'Evacuaties vanuit Gaza naar Egypte opnieuw opgeschort'
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.
- Meerdere ziekenhuizen in de Gazastrook onder vuur genomen door Israël
- Palestijnen aangevallen terwijl ze gebruik maken van humanitaire corridor
- WHO: geweld rondom Al-Shifa ziekenhuis.
- Erdogan: meer hulp voor Gaza. Turkije stuurt schip met noodziekenhuis erop
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.
We gaan verder in een nieuw blog
Dit blog is gesloten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit nieuwe liveblog.
WHO: 250 Palestijnse medische faciliteiten aangevallen sinds 7 oktober
Sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober zijn 250 medische faciliteiten in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever aangevallen. In Israël staat dat aantal op 25. Dat zei topman Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vanavond op een bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad.
Tedros gaf de VN-lidstaten een update over de nijpende gezondheidssituatie in de Gazastrook. "Terwijl steeds meer mensen zich verzamelen in een kleiner gebied, wordt de kans op uitbraken van diarree, luchtwegaandoeningen en huidinfecties groter."
De WHO meldde eerder vandaag dat 20 van de 36 ziekenhuizen in Gaza buiten gebruik zijn. "Operaties worden uitgevoerd zonder verdoving", aldus Tedros. "De WHO blijft oproepen tot onbelemmerde toegang om humanitaire hulp te bieden aan de burgers van Gaza, die niet verantwoordelijk zijn voor dit geweld, maar lijden op een manier die wij ons hier in deze zaal niet kunnen voorstellen."
'Terugbrengen gijzelaars zou allergrootste prioriteit moeten zijn'
D66-leden roepen op geen reserve-onderdelen F-35 aan Israël te leveren
Een deel van de D66-leden roept het demissionaire kabinet in een open brief op om geen reserve-onderdelen voor gevechtsvliegtuigen meer aan Israël te leveren. Het gaat om reserve-onderdelen voor F-35's. Nederland levert die onderdelen aan onder meer Israël vanuit een internationaal F-35-programma.
Deze week schreef NRC dat juristen op het ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van de leveringen gewaarschuwd hebben voor schendingen van het oorlogsrecht, omdat Israël de gevechtsvliegtuigen gebruikt bij bombardementen op Gaza. De Nederlandse regering heeft de mogelijkheid om de leveringen te stoppen als ze ingaan tegen het buitenlandbeleid.
De oproep is een initiatief van Yousef Assad, vicefractievoorzitter van D66 Den Haag. De brief is ondertekend door ruim honderd leden van D66 en Jonge Democraten, de jongerentak van de partij.
Israël verlaagt dodental van Hamas-aanval
Israël heeft het aantal dodelijke slachtoffers van de terreuraanval van Hamas op 7 oktober naar beneden bijgesteld. Het aantal is verlaagd van ongeveer 1400 naar 1200, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
"Dit is het geactualiseerde aantal. Dat is vanwege het feit dat er een hoop lichamen nog niet geïdentificeerd waren. We denken nu dat die van terroristen zijn en niet van Israëlische slachtoffers", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen persbureau AFP.
'Evacuaties vanuit Gaza naar Egypte opnieuw opgeschort'
Evacuaties vanuit de Gazastrook naar Egypte zijn opgeschort. Dat melden Egyptische en Palestijnse bronnen aan persbureau Reuters. De opschorting zou komen door problemen met het vervoeren van gewonden uit Gaza naar de grens.
De grensovergang tussen Gaza en Egypte werd op 1 november geopend voor mensen met een buitenlands paspoort of een andere band met het buitenland. Ook mochten Palestijnen die dringend medische hulp nodig hadden naar Egypte voor behandeling. Sinds het openen van de grensovergang is de evacuatie twee keer opgeschort vanwege bombardementen waarbij ook medische konvooien werden getroffen.
Er stonden vandaag voor het eerst in dagen weer mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning op de lijst, zo blijkt uit stukken die de autoriteiten in Gaza hebben gepubliceerd. Of zij daadwerkelijk vandaag de grens hebben overgestoken, is onbekend.
