VN: meer dan 123.000 mensen op de vlucht in Gazastrook
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Lees hier wat we tot nu toe weten.
De belangrijkste feiten in dit blog:
- Ruim 250 lichamen gevonden op festivalterrein Zuid-Israël
- VN wil toegang voor humanitaire hulp Palestijnse gebieden
- 800 doelen bestookt in Gaza sinds begin oorlog
- Israël roept officieel staat van oorlog uit
- Hezbollah heeft in de vroege ochtend het vuur geopend vanuit Libanon
We gaan door in een nieuw liveblog
Blijf de hele dag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Israël en Gaza via dit nieuwe liveblog.
Ongeveer 100.000 Israëlische reservisten in zuiden van land verzameld
Het Israëlische leger heeft zo'n 100.000 reservisten opgeroepen en verzameld in het zuiden van het land in de buurt van de Gazastrook, meldt een woordvoerder. "Ze bereiden zich voor om de taken te doen die de Israëlische regering voor ze heeft", zegt hij.
Wat zij precies gaan doen, is nog onduidelijk. Er wordt in internationale media wel gespeculeerd dat Israël een grondaanval gaat inzetten op de Gazastrook, maar wanneer die gaat komen is nog onbekend. Tot nu toe bestookt Israël de Gazastrook uitsluitend met luchtaanvallen.
Vuurgevechten tussen Israëlische soldaten en Hamas-strijders bij Gazastrook
In de buurt van de Israëlische stad Sderot zijn vuurgevechten uitgebroken tussen strijders van Hamas en het Israëlische leger, melden meerdere Israëlische media. Het is nog onduidelijk wat zich precies afspeelt in de stad, die in de buurt ligt van de Gazastrook ligt.
Volgens Israëlische publieke omroep KAN is het leger in groten getale aanwezig.
VN: meer dan 123.000 mensen op de vlucht in Gazastrook
Vanwege de luchtaanvallen die Israël uitvoert na de Hamas-aanvallen van eergisteren hebben meer dan 123.000 mensen in de Gazastrook hun huis ontvlucht. Dat melden de Verenigde Naties.
Zij hebben hun huis vooral uit angst verlaten, stelt OCHA, het orgaan van de VN dat zich met humanitaire zaken bezighoudt. Van deze gevluchte mensen schuilen er naar schatting zo'n 73,000 in 64 scholen in de Gazastrook.
3 tot 4 uur stroom per dag
Op dit moment is er in de Gazastrook zo'n 3 tot 4 uur per dag stroom. Gisteren stopte Israël de stroomvoorziening richting het gebied. De Gazastrook is nu vooral afhankelijk van een eigen energiecentrale, maar die zou binnen enkele dagen al stil kunnen vallen, waarschuwt de VN.
Hoewel Israël de toegang tot het gebied heeft afgesloten, kan er via Egypte nog voedsel de Gazastrook binnenkomen. Gisteren kwamen zo'n 100 vrachtwagens met voedsel het gebied binnen en konden ook bouwmaterialen en brandstof via de Egyptische grens het gebied inkomen.
Israël voert luchtaanvallen uit op Hamas-kantoren
Israël voert luchtaanvallen uit op kantoren van Hamas en op verschillende plekken waar Hamas-strijders samenkomen in de Gazastrook. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger aan Haaretz.
Hoeveel mensen bij de aanvallen zijn omgekomen, meldt de woordvoerder niet.
Luchtaanvallen op nederzettingen en stad Ashkelon
Ook in de nacht gaan de gevechten door. Israëlische media, waaronder de publieke omroep KAN melden raketbeschietingen op nederzettingen in de Negev-woestijn. Ook spreekt de omroep over "een spervuur" richting de stad Ashkelon ten noorden van de Gazastrook.
'Hamas plande aanvallen van eergisteren in samenwerking met Iran'
Iran hielp Hamas al weken van tevoren met het plannen van de aanvallen van eergisteren op Israël, meldt The Wall Street Journal op basis van hooggeplaatste bronnen binnen onder meer Hamas.
