Jordanië schrapt top met Biden • Demonstraties in Den Haag en Rotterdam
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.
- Palestijnse autoriteiten: zeker 500 doden bij luchtaanval op ziekenhuis door Israël
- Israël: Islamitische Jihad verantwoordelijk voor bloedbad in ziekenhuis
- Demonstraties en onrust in Ramallah op Westelijke Jordaanoever
- Hamas: belangrijke commandant gedood
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.
Ook pro-Palestijnse demonstraties in Berlijn
Ook in de Duitse hoofdstad Berlijn zijn na de aanval op het ziekenhuis spontane, pro-Palestijnse demonstraties begonnen. Bij de Brandenburger Tor kwamen honderden mensen samen, schrijft Der Tagesspiegel. De politie was ter plaatse en ook waren er agenten ingezet om het Holocaustmoment in Berlijn te bewaken.
In het district Neukölln werd op straat brand gesticht en werd er ook met onder meer vuurwerk gegooid naar agenten, meldt een Tagesspiegel-journalist op X.
Abbas beschuldigt Israël van 'afschuwelijke oorlogsmisdaad'
De Palestijnse president Abbas heeft in een korte persconferentie stevig uitgehaald naar Israël. Er is volgens hem geen twijfel dat Israël het ziekenhuis in Gaza heeft aangevallen. Volgens hem kent Israël "geen rode lijnen" en is de aanval op het ziekenhuis een "afschuwelijke oorlogsmisdaad". Ook ging hij in op het afzeggen van zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Biden, morgen. Die had moeten plaatsvinden in Jordanië, maar na de aanval op het ziekenhuis vond Abbas dat hij op de Westelijke Jordaanoever moest blijven.
Abbas benadrukte verder dat de Palestijnen zich niet van "ons thuisland" laten verbannen.
Biden vertrokken naar Israël
De Amerikaanse president Biden is onderweg naar Israël. Hij vertrok rond middernacht (Nederlandse tijd) met Air Force One vanaf een vliegbasis bij Washington. Hij wordt aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) verwacht in Tel Aviv.
Biden heeft in Israël een ontmoeting met premier Netanyahu. Hij zou ook naar Jordanië reizen voor gesprekken met andere leiders uit de regio, onder wie de Palestijnse president Abbas, maar die top is afgeblazen.
Beelden van spontane demonstraties in Nederland
In onder meer Rotterdam en Den Haag zijn spontane, pro-Palestijnse demonstraties begonnen na de aanval op het ziekenhuis in Gaza. Zo zwaaiden er mensen bij Rotterdam Centraal met Palestijnse vlaggen.
'Traangas ingezet tegen demonstranten bij ambassade VS in Libanon'
Ordetroepen hebben traangas ingezet tegen pro-Palestijnse demonstranten bij de Amerikaanse ambassade in Libanon. Persbureau Reuters meldt dat op basis van een ooggetuige.
Ruim honderd betogers hadden zich verzameld bij de de ambassade van de VS. Directe aanleiding voor de protesten is de luchtaanval op een ziekenhuis in Gaza-Stad.
Jordanië schrapt top met Biden
Jordanië heeft de top met onder anderen de Amerikaanse president Biden geschrapt. Biden zou morgen in Amman spreken met de Jordaanse koning, de Egyptische president Sisi en de Palestijnse president Abbas. Maar Abbas zegde eerder vanavond de ontmoeting met Biden af na de aanval op het ziekenhuis op de Gazastrook. Het is onduidelijk of Biden überhaupt nog naar Jordanië afreist. Biden heeft ook een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu in zijn agenda staan, morgen.
Palestijnse autoriteiten: betoger doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever
Een Palestijnse demonstrant is door Israëlische troepen doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse gezondheidsministerie. De man kwam volgens het ministerie om bij een protest in het dorp Nabi Saleh, dicht bij Ramallah.
Pro-Palestijnse demonstraties in Den Haag en Rotterdam
Voor Centraal Station in Rotterdam en voor het Israëlische consulaat in Den Haag is vanavond gedemonstreerd. Het gaat om pro-Palestijnse betogingen. Op beide plekken zwaaiden demonstranten met Palestijnse vlaggen.
Op foto's is te zien dat agenten voor de ingang van het consulaat in Den Haag staan. Sommige betogers hebben de vlag van Israël op de grond gelegd en zijn erop gaan staan. Ook in andere landen zijn pro-Palestijnse demonstranten de straat opgegaan vanwege de luchtaanval op ziekenhuis in Gaza.
Hezbollah kondigt 'dag van ongekende woede' aan
Hezbollah heeft "een dag van ongekende woede" aangekondigd tegen Israël en het bezoek van de Amerikaanse president Biden aan het land, meldt persbureau Reuters.
Eerder vanavond zei een woordvoerder van het Israëlische leger (IDF) dat Hezbollah vernietigd zou worden "als het een fout maakt".
De afgelopen 24 uur zijn Israëlische posities bestookt vanuit Zuid-Libanon, meldde het IDF. Als reactie daarop voert het IDF aanvallen af op doelen van Hezbollah, meldde het leger.