Volgens Egyptische bronnen zijn enkele tientallen mensen met een buitenlands paspoort en gewonden vandaag de grens overgestoken voordat de overgang dichtging. Het is nog onduidelijk wanneer de grensovergang weer opengaat.
Israëlisch leger gaat niet in op onderhandelingen over gijzelaars
Een Israëlische betrokkene bevestigt tegenover Israëlische media dat er "aanzienlijke vooruitgang" is geboekt in de onderhandelingen over vrijlating van gijzelaars. Ook de New York Times schrijft over twee voorstellen die momenteel op tafel zouden liggen, waarbij uiteindelijk honderd gijzelaars in Gaza zouden worden vrijgelaten door Hamas. Dat zou in ruil zijn voor toezeggingen over korte gevechtspauzes en het vrijlaten van Palestijnen uit Israëlische gevangenissen.
Zulke berichten komen de laatste tijd vaker naar buiten; tot een deal over vrijlating van grote aantallen gijzelaars is het tot nu toe niet gekomen.
Het bericht wordt niet bevestigd door het Israëlische leger. Een woordvoerder herhaalde vanavond zijn eerdere oproep om de berichten niet voor waar aan te nemen, tenzij ze van het leger afkomstig zijn. "We zijn constant proactief bezig om de gijzelaars terug te halen. Die processen zijn ingewikkeld en zullen nog tijd kosten. We zullen geen kans missen om gijzelaars naar huis te brengen."
In beeld: dag 35 van de oorlog in Gaza
Blinken: meer doen om burgers in Gaza te beschermen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft gezegd dat er meer gedaan moet worden om burgers in Gaza te beschermen. Hij waardeert de stappen die Israël heeft genomen om het aantal burgerslachtoffers te beperken, waaronder de op donderdag geïntroduceerde dagelijkse 'humanitaire pauzes', maar het is volgens hem niet genoeg.
Blinken sprak zich niet eerder zo stellig uit over het geweld tegen burgers. "Veel te veel Palestijnen zijn gedood; en veel te veel Palestijnen hebben de afgelopen weken moeten lijden", zei hij in New Delhi, waar vandaag een einde kwam aan zijn rondreis door het Midden-Oosten en Azië.
"En we willen al het mogelijke doen om te voorkomen dat ze getroffen worden en om de hulp die ze krijgen te maximaliseren", aldus Blinken, die eraan toevoegde dat Washington daarover in gesprek gaat met Israël.
Rode Kruis: 'Zorg in Gaza dreigt nu echt om te vallen'
Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) waarschuwt dat de zorg in Gaza nu echt dreigt om te vallen. Volgens de hulporganisatie is er een punt bereikt waar geen weg meer terug is zonder de levens van duizenden gewonde, zieke en gevluchte mensen in gevaar te brengen.
Het ICRC vraagt ook aandacht voor de kinderziekenhuizen Al Nasser en Al Rantas, die ook niet voor het geweld gespaard blijven. Daarnaast zegt het dat de belangrijke ziekenhuizen Al Shifa en Al Quds zwaar te lijden hebben.
Het ICRC noemt het een "zware klap" dat er momenteel aanvallen uitgevoerd worden op ziekenhuizen. "De regels rond oorlogsvoering zijn helder. Ziekenhuizen genieten bijzondere bescherming onder internationaal humanitair recht", staat in een verklaring. "Deze bescherming is niet alleen een juridische verplichting, maar ook een morele plicht om mensenlevens te redden in deze vreselijke tijden."
'Indonesisch ziekenhuis Gaza zonder stroom'
Palestijnse media melden dat het Indonesische ziekenhuis in het noorden van Gaza volledig zonder stroom is komen te zitten. Als dat echt zo is, dan heeft dat catastrofale gevolgen voor patiënten in het ziekenhuis. Operaties kunnen dan niet meer worden uitgevoerd en medische apparatuur zal niet meer werken.
Eerder vandaag meldden de Palestijnse autoriteiten onder gezag van Hamas dat het ziekenhuis beschadigd is door Israëlische bombardementen.