Iran geldt als een van de grootste vijanden van Israël. Dat het land de aanval steunde was al bekend. Maar dat het bij de planning van de aanval betrokken is geweest, is nog niet eerder expliciet gezegd. Volgens The Wall Street Journal gaf Iran maandag tijdens een bijeenkomst in Beiroet groen licht voor de aanval op Israël.
Voetbalinterlands in Israël uitgesteld
De Europese voetbalfederatie UEFA heeft alle internationale voetbalwedstrijden die de komende twee weken in Israël gespeeld zouden worden uitgesteld vanwege de huidige veiligheidssituatie in het land.
Het betekent dat onder andere de EK-kwalificatiewedstrijd Israël-Zwitserland niet doorgaat. Die wedstrijd zou donderdag in Tel Aviv gespeeld worden. Ook de wedstrijden van Jong Israël tegen Estland en Duitsland gaan niet door.
De voetbalfederatie zegt in de komende dagen te bekijken of ook na deze periode wedstrijden moeten worden uitgesteld.
Joodse organisaties staan stil bij de oorlog in Israël
In Amsterdam was vanavond een solidariteitsbijeenkomst waar vrijwel alle Joodse organisaties in Nederland bij betrokken waren. Er kwamen zo'n 650 mensen op af, om te praten over de laatste ontwikkelingen in Israël en om steun te vinden bij elkaar. Sommige bezoekers waren geëmotioneerd:
Moskeekoepels: bezetting Palestijns gebied is oorzaak conflict
De Nederlandse samenwerkende regionale moskeekoepels hebben in een verklaring laten weten "het verlies van alle onschuldige levens en de vele gewonden" door de aanval van Hamas op Israël en het Israëlische tegenoffensief op de Gazastrook te betreuren. "Onze gedachten gaan uit naar de families van de onschuldigen die door deze tragedie zijn getroffen", aldus de moskeekoepels.
"De structurele oorzaak van het voortdurende conflict in deze regio is de onrechtmatige bezetting van Palestijns grondgebied", stellen de moskeeën. "De al 75 jaar durende schending van de mensenrechten van het Palestijnse volk is voor ons een bron van diepe zorg. Het is tijd dat de internationale gemeenschap deze schendingen erkent en stappen onderneemt om deze bezetting en het imperialistische geweld dat hiermee gepaard gaat, te beëindigen."
Volgens de moskeekoepels is de recente escalatie "aangewakkerd door de vele gewelddadige invallen van de politie, van militairen en van kolonisten in de Al Aqsa-moskee en de voortdurende verdrijving van Palestijnse gezinnen uit hun huizen." De moskeekoepels roepen op tot "vrede, dialoog en een daadwerkelijke rechtvaardige oplossing voor dit langslepende conflict."
Kijken: naasten van gegijzelden leven tussen hoop en vrees
Nieuwsuur sprak Israëliërs die zich grote zorgen maken over hun ontvoerde familieleden en kennissen. Eén van hen heeft via social media zelfs beelden van zijn gegijzelde neef gevonden. In de video vertellen ze hun verhaal:
Israëlische aanvallen op Gaza gaan door
Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht bestoken ook vanavond de Gazastrook. Daarbij zijn volgens de luchtmacht een filiaal van de Islamitische Nationale Bank en een commandokantoor van Hamas vernietigd in de wijk Sajaya. Bij de aanval werd ongeveer honderd ton munitie gedropt op Sajaya, van waaruit volgens Israël veel activiteiten tegen Israël worden uitgevoerd.
De inwoners van de Israëlische stad Sderot vlak bij de Gazastrook hebben van de autoriteiten opdracht gekregen om binnen te blijven en deuren en ramen op slot te doen. De angst bestaat dat er nieuwe aanvallen van Hamas zullen komen. Het leger is aanwezig en in opperste staat van paraatheid, meldt The Times of Israël.