Arts in ziekenhuis: ‘Het plafond viel uit de operatiekamer’
Arts Ghassan Abu-Sittah was aanwezig in het ziekenhuis in Gaza-Stad toen het werd aangevallen. "We waren aan het opereren in het ziekenhuis, toen we plots een harde explosie hoorden", zegt hij tegen Artsen zonder Grenzen. "Het plafond viel uit de operatiekamer."
Hoe het nu gaat met de arts wordt niet vermeld. Artsen zonder Grenzen noemt het absoluut onaanvaardbaar dat een ziekenhuis is gebombardeerd. "Mensen op de vlucht werden hier opgevangen. Het is een bloedbad."
Demonstraties en onrust in Ramallah
Op de Westelijke Jordaanoever zijn vanavond rellen uitgebroken in Ramallah tussen demonstrerende Palestijnen en veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit. Hamas heeft mensen opgeroepen de straat op te gaan uit protest tegen de aanval op het ziekenhuis.
Nederlandse politici reageren op aanval ziekenhuis
Ook Nederlandse politici laten weten de aanval op het ziekenhuis in de Gazastrook af te keuren.
- "Gruwelijke beelden uit Gaza", schrijft Frans Timmermans op X. "Dit moet stoppen" vervolgt de lijsttrekker GroenLinks-PvdA.
- "Dit geweld kent alleen maar verliezers", zegt Rob Jetten van D66. "Een staakt-het-vuren is dringend nodig. Ook voor alle noodzakelijke humanitaire hulp."
- Ook Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) roept op tot een staakt-het-vuren: "Kabinet moet zich daar onomwonden voor inzetten. Dit verschrikkelijke geweld tegen onschuldige burgers moet stoppen."
- "We wachten nadere berichtgeving af over de verantwoordelijkheid, maar rouwen nu om zoveel onschuldige mensen", schrijft Mirjam Bikker (ChristenUnie).
- "Oorlogsmisdaad", schrijft Stephan van Baarle van DENK.
Oorlogsrecht uitgelegd
Frans Osinga, hoogleraar Oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden, over het oorlogsrecht en doelwitten:
"Het moedwillig aanvallen van een ziekenhuis mag niet volgens het internationaal oorlogsrecht, tenzij het gebruikt wordt als schuilplaats of als opslagplaats. In dat geval zou die beschermde status weg kunnen vallen, maar dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen.
Hierbij moet de nevenschade proportioneel zijn ten opzichte van het doelwit. Dit is een grijs gebied; als een belangrijke Hamasleider zich ergens schuilhoudt, is dit sneller een legitiem doelwit dan wanneer hier een aantal wapens wordt opgeslagen. Het belang van een militair doelwit is dus van belang voor het proportionaliteitsvraagstuk.
Hierbij is ook de vraag belangrijk of het doelwit op een andere manier geraakt zou kunnen worden, met minder nevenschade. Daarbij kun je denken aan het vooraf waarschuwen van de bevolking."
Verslaggever Al Jazeera duikt weg voor schoten bij protesten Ramallah
Tijdens een live-uitzending van Al Jazeera zijn schoten te horen tijdens een protest van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dit gebeurde kort nadat in Gaza-Stad honderden Palestijnen om het leven waren gekomen na een raketaanval op een ziekenhuis.
"De situatie verslechtert hier met de minuut", zegt de verslaggever, vlak voordat hij zelf moet schuilen.
Demonstraties bij Israëlische ambassades
In de Turkse stad Istanbul hebben zich duizenden demonstranten verzameld voor het Israëlische consulaat, meldt Al Jazeera.
Ook in de Jordaanse hoofdstad Amman waren tientallen betogers onderweg naar de Israëlische ambassade, meldt Times of Israel. Daarbij zou ook brand zijn gesticht.
In Amman probeerden betogers de Israëlische ambassade te bestormen; ze zijn tegengehouden:
Israëlische leger: Islamitische Jihad achter aanval op het ziekenhuis op Gaza
Het Israëlische leger (IDF) stelt dat uit verzamelde inlichtingen blijkt dat de Islamitische Jihad achter de aanval op het ziekenhuis zit. Het gaat volgens het IDF om een mislukte raketlancering. Hamas beschuldigt Israël van de luchtaanval op het ziekenhuis.
Eerder vanavond liet een woordvoerder van het IDF weten dat het Israëlische leger zich niet op ziekenhuizen richt.
Dit is wat de woordvoerder toen zei:
Rutte: EU-voorzitters op één lijn over oorlog Israël-Hamas
De EU-leiders zitten op één lijn over de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat heeft demissionair premier Rutte gezegd na een videovergadering met de regeringsleiders van de 27 EU-landen.
Sinds Hamas anderhalve week geleden een bloedige aanval op Israël uitvoerde, brengen de EU-leiders tegenstrijdige boodschappen naar buiten. Sommige landen, zoals Hongarije, zijn uitgesproken pro-Israëlisch, terwijl landen als Zweden, België, Ierland en Luxemburg veel kritischer zijn.
Volgens Rutte hebben de lidstaten elkaar tijdens de videoconferentie gevonden in de verklaring dat Israël het recht heeft zich te verdedigen binnen de internationale regels die daarvoor gelden. Daarover was "volstrekte overeenstemming. Onenigheid heb ik vanavond niet gemerkt."