Netanyahu: 'Israëlisch leger zal controle houden over Gaza'
Het Israëlische leger zal volgens premier Netanyahu de controle houden over Gaza na de oorlog. Dat heeft hij gezegd tegen burgemeesters van Israëlische plaatsen dicht bij de Gazastrook. "We zullen de controle niet aan internationale troepen overdragen", verduidelijkte hij in de bijeenkomst met de burgemeesters.
Een paar uur geleden zei Netanyahu nog tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox News dat Israël de Gazastrook niet wil veroveren, bezetten of regeren. Hij had het over een burgerregering die in Gaza moet worden gevormd, maar zei ook dat Israël ervoor zal zorgen dat een aanslag als die van 7 oktober niet nog eens zal gebeuren.
Dinsdag verkondigde Netanyahu dat Israël een "blijvende veiligheidsverantwoordelijkheid" zal houden in de Gazastrook. In een reactie op die uitspraak zei de VS tegen een naoorlogse bezetting van Gaza te zijn. Ook stelde de VS voor om een internationale troepenmacht naar Gaza te sturen, mogelijk met deelname van Arabische buurlanden, om de veiligheid in de Gazastrook te garanderen totdat er een "functionerende" Palestijnse regering is.
Ziekenhuisdirecteur: 50 doden bij aanval op een school in Gaza-stad
Bij een aanval op een school in Gaza-stad zijn 50 doden gevallen, zegt de directeur van het ziekenhuis Al Shifa. De lichamen zouden geborgen zijn in de Al Buraqschool. De slachtofferaantallen zijn nog niet onafhankelijk bevestigd.
De school zou zijn geraakt door luchtaanvallen.
'Hevige gevechten bij het Al Quds-ziekenhuis in Gaza-Stad'
Hulporganisatie de Palestijnse Rode Halve Maan meldt dat er hevige gevechten aan de gang zijn bij het Al Quds-ziekenhuis in Gaza-Stad. De organisatie, die deel uitmaakt van het Internationale Rode Kruis, zegt dat onder meer Israëlische sluipschutters het ziekenhuis onder vuur nemen. Daarbij zouden meerdere gewonden zijn gevallen, waaronder ontheemden die verblijven in het ziekenhuis.
Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan is er al zeker één dode en zijn er 28 gewonden gevallen.
'Palestijnen aangevallen ondanks humanitaire corridor'
Nieuwszender Al Jazeera meldt dat vluchtende Palestijnen ondanks de humanitaire corridor worden aangevallen door Israëlische tank. Volgens de eerste berichten zijn de mensen doelwit op de Salah al-Din-weg.
Dat is de hoofdweg van het noorden van de Gazastrook naar het zuiden die veilig zou blijven. Op beelden is te zien dat mensen vanaf de hoofdweg met spoed naar het Al-Aqsa-ziekenhuis worden gebracht. Daaronder zijn ook vrouwen en kinderen.
Opnieuw gevechten tussen Israël en Hezbollah
In het grensgebied tussen Israël en Libanon zijn vandaag opnieuw gevechten geweest tussen strijders van Hezbollah en het Israëlische leger. Dat melden verschillende media, waaronder persbureau DPA. Israël zou meerdere artillerieaanvallen hebben uitgevoerd. Hezbollah zegt dat het Israëlische troepen heeft geraakt. Over slachtoffers is niks bekend.
DPA meldt dat er tijdens de gevechten ook een Libanees ziekenhuis in het grensgebied is geraakt. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid veroordeelt de aanval "in de sterkst mogelijke bewoordingen" en houdt Israël verantwoordelijk. Bij de aanval zou één ziekenhuismedewerker gewond zijn geraakt.
Het Israëlische leger zegt momenteel het incident te onderzoeken.
Palestijnse gezondheidsministerie: ruim 11.000 doden
Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er 11.078 Palestijnen om het leven zijn gekomen bij de oorlog tussen Hamas en Israël. Onder de doden zijn volgens het door Hamas geleide ministerie 4506 kinderen. Ook zouden er 27.490 gewonden zijn gevallen.
