblij na de gewonnen finale. Lieke Klaver, gisteren individueel zilver en nu goud met de estafetteploeg: "Het geeft weer nieuwe energie als je samen bent, heel vet dit! Het brengt ook een stukje verantwoordelijkheid in de race, want je moet dat stokje als de sodemieter naar de volgende brengen."

Lisanne de Witte vult aan: "Je wil niet ten onder gaan, zeker niet voor deze meiden." Slotloopster Femke Bol begon in "een luxepositie. Van begin tot eind vooraan, zo bijzonder!"

Zevenkamp | Jansons zevende, persoonlijk record

Sven Jansons komt als vierde over de streep na 1.000 meter, het laatste onderdeel van de zevenkamp. Het levert hem een persoonlijk record op: 6.076 punten! Hij stijgt niet meer in het klassement, Jansons wordt zevende.

  • Goud: Ehammer (Zwi), 6.418 punten
  • Zilver Skotheim (Noo), 6.407
  • Brons: Erm (Est), 6.340

Polsstokhoogspringen | Mondo staat op: over 5,95

Hij had het even lastig, maar de grote favoriet toont nu weer zijn klasse. Na twee foutsprongen op 5,85 meter en eentje op 5,95, gaat hij wel over die hoogte. Dat lukte verder nog niemand, Sam Kendricks (VSt) en Emmanouil Karalis (Gri) zijn nog in de race.

Armand Duplantis

4x400 | GOUD! Oranje leidt van begin tot eind

Goud voor de Nederlandse estafettevrouwen! Klaver start uitstekend en bouwt meteen een ruime voorsprong op, Peeters en De Witte nemen sterk over en houden lang stand. De Witte krijgt het zwaar in haar laatste rechte stuk, maar daar staat ze klaar: Bol!

De wereldkampioene 400 meter loopt soepel, maar voelt de Amerikaanse in haar nek hijgen. Gelukkig heeft ze nog een eindsprint: Goud voor Nederland!

  1. Goud: Nederland, 3.52,07
  2. Zilver: Verenigde Staten, 3.25,34
  3. Groot-Brittannië, 3.26,36

4x400 | Estafettevrouwen op de baan

Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol maken zich klaar voor de 4x400 meter estafette.

4x400 | Brons voor estafettemannen, Belgen kloppen VS

Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela, Terrence Agard en Tony van Diepen pakken brons op de 4x400 meter estafette.

Bonevacia kreeg vanochtend rust in de series en start sterk vanuit de buitenbaan. Hij sluit aan achter de koploper uit de VS. Bonevacia krijgt het lastig maar geeft goed over aan Angela. Nederland komt niet meer in de buurt van het goud en zilver, maar houdt goed stand voor een WK-medaille.

België is de verrassende winnaar, de slotloper Alexander Doom ging in de laatste meters voorbij de Amerikaan, wiens ploeg vanaf de start op kop had gelopen.

  1. Goud: België, 3.02,54
  2. Zilver: Verenigde Staten, 3.02,60
  3. Brons: Nederland, 3.04,25
Nederlandse felicitaties aan de Belgische wereldkampioenen

4x400 | Estafettekwartert wordt voorgesteld

Polsstokhoogspringen | Vloon eruit, niet over 5,75

Het zit erop voor Menno Vloon. Hij komt na zijn succesvolle sprong over 5,65 meter niet over 5,75. Zes atleten zitten nog in de race.

Menno Vloon

60 m horden | Visser: 'Was overtuigd dat ik heel snel ging lopen'

Nadine Visser baalt als een stekker na de halve finale. "Ik had goede eerste passen, maar daarna moet ik ze kort maken om ver genoeg van de horde te blijven", probeert Visser terug te halen waar het mis ging.

"Bij mijn warming-up raakte ik de horde ook, toen heb ik juist weer gedacht aan hoe ik afstand van de horde moest houden."