Premier Rutte wilde niet ingaan op de vele doden die vanavond zijn gevallen in een ziekenhuis in Gaza-Stad. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israël het ziekenhuis vanuit de lucht heeft aangevallen. Maar Rutte zei "dat wij dat van hieruit niet kunnen vaststellen", zei hij.
Voorzitter Charles Michel liet doorschemeren dat hij vindt dat Israël te ver gaat. De afgrendeling van Gaza of het aanvallen van infrastructuur is in strijd met het oorlogsrecht, zei hij na afloop van het video-overleg. EU-buitenlandchef Josep Borrell had eerder al gezegd dat Israël volgens hem de regels overtreedt.
Demonstraties op Westelijke Jordaanoever
Op de Westelijke Jordaanoever zijn woedende Palestijnen de straat op gegaan na de aanval op een ziekenhuis in Gaza-Stad. De demonstranten zijn niet alleen boos op Israël, maar ook op de Palestijnse president Abbas. Ze zijn daarbij slaags geraakt met de Palestijnse ordetroepen. De betogers gooiden stenen en scandeerden anti-Abbas-leuzen.
In Ramallah vuurden de ordetroepen traangas en verdovingsgranaten af op de demonstranten. Ook in andere Palestijnse steden gingen betogers de straat op.
Palestijnse president Abbas zegt ontmoeting Biden af
De Palestijnse president Abbas heeft zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Biden afgezegd, citeert het Amerikaanse persbureau AP een hoge Palestijnse functionaris. Morgen zouden Abbas, Biden en andere leiders uit het Midden-Oosten elkaar ontmoeten in Jordanië.
Volgens de functionaris trekt Abbas zich terug uit protest tegen de luchtaanval op het ziekenhuis in Gaza.
Turkse president Erdogan: 'Israël ontbeert menselijke waarden'
Ook de Turkse president Erdogan heeft de aanval op het ziekenhuis veroordeeld. "Het aanvallen van een ziekenhuis met vrouwen, kinderen en onschuldige burgers is het meest recente voorbeeld van hoe Israëls aanvallen gespeend zijn van de meest fundamentele menselijke waarden".
"Ik roep de hele mensheid op om actie te ondernemen om een einde te maken aan deze ongekende wreedheid in Gaza," schrijft de president op X.
Canadese premier Trudeau: aanval ziekenhuis 'verschrikkelijk en absoluut onacceptabel'
De aanval op het ziekenhuis in de Gazastrook is "verschrikkelijk en absoluut onacceptabel", zegt de Canadese premier Trudeau, gevraagd naar zijn reactie op de berichten over de dodelijke aanval.
"Er zijn regels rond oorlogen en het is niet acceptabel om een ziekenhuis te raken," vertelde Trudeau aan journalisten."
Oxfam Novib: Uitbraak infectieziektes dreigt in Gazastrook
Inwoners van de Gazastrook worden geconfronteerd met een ongekende gezondheidscrisis, zegt hulporganisatie Oxfam Novib. Omdat de infrastructuur voor onder meer watertoevoer en riolering niet meer werkt het risico op een uitbraak van dodelijke infectieziekten.
In de Gazastrook is er een groot tekort aan drinkwater ontstaan, waardoor sommige mensen vervuild water drinken. Volgens Oxfam Novib zijn de kosten om het schaarse schone water te kopen vervijfvoudigd.
De Wereldgezondheidsorganisatie riep eerder vandaag opnieuw op om toegang tot de Gazastrook om humanitaire hulp te kunnen geven. "Zelfs te midden van de chaos en het leed als gevolg van conflicten en oorlog heeft iedereen - zonder uitzondering - recht op gezondheid, een recht dat onder alle omstandigheden en zonder uitzondering moet worden gehandhaafd", schrijft de organisatie.
Egypte roept internationale gemeenschap op snel tussenbeide te komen
Egypte heeft de aanval op het ziekenhuis in de Gazastrook veroordeeld en roept de internationale gemeenschap op om snel tussenbeide te komen om verdere schendingen te voorkomen.
Foto's: Gazanen verzamelen zich bij ziekenhuis
Deze foto's zijn gemaakt door een fotograaf van persbureau AFP in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. Dat is niet het ziekenhuis dat vanavond is getroffen. Te zien is hoe mensen zich verzamelen rond de lichamen van mensen die in het Baptist Hospital zijn omgekomen.
Eerste beelden van getroffen ziekenhuis Gaza
Dit zijn beelden van kort na de aanval op het ziekenhuis. De echtheid van de beelden is geverifieerd.
Palestijnse Abbas: drie dagen van rouw na ziekenhuisaanval
De Palestijnse president Abbas heeft drie dagen van rouw aangekondigd na de dodelijke aanval op het ziekenhuis in Gaza-Stad. Diverse politieke groeperingen hebben inwoners van de Westelijke Jordaanoever opgeroepen om morgen te staken uit protest tegen de dodelijke aanval. De Palestijnen zeggen dat Israël het ziekenhuis uit de lucht onder vuur heeft genomen.