Volgens het ministerie zijn 21 van de 36 ziekenhuizen in de Gazastrook buiten gebruik.
'Vier ziekenhuizen Gaza-Stad omsingeld'
Nieuwszender Al Jazeera meldt op basis van getuigen dat het Israëlische leger vier ziekenhuizen in Gaza-Stad heeft omsingeld. Tanks en andere gepantserde voertuigen hebben het gebied rondom de ziekenhuizen volledig afgesloten.
De ziekenhuizen zijn behalve plekken waar gewonden behandeld worden ook locaties waar nog altijd veel ontheemden onderdak vinden. Volgens Al Jazeera hebben mensen vanuit de ziekenhuizen oproepen verstuurd om te kunnen vluchten. Zonder hulp van internationale hulporganisaties als het Rode Kruis is dat vrijwel onmogelijk. De reis is te gevaarlijk omdat de wegen naar het zuiden geregeld worden gebombardeerd.
Volgens het Israëlische leger bevinden zich tunnelnetwerken van Hamas onder de ziekenhuizen.
Turkije stuurt schip met noodziekenhuis naar Gaza
Turkije heeft een schip met een noodziekenhuis erop naar Gaza gestuurd. Om oorlogsslachtoffers te behandelen zijn in totaal 51 containers met medische benodigdheden, generatoren en twintig ambulances aan boord van een schip geladen dat van de Alsancakhaven in Izmir naar Egypte wordt gestuurd. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid Koca gezegd.
Het schip komt naar verwachting morgen aan. Volgens Koca heeft het schip een volwaardig veldhospitaal met operatiekamers en intensive cares aan boord, plus meerdere opblaasbare veldhospitalen. De spullen gaan naar een haven die niet ver van de grensovergang tussen Egypte en Gaza ligt. De Egyptische autoriteiten gaan vervolgens over de coördinatie.
Naast Egypte sturen meerdere landen, waaronder Nederland, schepen met hulpgoederen naar de Gazastrook. Vooralsnog is de hulp die Gaza daadwerkelijk bereikt lang niet genoeg om de ruim 2 miljoen inwoners van de Gazastrook te kunnen helpen.
Duizenden Palestijnen maken gebruik van humanitaire corridor naar het zuiden
Palestijnen maken massaal gebruik van de humanitaire corridor van het noorden naar het zuiden van Gaza. Op beelden is te zien hoe de enige snelweg om het gevechtsgebied te verlaten volstroomt met duizenden mensen:
Het noorden van de Gazastrook is het middelpunt van de aanvallen van Israël op Hamas. Een woordvoerder van het Israëlische leger liet vandaag weten dat tot 16.00 uur lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd) de belangrijke weg van het noorden naar het zuiden veilig is om te vluchten.
'Twee gewonden in Tel Aviv na raketaanvallen Hamas'
In Tel Aviv en omgeving waren sirenes te horen vanwege raketten die Hamas naar eigen zeggen had afgevuurd richting Israël, meldt persbureau Reuters.
De raketaanvallen waren volgens Hamas een reactie op het opgelopen aantal burgerdoden in de Gazastrook. Twee vrouwen in Tel Aviv raakten volgens artsen gewond door granaatscherven.
Sinds 7 oktober zijn volgens het Israëlische leger zo'n 9500 raketten en drones afgevuurd op Israël vanuit Gaza. Daarvan zouden er zo'n 2000 zijn neergehaald door de luchtafweer. Deze negeert projectielen die in onbewoond gebied neerkomen. Van de raketten uit Gaza zou 12 procent binnen Palestijns gebied zijn neergekomen.
Beelden van schade aan al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad
Bij het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad zijn vannacht volgens Palestijnse bronnen zes doden gevallen bij een raketaanval. Aan de binnenplaats van het complex is schade te zien:
UNRWA: ruim 100 hulpverleners van Verenigde Naties omgekomen sinds start oorlog
Sinds de start van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn ruim honderd hulpverleners van de Verenigde Naties omgekomen in Gaza. Dat heeft Philippe Lazzarini, hoofd van de VN-organisatie UNRWA voor Palestijnse vluchtelingen, naar buiten gebracht.