Visser had dit weekend het gevoel dat er een persoonlijk record in zit, waarmee een medaille mogelijk zou zijn in de finale: "Ik was er van overtuigd dat ik heel hard ging lopen vanavond. Vorige week voelde ik al dat er een pr inzat, maar toen dacht ik: dat ga ik op de WK doen."

60 m horden | Geen finale Visser

Oei.. Nadine Visser lijkt goed uit de blokken te komen, maar het gaat bij de eerste horde al mis. Ze tikt met haar voet de horde aan, raakt uit balans en kan niet meer mee met de rest.

Nadine Visser raakt de eerste horde

4x400 | Nederland met Bonevacia en Agard, verrassing bij Team USA

Nederland loopt vanavond met twee andere mannen in de 4x400 estafette. Liemarvin Bonevacia en Terrence Agard komen in de ploeg en lopen met Ramsey Angela en Tony van Diepen.

En bij de tegenstanders ook een opvallende 'wissel'. Want wie zien we daar? Noah Lyles loopt vanavond in het Amerikaanse kwartet! Dat is een verrassing, de zesvoudig wereldkampioen in de buitenlucht zien we normaal alleen op de sprintafstanden.

Noah Lyles

60 m horden | Visser in derde halve finale

Het is tijd voor de halve finales van de 60 meter horden. Nadine Visser loopt in de derde race.

In de eerste halve finale zet wereldrecordhoudster Devynne Charlton van de Bahama's de snelste tijd neer: 7,72. De Poolse Pia Skrzyszowska gaat met een persoonlijk record (7,78) mee naar de finale.

Atletiekbaas hoopt dat Bol ooit overstap maakt

Sebastian Coe, baas van World Athletics, hoopt stiekem dat Femke Bol ooit de 400 meter (horden) achter zich laat en overstapt naar een afstand waar de Brit ooit zelf furore op maakte.

"Ze zal het niet leuk vinden dat ik het weer zeg, want ik heb er in het verleden al grapjes tegen haar over gemaakt", zegt Coe, die in Bol een "buitengewoon talent" ziet.

Bekijk hier het interview met voormalig topatleet en World Athletics-baas Sebastian Coe:

Atletiekbaas Coe ziet in Bol geweldige atlete voor de 800 meter: 'Extreem getalenteerd'

Verspringen | Eerste pogingen in finale

Tara Davis-Woodhall heeft de show al gestolen bij het voorstellen, maar inmiddels is ook de finale van het verspringen in volle gang. Tot nu toe maakt Monae' Nichols de beste indruk. Bij haar eerste poging vliegt ze naar 6,75.

  • NOS
    Tara Davis-Woodhall
  • Reuters
    Monae' Nichols

Polsstokhoog | De grote mannen doen mee op 5,65

Duplantis, Nilsen, Obiena; iedereen stapt in als de lat op 5,65 meter ligt. Duplantis kost het weinig moeite, Nilsen slaagt ook in een poging, bij Obiena gaat het mis.

En Menno Vloon? Hij liet 5,50 meter voor wat het was en bewijst dat dat de juiste keuze was: hij gaat keurig over 5,65 meter!

Polsstokhoog | Eerste poging Vloon

De lat ligt op 5,50 meter voor de eerste sprongen van de deelnemers. Bij zijn eerste poging komt Menno Vloon er niet overheen. Hij lijkt genoeg hoogte te hebben, maar tikt met zijn rechterbeen de lat van de leggers. Vloon krijgt op deze hoogte nog twee kansen, maar kan er ook voor kiezen 5,50 meter over te slaan.

Het moet hem toch lukken, Vloon sprong dit seizoen al over 5,83 meter, zijn persoonlijk record ligt op 5,96.

Ben Broeders, de Belgische vriend van Femke Bol, slaagt wel bij zijn eerste poging. Topfavoriet Duplantis bekijkt het allemaal vanaf een bankje. Hij stapt later pas in, net als de Amerikaan Christopher Nilsen en Ernest Obiena van de Filipijnen.