Reisadvies naar Libanon aangescherpt
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Libanon aangescherpt vanwege de instabiele veiligheidssituatie in delen van dat land. Het ministerie vraagt mensen te bedenken of hun aanwezigheid in Libanon nog noodzakelijk is. Als dat niet zo is, worden zij opgeroepen zo snel mogelijk te vertrekken.
Er zijn nu nog mogelijkheden om het land met het vliegtuig te verlaten, schrijft het ministerie. Wie blijft moet eten, drinken, medicijnen en eventueel brandstof inslaan, adviseert het ministerie.
Israëlische leger: 'nog niet zeker of dit een Israëlische aanval was'
Het Israëlische leger zegt nog niet alle informatie te hebben over de aanval op het ziekenhuis. Volgens het Israëlische leger is nog niet alle informatie duidelijk over de aanval op het ziekenhuis.
Een woordvoerder van het leger zegt nog niet te weten of de ontploffing waarbij honderden slachtoffers zouden zijn gevallen een Israëlische aanval was, schrijft The Times of Israël.
"Er zijn veel luchtaanvallen, veel mislukte raketten en veel valse rapporten van Hamas," citeert de Israëlische krant de woordvoerder.
Eerste gewonden van raketaanval ziekenhuis worden elders opgevangen
Dit zijn beelden die via persbureau Reuters zijn binnengekomen. Te zien is hoe gewonden van de aanval op het ziekenhuis in Gaza in andere ziekenhuizen worden opgevangen.
Vrees voor honderden doden na aanval op ziekenhuis in Gaza-Stad
Bij een Israëlische luchtaanval op een ziekenhuis in Gaza-Stad zijn zeker 500 mensen gedood. Dat zegt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook.
Bij de aanval op het ziekenhuis zou de tuin van het Baptist Hospital getroffen zijn. Honderden vluchtelingen zouden daar hun toevlucht hebben gezocht, in de hoop daar veilig te zijn.
Vluchten van noord naar zuid-Gaza: een gevaarlijke en moeilijke tocht
In een paar dagen tijd zijn er honderdduizenden mensen gevlucht naar het zuiden van de Gazastrook, in de hoop daar veilig te zijn. Maar makkelijk is dat niet, want ook daar zijn bombardementen. Waar gaan de Gazanen naartoe en wat komen ze onderweg tegen?
Minstens zes doden na Israëlische aanval op VN-school in Gaza
Als gevolg van een Israëlische luchtaanval zijn minstens zes mensen omgekomen in een VN-school in vluchtelingenkamp Al-Maghazi op de Gazastrook. Dat meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Tientallen andere mensen raakten gewond, waaronder ook UNRWA-medewerkers, zegt de organisatie.
In de school hadden zeker 4000 mensen hun toevlucht gezocht, schrijft de organisatie. Veel vluchtelingen in de Gazastrook schuilen in VN-scholen, in de hoop daar veilig te zijn voor de Israëlische luchtaanvallen.
"Dit is schandalig en toont opnieuw een flagrante minachting voor de levens van burgers", schrijft de organisatie, die zegt dagelijks de coördinaten van de VN-locaties door te geven aan relevante partijen.
Hoofd militaire inlichtingendienst Israël: 'Falen inlichtingendienst is mijn verantwoordelijkheid'
Het hoofd van de inlichtingendienst van het Israëlische leger, Aharon Haliva, schrijft in een brief dat het falen van de inlichtingendienst zijn schuld is. Daardoor kon Hamas op 7 oktober een enorme aanval uitvoeren op Israël, zegt Haliva.
"We hebben de klus niet geklaard; ik ben volledig verantwoordelijk voor het falen", citeert de Israëlische krant Haaretz de brief van Haliva aan de Israëlische troepen.
Hij zegt dat alles onderzocht zal worden, maar dat het winnen van de oorlog momenteel de enige missie is.
Scholz: externe actoren in conflict tussen Israël en Hamas moeten afzijdig blijven
De Duitse bondskanselier Scholz heeft in Israël zijn zorgen geuit over de gevolgen van de oorlog voor de regio en zegt dat externe actoren zich buiten het conflict moeten houden. Scholz is de eerste regeringsleider die een bezoek brengt aan Israël.
"We moeten voorkomen dat het vuur zich verspreidt in de regio", zei Scholz na afloop van zijn ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu. Niemand moet het zien als een goed idee om in te grijpen in dit conflict, vervolgde hij.
Scholz zei daarnaast met de premier te hebben gesproken over manieren om humanitaire hulp de Gazastrook in te krijgen.
De bondskanselier noemde zijn reis naar Israël "een bezoek aan vrienden". Ook schreef hij dat Duitsland volledig aan de kant van Israël staat.
Scholz reist na zijn bezoek aan Israël door naar Egypte. De bondskanselier zal daar met de Egyptische president Sisi spreken over de bescherming van de burgerbevolking in de Gazastrook.
Dodental Gaza opgelopen tot 3000, 12.500 gewonden
Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot 3000, zegt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Als gevolg van de Israëlische aanvallen na de aanval van Hamas, anderhalve week geleden, zijn volgens de autoriteiten 12.500 gewonden gevallen.