Wat er voorafging aan het geweld in Israël en Gaza
De extreme geweldsuitbarsting van Hamas kwam voor Israël - en de wereld - onverwacht, maar dat betekent niet dat het rustig was in de regio in de aanloop naar dit bloedige weekend. In de recente geschiedenis kwam het weer vaker tot geweld tussen Israëliërs en Palestijnen.
Lees hier in onderstaand artikel meer over:
Ruim 250 lichamen gevonden op festivalterrein Zuid-Israël
Bij de kibboets Re'im in het zuiden van Israël zijn meer dan 250 lichamen gevonden, meldt de organisatie ZAKA aan Israëlische media. ZAKA is een organisatie van vrijwilligers die de doden en menselijke resten ophaalt na terreuraanslagen zodat de lichamen terug kunnen worden gegeven aan de families om begraven te worden. In de buurt van de kibboets was een muziekfestival bezig dat door Hamas werd aangevallen.
Sinds gisteren gingen al filmpjes rond die op het festivalterrein waren gemaakt. Daarop was te zien hoe Hamas-strijders bezoekers aanvielen en sommigen gijzelden. Over slachtofferaantallen was tot nu toe niets bekend; duidelijk is nu dus dat er een massale moordpartij heeft plaatsgevonden.
Veel ouders van jongeren die bij de rave waren zijn wanhopig op zoek naar informatie over hun vermiste kinderen. Een van de doden is de voormalige Israëlische voetballer Lior Assulin. Zijn voetbalclub bevestigt Assulins dood op X.
'Zeker 30 Israëliërs gegijzeld door Palestijnse Islamitische Jihad'
De leider van de Palestijnse Islamitische Jihad zegt dat zijn groep meer dan dertig Israëlische gijzelaars vasthoudt in Gaza.
Ziad Nakhaleh zei in een televisietoespraak dat de gevangenen niet vrijkomen totdat alle Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen zijn vrijgelaten.
Er wordt aangenomen dat Hamas zeker honderd Israëliërs heeft gegijzeld in Gaza.
Tientallen vluchten naar Israël geannuleerd
Luchtvaartmaatschappijen, waaronder American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates en Ryanair, hebben tientallen vluchten naar de luchthaven Ben Gurion in de Israëlische stad Tel Aviv geannuleerd, meldt Al Jazeera.
De Israëlische nationale luchtvaartmaatschappij El Al zegt dat het vluchten naar Tel Aviv voorlopig voortzet, hoewel sommige vluchten van buitenlandse partners zijn geannuleerd.
Ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen Transavia en KLM hebben morgen geplande vluchten naar Tel Aviv geannuleerd. Ook dit weekend vlogen ze niet op Israël. De Transavia-vlucht die morgen van Tel Aviv naar Amsterdam zou gaan, is gecanceld.
Alle luchtvaartmaatschappijen zeggen de veiligheidssituatie in Israël nauwlettend in de gaten te houden. Reizigers wordt geadviseerd om de status van hun vlucht naar Israël te blijven controleren.
Buitenlandse Zaken zegt niets over evacuatieplannen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niets kwijt over eventuele plannen om Nederlanders uit Israël te evacueren, zoals sommige andere landen doen. Een woordvoerder zegt dat met alle scenario's rekening worden gehouden en dat de ontwikkelingen nauwlettend worden gevolgd.
Buitenlandse Zaken weet niet precies hoeveel Nederlanders er in Israël zijn en roept mensen op zich te registeren.
Meer dan 1100 doden in Israël en Gaza
De Palestijnse autoriteiten melden 413 doden, onder wie 78 kinderen en 41 vrouwen. Ook zijn volgen het ministerie van Volksgezondheid bijna 2300 mensen gewond geraakt door de Israëlische luchtaanvallen op Gaza.
Het dodental in Israël is na de aanval van Hamas opgelopen tot 700, melden Israëlische media. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat 2243 gewonden in het ziekenhuis zijn behandeld. 22 mensen verkeren in kritieke toestand en 343 mensen raakten zwaargewond.