  • Reuters
    Menno Vloon niet over 5,50 meter
  • NOS
    Menno Vloon voor zijn eerste poging

Polsstokhoog | Mondo's wereld: al 5 jaar ongeslagen

  • AFP
    'Mondo' Duplatis
  • EPA
    Duplantis vloog vorig jaar naar de wereldtitel outdoor (6,10 meter)

De atletiekavond begint over enkele minuten met polsstokhoogspringen. De grote vraag: komt er iemand in de buurt van Armand Duplantis? De Zweedse superster, bijgenaamd Mondo, is met zijn razendsnelle aanloop en uitzonderlijk goede techniek nauwelijks te verslaan.

Wie door zijn uitslagen van de laatste jaren scrolt, kan eerste plaatsen blijven tellen. Duplantis is bij indoorwedstrijden al vijf jaar ongeslagen en vooral druk met het breken van (zijn eigen) wereldrecords. Indoor staat dat record nu op 6,22 meter, een centimeter lager dan zijn record in de buitenlucht.

Duplantis, afkomstig uit een Zweeds-Amerikaans sportgezin in Louisiana in de VS, begon al op jonge leeftijd met atletiek. Al snel was daar de polsstok. Op 24-jarige leeftijd is hij inmiddels een wereldster. Met onder meer Lionel Messi en Max Verstappen is hij dit jaar genomineerd voor de prestigieuze Laureus Award.

Goed voorbereid naar het polsstokhoogspringen kijken? In deze aflevering van NOS Sportschool leggen we uit hoe het werkt:

Polsstokhoogspringen: langere polsstok, hogere sprong? | NOS Sportschool #4

Bol en Klaver stralen op podium

Voor we beginnen in Glasgow, nog een keertje terug naar gisteravond. Bekijk hier de huldiging van Femke Bol en Lieke Klaver, die goud en zilver wonnen op de 400 meter.

Bekijk de huldiging van Bol en Klaver op de WK indoor

4x400 | Estafetteteams in de finale, wie zijn de jokers?

De Nederlandse mannen en vrouwen wonnen vanochtend hun serie in de 4x400 meter estafette. Beide ploegen zien we vanavond (vanaf 21.15 uur) terug in de finales.

Bij de vrouwen kreeg Lieke Klaver rust op de ochtend na haar race van gisteravond, waar zij zilver won achter Femke Bol. Bol was de slotloper in de series en maakte het werk van Myrte van der Schoot, Eveline Saalberg en Lisanne de Witte af. Vanavond zijn er opties, want naast Klaver kan ook Cathelijn Peeters in de ploeg komen. "Iedereen wil de finale lopen, maar iedereen wil ook dat de snelste vier gaan lopen", zei Saalberh na de series.

  • ANP
    Lisanne de Witte, Femke Bol, Eveline Saalberg en Myrte van der Schoot
  • ANP
    Taymir Burnet, Isaya Klein Ikkink, Tony van Diepen en Ramsey Angela

Ook de mannen hebben nog wissels achter de hand. Taymir Burnet, Isaya Klein Ikkink, Tony van Diepen en Ramsey Angela liepen vanochtend naar de winst in de series. Liemarvin Bonevacia en Terrence Agard zijn uitgeruste opties voor de eindstrijd.

De keuzes worden vlak voor de finales gemaakt door de coaches, we houden je op de hoogte!

Ben Broeders over zijn vriendin: 'wereldster' Femke Bol

Polsstokhoogspringer Ben Broeders

Polsstokhoogspringer Ben Broeders komt vanavond in actie in de eerste eindstrijd van de dag. De Belg leefde op de eerste WK-dagen mee met zijn vriendin Femke Bol, die gisteravond in de snelste indoortijd ooit de wereldtitel op de 400 meter veroverde.

Vanaf de tribune in de Commonwealth Arena zag hij de gouden race van Bol, en alle aandacht die er daarna voor zijn vriendin was. "Al die aandacht is ook gewoon part of the game", aldus de nuchtere Belg over zijn evenzo nuchtere vriendin. "Als je zo hard loopt als Femke, kun je ook niet verwachten dat je géén wereldster wordt."