Daarnaast vermeldt het ministerie dat het Palestijnse dodental op de Westelijke Jordaanoever is opgelopen tot 61 en 1250 anderen gewond zijn geraakt. Sinds de aanval van Hamas vanuit de Gazastrook is ook het geweld op de Westelijke Jordaanoever toegenomen.
Nederlandse Mohammed (16) ziet koelwagens als mortuaria in Gaza
De Nederlandse Mohammed (16) uit Doorn zit net als ruim twee miljoen andere Palestijnen vast in Gaza. Daar reisde hij met zijn familie kort voordat de oorlog uitbrak heen om voor een zieke oma te zorgen. Na de waarschuwing van Israël om uit het noorden van Gaza te vertrekken, vluchtte de familie van Gaza-Stad naar het zuiden. Vanuit Deir al Balah wil de familie naar Egypte, maar het is al dagen onduidelijk of Egypte de grens gaat openen.
De NOS heeft dagelijks contact met Mohammed en hij is in sommige uitzendingen te zien geweest. Hij maakt foto's en video's van wat hij op straat tegenkomt. Een van zijn video's heeft hij gedeeld.
In Deir al Balah filmde Mohammed een overvol mortuarium:
Hezbollah meldt dood vier Hezbollahstrijders
Hezbollah zegt dat vier Hezbollah-strijders zijn gedood door Israëlische aanvallen. Hezbollah zegt daarnaast meerdere aanvallen op Israëlische posten te hebben uitgevoerd.
Het Israëlische leger maakte eerder vandaag melding van beschietingen vanuit Libanon op Israëlische dorpen in het uiterste noorden van het land. Israël reageerde daarop met het afvuren van tanks en artillerie.
Ook het Libanese Rode Kruis heeft de dood van vier Libanezen door Israëlische beschietingen gemeld. Het is niet duidelijk of het om dezelfde dodelijke slachtoffers gaat.
Moeder van gekidnapte Israëlische: 'Ik smeek de wereld om haar terug te brengen'
Eerder vandaag verscheen een video waarin Hamas een van de gegijzelde Israëliërs laat zien. De moeder van deze Mia Schem gaf vanmiddag een persconferentie. Ze drong er bij wereldleiders op aan om ervoor te zorgen dat Mia en alle andere gevangenen veilig naar huis komen.
Hamas: belangrijke commandant gedood
Bij een Israëlisch bombardement op de Gazastrook is volgens Hamas een belangrijke commandant gedood. Het gaat volgens de Palestijnse militante beweging om Ayman Nofal.
Nofal was een hooggeplaatste bevelhebber van de Al-Qassam-brigade, de gewapende tak van Hamas. Hij gaf afgelopen juni een zeldzaam interview aan Al Jazeera, waarin hij onder meer vertelde over zijn inspanningen om de gewapende strijdgroepen in Gaza samen op te laten trekken tegen Israël.
Volgens Hamas kwam Nofal om het leven bij een Israëlische luchtaanval op het Bureij-vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook.
Vier doden in Libanon, zegt Rode Kruis
Bij Israëlische beschietingen op Zuid-Libanon zijn zeker vier doden gevallen, meldt het Libanese Rode Kruis. De slachtoffers kwamen in het gebied rond de plaats Alma el-Chaab om het leven.
Vanaf verschillende plekken in Libanon worden vandaag projectielen op Israël afgevuurd, meldde het Israëlische leger eerder (zie vorige bericht). Daarbij zouden drie mensen gewond zijn geraakt. Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid voor de raketaanvallen op Israël inmiddels opgeëist.
Leger Israël meldt beschietingen uit Libanon
Het Israëlische leger zegt dat er vanuit Libanon wordt geschoten op Israëlische dorpen in het uiterste noorden van het land. Het zou gaan om antitankraketten en geweervuur, waarmee legerposten op de grens onder vuur worden genomen. In de plaats Metula zouden daarbij drie mensen gewond zijn geraakt.
Het leger, dat Hezbollah verantwoordelijk houdt voor de aanvallen, heeft daarop gereageerd met het afvuren van tanks en artillerie. Onder de gewonden zijn geen militairen, zegt het leger. Over schade is niets bekendgemaakt.
Vanochtend maakte het leger bekend dat het vier mensen had gedood die vanuit Libanon de grens met Israël zouden zijn overgestoken.
Podcast De Dag over de vriendschap tussen Biden en Netanyahu
De Amerikaanse president Biden en de Israëlische premier Netanyahu kennen elkaar al 40 jaar, sinds de jaren 80, en even zolang noemen ze elkaar vrienden. Maar die vriendschap wordt op de proef gesteld - met name voor Biden, die zich al langer stoort aan de meer radicale koers van Netanyahu, die niet geassocieerd wil worden met de humanitaire ramp die zich in Gaza afspeelt.
Bovendien, zegt historicus James Kennedy in podcast De Dag, neemt binnen de Democratische Partij het aantal Amerikanen dat kritisch is op Israël en zich om Palestijnen bekommert toe. Vraag is ook of Netanyahu überhaupt nog luistert naar zijn oude vriend. Kennedy loopt in de podcast de innige maar ook gecompliceerde geschiedenis van Amerika en Israël langs en in het bijzonder de geschiedenis van president Biden die hij "de meest pro-Israëlische president ooit" noemt. Maar zoals tijden veranderen, doen vriendschappen én machtsverhoudingen dat ook.