Iran steunt Hamas, VS spreekt steun uit aan Israël
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat de VS Israël op korte termijn nieuwe militaire steun zal sturen. Onder de honderden doden aan zowel de Israëlische en Palestijnse zijde zijn volgens Blinken ook Amerikanen. Ook onder de gegijzelde Israëliërs zouden zich Amerikanen bevinden.
Minister van Defensie Lloyd Austin zegt dat de VS verschillende militaire schepen en vliegtuigen dichter naar Israël toe zal brengen. Zo heeft hij opdracht gegeven het militaire oorlogsschip USS Gerald R. Ford naar het oostelijke Middellandse Zeegebied te brengen.
Hamas wordt gesteund door Iran. Dat land steunt "het legitieme recht op zelfverdediging van de Palestijnse natie" zei president Raisi. Iran is fel tegenstander van de normalisering van banden tussen Israël en islamitische landen zoals Saudi-Arabië.
Beelden van het festival dat werd opgeschrikt door de Hamas-aanval
Op geverifieerde beelden op X is te zien hoe strijders van Hamas gisteren een festival in het zuiden van Israël verrasten met een aanval. Een onbekend aantal festivalgangers werd vermoord, andere werden meegenomen door Hamas.
Zorgen om voedselhulp voor getroffen gebieden
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) maakt zich ernstige zorgen over de burgers die klem zitten in het conflict tussen Israël en Hamas. Het zal voor kwetsbare burgers steeds moeilijker worden om toegang te krijgen tot eten en drinken, vreest de organisatie. Het WPF dringt daarom aan op veilige en onbelemmerde toegang tot de getroffen gebieden en roept alle partijen op om die toegang te geven.
Volgens het WPF hebben de meeste winkels in de Palestijnse gebieden voor zo'n maand aan voedselvoorraden, maar die kunnen snel opraken. Mensen leggen namelijk voorraden aan omdat ze bang zijn dat het conflict lang gaat duren. Ook kan voedsel sneller bederven als er geen stroom is.
Wel Israëlische vlag bij Amsterdams stadhuis, niet in Rotterdam en Den Haag
Op het Binnenhof in Den Haag wordt morgenochtend de Israëlische vlag gehesen. Bij het stadhuis in Den Haag gebeurt dat niet, meldt omroep West. Ook de gemeente Rotterdam hangt geen Israëlische vlag op, de gemeente Amsterdam doet dit morgen wel.
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is het hijsen van de vlag bij het ministerie van Algemene Zaken "een steunbetuiging aan Israël in deze barre tijden". Een woordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat er géén landelijke vlaginstructie geldt en dat iedereen vrij is om hierin een afweging te maken.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam laat aan Rijnmond weten dat een verzoek van Leefbaar Rotterdam is afgewezen. Volgens een woordvoerder van de burgemeester komt dat doordat het om een internationaal conflict gaat: "Het is aan de landelijke regering om een statement te maken en niet aan de gemeenten om daar verder op te reageren." De woordvoerder zegt ook dat deze keuze niet is gemaakt om ruzie met de Palestijnse gemeenschap in Rotterdam te vermijden.
In Den Haag gaat ook burgemeester Van Zanen niet in op een verzoek van een aantal partijen om de Israëlische vlag te hijsen. "Dat is conform ons protocol, wij hijsen nooit een internationale vlag", laat zijn woordvoerder weten. Wel hangen ze de Haagse vlag morgen halfstok. "Dat doen we om medeleven te tonen aan alle slachtoffers in het Midden-Oosten", aldus de woordvoerder. Ook Utrecht hangt de Utrechtse vlag halfstok.
Amsterdam daarentegen laat de Israëlische vlag morgen aan de Stopera wapperen. Tegen NH nieuws zegt burgemeester Halsema dat dat "in lijn met het besluit van het kabinet" is besloten en "dat het college enorm aangedaan is door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers".
Beelden van autowrakken in Zuid-Israël
Op sociale media gaan deze beelden rond van een weg in het zuiden van Israël, niet ver van de grens met de Gazastrook. Hamas-strijders zouden daar gisteren het vuur hebben geopend op iedereen die voorbij reed. De beelden zijn gemaakt in de buurt van Kibboets Re'im. De locatie is bevestigd; waarschijnlijk zijn de beelden van deze ochtend.