En Broeders denkt dat ze, ondanks haar status in de sportwereld, "altijd heel nuchter zal blijven. Dat is gewoon haar persoonlijkheid. Ze is wie ze is, heel oprecht."

Lees hier het volledige verhaal met Ben Broeders:

Het programma

Bekijk hier het overzicht van alle finales en Nederlanders die vanavond in actie komen:

60 m horden | Visser gaat voor medaille, opgave Tjin A-Lim

"Natuurlijk ga ik voor een medaille. Ik wil vanavond mijn snelste race ooit neerzetten", zei Nadine Visser na haar serie, waarin de Nederlands recordhouder (7,77) won in 7,85 seconden.

Om 20.40 uur loopt Visser in de halve finale, een mogelijke finale volgt om 22.00 uur. De 29-jarige Noord-Hollandse won al eens goud in deze hal in Glasgow (EK 2019), pakte goud en zilver op de twee indoor EK's die volgden en behaalde brons op de WK indoor in Birmingham (2018),

Ook Maayke Tjin A-Lim voegde zich bij het selecte gezelschap voor de halve finales, maar heeft zich teruggetrokken. De 26-jarige atlete bleek last te hebben van een blessure.

Zevenkamp | Jansons zevende in tussenklassement

Meerkamper Sven Jansons komt om 21.45 uur in actie bij het afsluitende onderdeel van de zevenkamp: een eindstrijd over 1.000 meter.

Jansons had een moeizame start van de tweede dag van de zevenkamp. Hij kwam slecht uit het startblok bij de 60 meter horden, het vijfde onderdeel. Jansons liep 8,12 seconden. Hoofdstuk zes van de meerkamp moet weer een goed gevoel geven: Jansons zette een persoonlijk record (4,80 meter) neer bij het polsstokhoogspringen.

Bij dat onderdeel nam de Zwitser Simon Ehammer de leiding over in het tussenklassement. Hij deed het met een verbluffende hoogte van 5,20 meter veel beter dan Ken Mullings van de Bahama's (4,60).

Tussenklassement zevenkamp

1. Ehammer (Zwi) 5.610 punten
2. Mullings (Bah) 5,470
3. Skotheim (Noo) 5,457
4. Erm (Est) 5.423
5. Rooth (Noo) 5.361
6. Gletty (Fra) 5.344
7. Jansons (Ned) 5.217
8. Strasky (Tsj) 5.202
9. Hauttekeete (Bel) 5.167
10. Kopecky (Tsj) 4.939

Hoogspringen | Goud voor soepele 'Kiwi'

Alles lukte vandaag bij Hamish Kerr. De Nieuw-Zeelander was na een spannende ontknoping de man met de beste sprongkracht, timing en souplesse. Hij zette zijn Amerikaanse concurrent Shelby McEwen voor het blok op 2,31 meter. McEwen probeerde te overtoepen en legde de lat op 2,34, maar kwam er niet overheen.

Kerr, met het goud al op zak, pakte in zijn resterende poging ook nog een continentaal record en sprong over 2,36 meter, de beste wereldprestatie dit seizoen.

Bekijk hier de ontknoping van de finale hoogspringen:

Soepele Kerr springt over 2,36 meter naar goud op WK indoor

Welkom!

Het is tijd voor de derde en laatste avond van de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow. Vanavond probeert de Nederlandse equipe een mooi vervolg te geven aan de historische ontknoping van gisteren, toen Femke Bol en Lieke Klaver voor een unieke dubbelslag zorgden.

Bol en Klaver komen vanavond weer in actie in de finale van de 4x400 meter estafette. Ook in de finale bij de mannen komt een sterk Nederlands kwartet in actie. De avond begint met polsstokhoogspringen, namens Nederland mengt Menno Vloon zich daar in de strijd.

Nadine Visser komt in bij de 60 meter horden. En Sven Jansons zien we terug bij het afsluitende onderdeel (1.000 meter) van de zevenkamp.

Veel plezier!