Dronebeelden tonen een lange rij graven in Gaza-stad
Dronebeelden vanuit Gaza-stad in het noorden van de Gazastrook tonen een lange rij verse graven in de stad. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn de afgelopen anderhalve week in de Gazastrook zeker 2800 mensen om het leven gekomen door de Israëlische luchtaanvallen.
Bekijk de beelden hier:
'Ontheemden in Zuid-Gaza willen terug naar het noorden'
Volgens een BBC-verslaggever in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook zijn ontheemden daar van plan om weer terug te gaan naar het noorden. In de zuidelijke steden is de afgelopen dagen zoveel gebombardeerd dat het daar ook niet veilig zou zijn en dat ze daarom hun evacuatie willen terugdraaien.
Het Israëlische leger riep vorige week de burgers in het noorden van de Gazastrook op om te vertrekken naar het zuiden, waar het veiliger zou zijn. Honderdduizenden gaven hieraan gehoor.
De journalist van de BBC heeft gesproken met vluchtelingen die al dagen op straat slapen. "Zij sterven liever thuis in waardigheid dan hier van de dorst."
Koning Jordanië: regio staat op de rand van de afgrond
Volgens de Jordaanse koning Abdullah staat het Midden-Oosten aan de rand van de afgrond. Abdullah waarschuwde voor de gevolgen als de oorlog tussen Israël en Hamas tot meer instabiliteit in de regio leidt. Hij zei dat na een overleg met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn. Abdullah maakte daarnaast duidelijk dat zijn land geen vluchtelingen meer kan opnemen. Hij gaf aan ook namens Egypte te spreken.
Scholz reist later vandaag naar Israël. Hij waarschuwde Iran en Hezbollah zich niet met het conflict te bemoeien. Laatstgenoemde heeft afgelopen tijd geregeld aanvallen uitgevoerd richting Israël.
Jordanië en koning Abdullah zullen morgen de gastheer zijn als er in de hoofdstad Amman wordt gesproken met de Amerikaanse president Biden, de Egyptische president Sisi en de Palestijnse president Abbas. Er zal gesproken worden over de gevolgen van de oorlog in Gaza voor de regio en over mogelijke oplossingen.
Nederland geeft 10 miljoen euro voor humanitaire steun Gaza
Nederland gaat 10 miljoen euro geven voor humanitaire steun na de luchtaanvallen van Israël op Gaza. Het geld is bedoeld voor medicijnen, voedsel en water, heeft minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zojuist bekend gemaakt.
Het bedrag wordt verstrekt via onder meer de Verenigde Naties en de hulporganisatie Rode Halve Maan.
Nederland maakt zich zorgen over de humanitaire situatie in Gaza, zei Schreinemacher na een Nationaal Veiligheidsoverleg. Ze pleit voor een humanitaire corridor voor hulpgoederen via Egypte. Diplomatieke pogingen om die corridor mogelijk te maken zijn tot nu toe mislukt.
'Gedwongen verplaatsen Palestijnen misdaad tegen menselijkheid'
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR) zegt dat de blokkade van Gaza door Israël en het uitgegeven evacuatiebevel door het Israëlische leger zouden neerkomen op een misdaad.
"Dit bevel kan niet worden beschouwd als een tijdelijke evacuatie en zou daarom neerkomen op het gedwongen verplaatsen van de burgerbevolking. Dat is een misdaad tegen de menselijkheid die bestraft kan worden door het Internationaal Strafhof", aldus een woordvoerder.
Volgens de woordvoerder lijkt Israël geen moeite te hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de geëvacueerde burgers ergens anders een dak boven hun hoofd hebben. Ook zou er weinig aandacht zijn voor zaken als hygiëne, gezondheid en veiligheid voor de burgers.
'Misschien komt er wat anders dan grondoffensief'
Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft gezegd dat Israël zich voorbereidt op de volgende fase van de oorlog. Hij zegt daarbij niet wat die fase inhoudt. "Iedereen heeft het over een grondoffensief, maar misschien is het wel iets anders."
De woordvoerder liet ook weten dat er op dit moment geen sprake is van een wapenstilstand in de Gazastrook om humanitaire hulp toe te laten.
In beeld: de ellende in de Gazastrook na Israëlische luchtvallen
71 doden gemeld na nachtelijke luchtaanvallen op Gaza
Het dodenaantal naar aanleiding van de luchtaanvallen van Israël in de Gazastrook van vannacht is opgelopen tot zeker 71, melden Palestijnse bronnen.
De bombardementen waren voornamelijk in de zuidelijke steden Khan Younis, Rafah en Deir el-Balah. Veel slachtoffers zouden families zijn die gevlucht zijn uit het noorden van de Gazastrook.
Gaza bakt brood zoals 80 jaar geleden
In Khan Younis in de Gazastrook is men door ontbreken van elektriciteit gedwongen om brood te bakken zoals 80 jaar geleden. Moderne ovens kunnen niet meer gebruikt worden, waardoor brood nu weer in houtovens wordt gebakken.