'800 doelen bestookt in Gaza'
In drie rondes hebben tientallen Israëlische straaljagers ongeveer 120 doelen in Beit Hanon in Gaza aangevallen, meldt Defensiewoordvoerder admiraal Daniel Hagari. Sinds de gevechten gisterochtend begonnen zijn volgens Hagari 800 doelen bestookt in Gaza. "Ook hebben we tientallen terroristen opgepakt", aldus Hagari.
Defensieminister beveelt evacuatie langs grens met Libanon
De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft de voorbereidingen bevolen voor een evacuatie langs de Libanese grens, meldt de Israëlische krant Haaretz. Eerder vandaag waren er beschietingen tussen Israël en de Libanese islamitische organisatie Hezbollah in het grensgebied. Het door Iran gesteunde Hezbollah heeft zich solidair verklaard met de Palestijnen .
Pro-Palestijnse demonstraties in Nederland
Op het Stationsplein voor Rotterdam Centraal is een pro-Palestijnse demonstratie gehouden, meldt Rijnmond. Zo'n vijftig mensen betuigden hun steun aan het Palestijnse verzet in Israël. Ook in Den Haag gingen tientallen demonstranten de straat op met borden tegen Israël en voor een Palestijnse staat. Onder begeleiding van politie liepen zij door het centrum.
Israël: zeker honderd mensen gegijzeld in Gaza
De Israëlische regering meldt dat er zeker honderd Israëliërs zijn gegijzeld in Gaza. Tot nu toe was het aantal mensen dat in Gaza gevangen wordt gehouden onbekend. Media spraken eerder over 170 mensen.
Egypte meldde eerder dat Israël het land had gevraagd om te bemiddelen voor de gijzelaars in de Gazastrook. Israël vroeg de veiligheid van de burgers te garanderen. Regeringsfunctionarissen hebben tegen The Times of Israel gezegd dat ze daar niets van weten en dat er op dit moment geen onderhandelingen gaande zijn.
Bij een politiebureau in de stad Lod komen familieleden van vermisten en gegijzelden om dna af te staan:
Bijna duizend doden door geweld in Israël en Gaza
Het Palestijnse gezondheidsministerie meldt dat bij het Israëlische tegenoffensief op de Gazastrook zeker 370 mensen zijn gedood. Ook zijn er meer dan 2200 gewonden gevallen.
Aan de Israëlische kant is het dodental opgelopen tot 600, meldt ZAKA, een organisatie van vrijwilligers die de doden en menselijke resten ophaalt na terreuraanslagen zodat de lichamen terug kunnen worden gegeven aan de families om begraven te worden.
Extra politie in Londen om Joodse gemeenschap te beschermen
In Londen wordt extra politie ingezet op plekken waar veel mensen van Joodse afkomst wonen. Op sociale media gaan beelden rond van mensen die met Palestijnse vlaggen zwaaien. Tegenstanders van Israël vieren de aanval van Hamas met pro-Palestijnse vlaggen en rijden toeterend rond, zegt correspondent Fleur Launspach. De Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië zou zich onveilig voelen en daarom is extra politie ingezet. In Duitsland worden Israëlische en Joodse instellingen extra beschermd, zegt bondskanselier Scholz.
Ook in andere landen zouden mensen de straat zijn opgegaan met Palestijnse vlaggen. Op sociale media zijn onder meer filmpjes te zien uit België en Canada waar de aanval van Hamas wordt gevierd.
Nieuwe aanvallen op Gaza
Het Israëlische ministerie van Defensie meldt op Twitter dat het land nieuwe aanvallen uitvoert op doelen in Gaza. Vanuit deze plekken werd Israël eerder bestookt, zegt Defensie.