"Het gaat om ouders, leraren, verpleegkundigen, artsen en ondersteunend personeel.", aldus Lazzarini. "UNRWA rouwt, Palestijnen rouwen, Israëli's rouwen. Om een einde te maken aan deze ramp is nu een humanitair staakt-het-vuren nodig"
WHO: geweld rondom Al-Shifa ziekenhuis
Er is "intens geweld" bij het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarbij citeert de organisatie collega's ter plekke.
Ook chirurg Ahmed Mokhallalati spreekt tegenover Al Jazeera van geweld rondom het ziekenhuis. "Je kunt veel geweerschoten horen en dan weet je dat de tanks het Al-Shifa-ziekenhuis naderen", zei hij.
Een ander ziekenhuis, het Al-Rantisi ziekenhuis, wordt volgens Al Jazeera omsingeld. De zender heeft beelden geverifieerd waarin Israëlische tanks en voertuigen te zien zijn voor de poort van het ziekenhuis in de wijk al-Nasser. Ook zijn er geweerschoten te horen.
Twintig ziekenhuizen in Gaza zijn volgens de WHO inmiddels buiten gebruik. Andere ziekenhuizen functioneren gedeeltelijk, meldt de organisatie.
Bruins Slot: meer gevechtspauzes nodig in Gaza
Er moeten meer gevechtspauzes komen in Gaza, zegt demissionair buitenlandminister Bruins Slot. Voedsel en brandstof zijn volgens haar "keihard nodig" in het gebied. "We doen wat we kunnen om daar op te blijven drukken."
Vannacht meldde een hooggeplaatste bron bij de Israëlische regering aan The Times of Israel dat er "tactische en plaatselijke" gevechtspauzes in het noorden van Gaza zijn. Deze gevechtspauzes van vier uur worden volgens deze bron dagelijks in een andere buurt in het noorden van Gaza ingesteld om burgers de mogelijkheid te geven om naar de al bestaande vluchtroutes te gaan of om naar buiten te gaan om eten, drinken en medicijnen te halen.
Israël opent corridor en spoort Palestijnen aan te vertrekken
De Arabische mediawoordvoerder van het Israëlische leger zegt op X dat er opnieuw een humanitaire corridor openstaat voor burgers in het noorden van Gaza die naar het zuiden willen vluchten. De woordvoerder zegt dat de Salah al Din-weg, die van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook loopt, veilig is tot 16.00 uur lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd).
"Het noordelijke gebied van de Gazastrook wordt beschouwd als een hevig gevechtsgebied en de tijd dringt om het te evacueren", zegt de woordvoerder. "Sluit u aan bij de honderdduizenden die de afgelopen dagen op oproepen hebben gereageerd en naar het zuiden zijn getrokken."
Een agentschap van het Israëlische ministerie van Defensie, COGAT, deelt deze beelden van Palestijnen die vandaag de weg gebruiken om te vluchten:
Tientallen mensen gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever
Het Israëlische leger heeft nog eens 41 mensen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever gearresteerd tijdens nachtelijke invallen, zegt legerwoordvoerder Hagari. Volgens hem zijn veertien van hen "terroristen in de terroristische organisatie Hamas". Deze informatie kon niet onafhankelijk geverifieerd worden.
Het leger heeft ook beelden van de invallen gedeeld:
Overigens heeft het Palestijnse persbureau Wafa het over minstens 51 arrestaties, waaronder 25 in Hebron, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever, 14 in Bethlehem en 5 in Jaba.
Iraanse minister noemt uitbreiding van de oorlog in Gaza onvermijdelijk
De Iraanse buitenlandminister Amirabdollahian heeft in een telefoongesprek met zijn Qatarese collega Thani gezegd dat de oorlog tussen Israël en Hamas gaat uitbreiden. "Door de toenemende intensiteit van de oorlog tegen de inwoners van Gaza, is een uitbreiding van de oorlog onvermijdelijk", ze Amirabdollahian, meldt de Iraanse staatsomroep Press TV.