Bekijk hier de video over de houtovens in Gaza:
Links Israël teleurgesteld over internationale reacties op Hamas-terreur
Linkse Israëliërs zijn teleurgesteld over hun internationale bondgenoten. In een open brief uiten zestig Israëlische prominenten hun ongenoegen over de internationale reacties op de Hamas-aanslagen van vorige week zaterdag. Ze vinden dat progressieve stemmen in de Verenigde Staten en Europa zich niet fel genoeg uitspreken over de aanvallen op Israëlische burgers.
Lees er meer over in het onderstaande artikel:
Israëlisch leger doodt vier mensen die grens met Libanon overstaken
Het Israëlische leger heeft vanochtend vier mensen gedood die vanuit Libanon Israël probeerden binnen te komen. Volgens het leger wilden vier terroristen een bom leggen op Israëlisch grondgebied.
Vannacht voerde Israël al verschillende luchtaanvallen uit in Libanon op vermoedelijke strijders van Hezbollah.
Honderden Israëlische lichamen nog niet geïdentificeerd
Naar schatting is van 350 Israëliërs die gedood werden door de aanval van Hamas op zaterdag 7 oktober de identiteit nog altijd niet bekend. Dat zegt het Israëlische centrum voor forensische geneeskunde tegen The Guardian.
Verschillende lichamen zijn dusdanig verbrand dat ze nauwelijks nog te identificeren zijn. Anderen waren ernstig vergaan voordat ze werden gevonden. Het centrum houdt er rekening mee dat sommige lichamen nooit geïdentificeerd gaan worden. Het leidt volgens de artsen van het centrum tot veel wanhoop onder Israëlische families.
Forensisch onderzoekers zeiden dit weekend dat de slachtoffers misbruikt en gemarteld zijn:
VS: geen afspraken over grondoffensief tijdens bezoek Biden
John Kirby van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad heeft gezegd dat de Verenigde Staten niet om garanties hebben gevraagd dat Israël geen grondoffensief begint tijdens het bezoek van president Joe Biden, woensdag. Volgens Kirby krijgen de Israëliërs geen opdrachten van de VS over hun operaties.
The Washington Post schrijft dat het Witte Huis vreest voor een groter regionaal conflict. Het bezoek van Biden zou een signaal richting landen als Iran kunnen afgeven dat ze zich afzijdig moeten houden.
'Video Hamas drukmiddel richting Israël'
De video waarin Hamas een van de mensen die zijn ontvoerd tijdens de terreuractie in Israël aan het woord laat, is een middel om druk te blijven zetten op Israël, zegt correspondent Nasrah Habiballah.
"Natuurlijk willen ze laten zien dat ze de gijzelaars goed behandelen. Maar zo'n video komt hard binnen, niet alleen bij de familie, maar bij alle families van wie iemand vastzit in Gaza.
Ze willen natuurlijk dat de regering er alles aandoet om ze terug te halen. Zo'n video versterkt dat weer. Je ziet meteen dat de familie de regering oproept om haar daar weg te halen. Ook bij andere families groeit dat gevoel en daarmee groeit ook de druk op de Israëlische regering."
In de video stelt de 21-jarige Mia Schem zich voor. Ze vertelt dat ze op dit moment in Gaza is nadat ze vorige week zaterdag gegijzeld werd op het muziekfestival. "Ik was erg gewond aan mijn hand en ben hier drie uur lang geopereerd in een ziekenhuis. Ze zorgen hier voor mij en geven me medicijnen. Alles is oké. Het enige wat ik vraag is om me zo snel mogelijk thuis te brengen naar mijn ouders en familie. Haal me hier alsjeblieft zo snel mogelijk weg."
Daarbij moet worden aangetekend dat de vrouw onder druk is gezet om de video op te nemen, en onduidelijk is in hoeverre zij haar eigen woorden heeft kunnen kiezen.
Het Israëlische leger bevestigt dat het gaat om Mia Schem en dat haar familie al vorige week ervan op de hoogte is gebracht dat zij in de Gazastrook wordt vastgehouden.
Israël valt doelen aan in Libanon en Gaza
Het Israëlische leger heeft verschillende Hezbollah-doelen aangevallen in Zuid-Libanon. Volgens het Israëlische leger werden de doelwitten door Hezbollah gebruikt om terroristische acties te coördineren. De aanvallen waren volgens Israël een reactie op aanvallen van Hezbollah, eerder op de dag.
Ook in de Gazastrook heeft het Israëlische leger opnieuw doelen gebombardeerd. Het Israëlische leger spreekt van zo'n 200 doelen die daar zijn aangevallen. Palestijnse bronnen melden 49 slachtoffers in de zuidelijke steden Rafah en Khan Younis. Israël zegt hier niks over.
Bij een van de luchtaanvallen is volgens Israël een kopstuk van Hamas gedood. Osama Mazini was het hoofd van de 'Shura-raad', het orgaan binnen Hamas dat het dagelijks bestuur van de organisatie kiest. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor terroristische aanslagen in Israël, en hield hij zich bezig met de ontvoering door Hamas van Israëliërs.