Tientallen gevechtsvliegtuigen bestoken doelen in het gebied bij het hek in Beit Hanon in Gaza, meldt de Israëlische luchtmacht. Eerder had de Israëlische premier Netanyahu inwoners van het gebied al gewaarschuwd er weg te gaan voor de Israëlische krijgsmacht het in "een verlaten eiland" verandert. Doordat de grenzen tussen Gaza en Israël voor een groot deel op slot worden gehouden is het moeilijk voor Palestijnen het gebied te verlaten.
Zeker 500 doden in Israël, ruim 300 doden in Gaza
De gewelddadigheden hebben in Israël volgens medische bronnen al het leven gekost aan zeker 500 mensen. De autoriteiten in Gaza melden ruim 300 doden na de Israëlische aanvallen op Gaza de afgelopen nacht.
In Gaza wordt gerouwd om de slachtoffers die daar zijn gevallen:
Israëlisch veiligheidskabinet roept officieel staat van oorlog uit
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft officieel de staat van oorlog uitgeroepen. Daardoor krijgt het leger meer armslag voor militaire operaties. Premier Benjamin Netanyahu zei dat de oorlog aan Israël is opgedrongen door "een moorddadige terroristische aanval vanuit Gaza".
Netanyahu sprak in zijn eerste reactie gisteren ook al van oorlog. Bekijk zijn speech hier terug:
Ministerie: geen Nederlanders dood of gewond
Door het geweld in Israël en de Gazastrook zijn voor zover bekend geen Nederlanders gewond geraakt of om het leven gekomen, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd weten.
Bij de ANWB Alarmcentrale zijn acht meldingen binnengekomen van Nederlanders in de regio. Het gaat niet om mensen die in acute problemen zitten, zegt de organisatie. Zij worden voor informatie doorverwezen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ondertussen stuurt Polen militaire vliegtuigen om Poolse staatsburgers uit Israël te evacueren. Speciale eenheden zullen het vervoer begeleiden, schrijft de Poolse president Duda op X.
Het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het afgelopen nacht 346 mensen heeft weggehaald uit Israël. Onder hen is een onbekend aantal buitenlanders. Ze zijn met twee vluchten gerepatrieerd.
Israëlische vlag wordt gehesen op Binnenhof in Den Haag
Op het Binnenhof in Den Haag wordt morgenochtend de Israëlische vlag gehesen. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat demissionair premier Rutte dat heeft besloten, als steunbetuiging aan Israël. Na de Russische inval in Oekraïne in februari vorig jaar, werd de Oekraïense vlag gehesen.
Er komt geen vlaginstructie voor overheidsgebouwen. Gemeenten en provincies kunnen zelf bepalen of ze de Israëlische vlag hijsen.
De vlag van Israël werd gisteren al geprojecteerd op de Brandenburger Tor in Berlijn. In New York werd het Empire State Building verlicht in blauw en wit, de kleuren van de vlag. In Oostenrijk is de Israëlische vlag gehesen bij het kantoor van bondskanselier Nehammer en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Commandant elite-eenheid gesneuveld
In een nieuwe update van het aantal omgekomen Israëlische militairen maakt het leger bekend dat de commandant van de elite-eenheid 888 een van de 44 gesneuvelden is. De 44-jarige kolonel Roi Levy leidde zijn troepen bij de kibboets Re'im om belaagde burgers te bevrijden. Volgens het leger kwamen daarbij ook tien Palestijnen om.
Levy had afgelopen zomer het bevel overgenomen van de multidisciplinaire eenheid waarin infanterie-eenheden gecombineerd worden met aanvalshelikopters, drones, en hondeneenheden voor moderne oorlogsvoering.
Het ministerie van Volksgezondheid schat dat het dodental van de aanvallen aan Israëlische zijde inmiddels is opgelopen tot boven de 500. Onder de doden is ook de 43-jarige oud-profvoetballer Lior Asulin, ooit sterspeler van de Israëlische eredivisieclub Hapoel Tel Aviv. Hij woonde de rave bij Re'im bij die als een van de eerste plekken werd aangevallen. Hij was urenlang vermist, maar zijn club meldt nu dat hij dood is teruggevonden.