Iran steunt Hamas volledig in de oorlog met Israël. Het land noemde de aanslag van 7 oktober een "legitieme verdediging tegen het misdadige en onrechtmatige regime" van Israël.
Hamas komt voort uit de wereldwijd opererende Moslimbroederschap, een organisatie die op haar beurt deels wordt gefinancierd door Qatar. En de leider van Hamas heeft Qatar als thuisbasis. Het rijke oliestaatje werpt zich ook al jaren op als financiële weldoener van de bevolking van Gaza.
Meer over de landen die achter Hamas staan lees je in onderstaand artikel:
Erdogan: meer hulp voor Gaza
De Turkse president Erdogan heeft met de Amerikaanse buitenlandminister Blinken gesproken over de verhoging van het dagelijkse aantal hulpvrachtwagens voor Gaza tot minstens 500. Turkije wil in samenwerking met andere landen ambulances, voedsel, water en medicijnen aan Gaza leveren, zei Erdogan tegen verslaggevers.
Daarnaast heeft Turkije voorbereidingen getroffen om gewonde Palestijnen en patiënten met chronische ziekten uit Gaza naar Turkse ziekenhuizen te brengen voor behandeling, zei hij. Ook zal Turkije zich inspannen om de druk op Israël te verhogen om gewonde Palestijnen uit Gaza te kunnen evacueren.
VN waarschuwt voor stijgende armoede onder Palestijnen
De Verenigde Naties waarschuwen dat als de Israëlische oorlog tegen Gaza een tweede maand voortduurt, de armoede onder de Palestijnen in Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever met 34 procent zal stijgen. Hierdoor zal bijna nog eens een half miljoen mensen in armoede terechtkomen.
Als de oorlog een derde maand voortduurt, zal het Palestijnse bruto binnenlands product met meer dan 12 procent dalen, met verliezen van 2,5 miljard dollar voor de Palestijnse economie. Als gevolg daarvan zullen ruim 660.000 mensen in armoede terechtkomen, verwacht de VN.
Israël: Syrische groep getroffen die achter de drone-aanval op school zat
Het Israëlische leger zegt dat het een groepering in Syrië heeft aangevallen die achter een drone-crash op een school in Zuid-Israël zit. De drone raakte gisteren een basisschool en veroorzaakte geen verwondingen.
Het leger noemt geen naam van de organisatie. Wel zegt het leger het Syrische regime volledig verantwoordelijk te houden "voor elke terreuractiviteit die afkomstig is van zijn grondgebied". Syrië heeft niet gereageerd op de verklaring van Israël.
'Zes doden bij Israëlische aanval in buurt van ziekenhuis Al-Shifa'
Volgens de directeur van het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza zijn er afgelopen nacht zes doden gevallen bij een Israëlische luchtaanval. De binnenplaats van het ziekenhuiscomplex zou hierbij geraakt zijn, meldt een woordvoerder van ministerie van Volksgezondheid in Gaza aan nieuwszender Al Jazeera.
Ook het Palestijnse persbureau Wafa, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit, meldt zes doden. Het nieuws is niet onafhankelijk geverifieerd.
Het Al-Shifa ziekenhuis is het grootste medische centrum in het gebied. Rondom het ziekenhuis overnachten ook veel mensen in tentjes. Het Israëlische leger heeft eerder gezegd dat het ziekenhuis zou gebruikt worden als schuilplaats voor Hamasstrijders.
Ook in de buurt van andere ziekenhuizen zouden vannacht bombardementen hebben plaatsgevonden, meldt Al Jazeera. Hierbij zou in ieder geval een ambulance beschadigd zijn geraakt.
Een lokale cameraman maakte eerder deze reportage in het Al-Shifa ziekenhuis:
Sit-in bij The New York Times
Pro-Palestijnse demonstranten hebben ruim een uur lang de lobby in het gebouw van de The New York Times bezet. Ze eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en beschuldigen de Amerikaanse krant van vooringenomenheid en pro-Israëlische berichtgeving.