Premier Netanyahu waarschuwt Iran en Hezbollah: 'Test ons niet'
Premier Netanyahu heeft Iran en Hezbollah gewaarschuwd Israël 'niet te testen'. Dat zei hij gisteravond tijdens een toespraak. "We hebben een bericht voor Iran en Hezbollah. Daag ons niet uit in het noorden. Maak niet dezelfde fouten als in het verleden, want de prijs zal erg hoog zijn."
Netanyahu drong bij de internationale gemeenschap op aan om Israël te steunen in de oorlog tegen Hamas. "Onze oorlog is ook jouw oorlog", zei hij. "Als we niet samen in een verenigd front staan, zal het ook jou bereiken."
VN-veiligheidsraad stemt resolutie Rusland over Gaza weg
Een VN-resolutie over de oorlog tussen Israël en Hamas, ingediend door Rusland, is weggestemd door de Veiligheidsraad. De oproep van de Russische ambassadeur Nebenzja voor onder meer een staakt-het-vuren tussen de twee partijen, het vrijlaten van gijzelaars en de veilige evacuatie van burgers uit de Gazastrook, maakte geen melding van Hamas als agressor. Hamas doodde vorige week zaterdag minstens 1300 mensen bij een reeks aanslagen in Israël.
"Door Hamas niet te veroordelen, geeft Rusland dekking aan een groep terroristen die onschuldige burgers doden. Het is schandelijk en hypocriet", aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur Thomas-Greenfield. Naast de VS stemden ook het Verenigd Koninkrijk, Japan en Frankrijk tegen. Zes landen onthielden zich van stemming. Vier landen stemden met Rusland mee: China, de Verenigde Arabische Emiraten, Mozambique en Gabon - te weinig om aangenomen te worden.
Er is nog een soortgelijke resolutie in de maak, ingediend door Brazilië. Die maakt melding van "de verschrikkelijke terroristische aanslagen door Hamas". Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad later vandaag over dit voorstel.
Biden woensdag naar Israël
De Amerikaanse president Biden reist woensdag naar Israël, als steunbetuiging aan het land in zijn strijd tegen Hamas. Dat heeft minister Blinken van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, na afloop van ruim zeven uur aan overleg met premier Netanyahu en andere Israëlische bestuurders.
De Amerikaanse regering maakte eerder al bekend vliegdekschepen richting Israël te sturen, en het land van militaire steun te voorzien. Ook gaat de regering het Congres vragen om ruim 2 miljard dollar vrij te maken voor extra militaire steun aan zowel Israël als Oekraïne.
Na zijn bezoek aan Israël zal Biden doorreizen naar de Jordaanse hoofdstad Amman, waar hij koning Abdullah, de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas ontmoet.
Israël: 'Hamas-kopstuk Osama Mazini gedood door luchtaanval'
Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook is een Hamas-leider gedood, zo meldt het Israëlische leger via sociale media. Osama Mazini was het hoofd van de 'Shura-raad', het orgaan binnen Hamas dat het dagelijks bestuur van de organisatie kiest. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor terroristische aanslagen in Israël, en hield hij zich bezig met de ontvoering door Hamas van Israëliërs.
Mazini was de hoofdonderhandelaar bij de ontvoering van Gilad Shalit, de Israëlische militair die in 2006 werd ontvoerd door Hamas. Shalit werd pas in 2011 weer vrijgelaten, in ruil voor de vrijlating van ruim 1000 Palestijnse gevangenis door de Israëlische overheid.
Het Israëlische leger gaf videobeelden vrij van de luchtaanval waarbij Mazini zou zijn omgekomen:
Palestijnse vlag op Domtoren in Utrecht geprojecteerd door klimaatactiegroep
De Palestijnse vlag was gisteravond korte tijd op de Domtoren in Utrecht geprojecteerd. De gemeente Utrecht had geen toestemming gegeven voor de actie.
Volgens RTV Utrecht is de actie een initiatief van een splintergroepering van Extinction Rebellion die het onterecht vindt dat er op meerdere plekken in de wereld pro-Palestinademonstraties werden verboden.
Hamas deelt video van gijzelaar
Hamas heeft een video vrijgegeven van een van de mensen die zijn ontvoerd tijdens de terreuractie in Israël. Op de video is een jonge vrouw te zien met een een verband om haar arm. In een fragment van ongeveer een minuut spreekt ze direct in de camera. Ze zegt dat ze 21 jaar oud is en uit Shoham komt, een gemeente in de buurt van Tel Aviv.
Volgens The Times of Israel werd de vrouw ontvoerd van het muziekfestival dat in het zuiden van Israël werd gehouden en waar Hamas een bloedbad aanrichtte. In de video is ook te zien hoe zij wordt behandeld aan een verwonding aan haar arm.
Het Israëlische leger bevestigt dat het gaat om Mia Schem en dat haar familie al vorige week ervan op de hoogte is gebracht dat zij in de Gazastrook wordt vastgehouden. Hamas houdt in het gebied zo'n 200 gegijzelden vast. Een onbekend aantal wordt vastgehouden door splintergroeperingen in Gaza, meldde Hamas eerder.
Nieuw liveblog
Welkom in een nieuw liveblog over de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël. Het vorige blog is hier terug te lezen.