De actie werd geleid door mensen die in de media werken. In de hal lazen de demonstranten de namen voor van duizenden Palestijnen die in Gaza zijn omgekomen, onder wie de namen van 36 journalisten.
Of er arrestaties zijn geweest, is niet bekend. De laatste dagen zijn er vaker sit-ins (zitprotesten) op bekende plekken. In New York gebeurde dit eerder al bij het Vrijheidsbeeld en bij de Grand Central Terminal. Ook in Nederland zijn sit-ins geweest: gisteravond was er nog zo'n actie op station Utrecht Centraal.
Netanyahu zegt Gaza niet te willen bezetten
De Israëlische premier Netanyahu heeft in een interview met Fox News gezegd dat hij de Gazastrook niet wil veroveren, bezetten of regeren. Dinsdag zei Netanyahu nog dat Israël een "blijvende veiligheidsverantwoordelijkheid" zal houden in de Gazastrook. Maar in een reactie op die uitspraak zei de VS tegen een naoorlogse bezetting van Gaza te zijn.
Netanyahu zegt nu dat een burgerregering moet worden ontwikkeld in de Gazastrook, maar dat Israël ervoor zal zorgen dat een aanslag als die van 7 oktober niet nog eens zal gebeuren. "Wat we moeten zien, is dat Gaza gedemilitariseerd, gederadicaliseerd en herbouwd wordt."
De premier zei verder "voor specifieke locaties en voor bepaalde periodes" een veilige passage voor burgers uit gevechtsgebieden in Gaza te willen faciliteren. "Een paar uur hier, een paar uur daar", aldus Netanyahu.
Biden: Israël neemt eigen beslissingen
President Biden is op X ingegaan op de door de Verenigde Staten aangekondigde gevechtspauzes. Hij noemt ze "een stap in de juiste richting", maar benadrukt dat Israël "zijn eigen beslissingen neemt".
"Ze vechten tegen een tegenstander die zich heeft verscholen tussen burgers, wat onschuldige Palestijnen in gevaar brengt." Hij zegt dat Israël een verplichting heeft om een onderscheid te maken tussen terroristen en burgers en zich volledig aan internationale wetten moet houden.
Gisteren ontstond er onduidelijkheid over de gevechtspauzes, waar al dagenlang over wordt onderhandeld. Het Witte Huis meldde dat iedere dag in Noord-Gaza een gevechtspauze van vier uur zal worden ingelast. Dit werd in eerste instantie door Israël tegengesproken, maar later zei een hooggeplaatste Israëlische bron dat er toch pauzes op wisselende plekken zullen plaatsvinden.
'Gevechtspauze Noord-Gaza iedere dag op andere plek'
Langzamerhand wordt er meer duidelijk over de door de Verenigde Staten aangekondigde gevechtspauzes in het noorden van de Gazastrook. Van Israëlische zijde klonk aanvankelijk vooral dat dit niets nieuws was omdat Israël al dagelijks een corridor had ingesteld van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook.
Maar nu meldt een hooggeplaatste bron bij de Israëlische regering aan The Times of Israel dat er toch sprake is van "tactische en plaatselijke" gevechtspauzes in het noorden. Deze nieuwe gevechtspauzes van vier uur worden volgens deze bron dagelijks op een andere buurt in het noorden van Gaza ingesteld om burgers de mogelijkheid te geven om naar de al bestaande vluchtroutes te gaan of om naar buiten te gaan om eten, drinken en medicijnen te halen. Deze pauzes worden niet van tevoren gecommuniceerd om te voorkomen dat Hamas ze gaat gebruiken voor militaire doeleinden, stelt de regeringsbron.
De VS meldde dat Israël drie uur van tevoren gaat bekendmaken wanneer een humanitaire pauze ingaat. Dat lijkt echter alleen te gelden voor de twee vluchtroutes naar het zuiden, niet in de wijken.
Nieuw liveblog
We gaan verder in dit liveblog. Wil je teruglezen wat er gisteren gebeurde? Klik dan hier.