Daarnaast zijn er onder de 2048 gewonden nog 20 personen in kritische toestand en 330 zwaargewond.
Rustig aan grens met Libanon
Na een Hezbollah-aanval en een vergelding door Israël is het alweer een paar uur rustig aan de grens met Libanon. Hezbollah zei daar Israëlische troepen te bestoken uit solidariteit met Hamas, maar lijkt de aanvallen er niet door te zetten. Er zijn aan beide zijden geen berichten over slachtoffers.
Analist Sami Nader van het Levant Institute for Strategic Affairs in Beiroet zegt tegen Al Jazeera dat het erop lijkt dat Hezbollah vooraleerst geen escalatie wil. De aanval kwam na de oproep van Hamas om Israël aan te vallen, "maar Hezbollah weet dat het geen Israëlische aanval zoals in 2006 aankan en bovendien zou een aanval nu nog verwoestender zijn".
In de zomer van 2006 trok Israël ten strijde tegen de terreurgroep in het buurland na een fatale aanval op een grenspost. Bij de strijd kwamen honderden Libanezen om het leven en bijna een miljoen mensen sloegen op de vlucht.
Palestijnen willen spoedzitting Arabische Liga
De Palestijnse Autoriteit wil dat de ministers van Buitenlandse Zaken van landen in de Arabische Liga in spoedzitting bijeenkomen. Dat meldt het Palestijnse persbureau WAFA. De Arabische Liga is het hoogste overlegorgaan van 22 Arabische landen. Volgens de Palestijnse vertegenwoordiger bij het samenwerkingsverband is de aanvraag ingediend in het licht van de "brutale en aanhoudende Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk".
Intussen is de secretaris-generaal van de Arabische Liga naar Moskou vertrokken. De Egyptenaar Ahmed Aboul Gheit zal daar met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gaan praten over de "voortdurende escalatie in de Gazastrook", aldus een woordvoerder van het samenwerkingsverband. Gisteren riep Rusland na de aanvallen van Hamas beide kanten op om de wapens neer te leggen.
Het Amerikaanse Institute for the Study of War waarschuwde eerder vandaag op X dat de strijd in het Midden-Oosten Moskou niet slecht uitkomt. Niet alleen leidt het de aandacht af van de oorlog in Oekraïne, Rusland zal betogen dat de westerse "bemoeienis" met de Russische inval geleid heeft tot deze situatie. Zo redeneerde oud-president Medvedev dat het Westen beter met Rusland had kunnen samenwerken aan een vredesvoorstel in het Midden-Oosten.
Zware gevechten gemeld in Negev-kibboets
Uit de Kibboets Magen in de Negev-woestijn komen berichten van zware gevechten tussen Hamas-strijders en het Israëlische leger. De plaats met rond de 500 inwoners ligt enkele kilometers van de grens met de Gazastrook.
Volgens Times of Israël is er in het gebied veel geweervuur te horen. Ook zet het leger tanks in die tegenstanders onder vuur nemen.
Uit het verder oostelijk gelegen Ofakim komen ook berichten van Palestijnse aanvalsgroepen. Bewoners worden daar opgeroepen zich te verschansen op de plek waar ze zijn. Hamas laat weten gedurende de nacht zijn troepen in Israël te hebben ververst. Dat is niet onafhankelijk te bevestigen.
Bij de badplaats Asjkelon, net ten noorden van de Gazastrook, hebben Israëlische militairen na een achtervolging meerdere Palestijnen in een auto uitgeschakeld. Volgens lokale media zijn er zeker drie mensen gedood, militairen kammen de omgeving nog uit om te zien of er niemand weggekomen is.
Chinese reactie stelt Israël teleur
Israël is teleurgesteld door de reactie van China op het geweld van de afgelopen 24 uur. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking herhaalde de oproep voor de tweestatenoplossing, waarin de Palestijnen een volwaardig land krijgen.
"Het oplaaien van dit conflict toont aan dat het vredesproces niet te lang stil moet blijven staan", luidde de verklaring. "De weg uit dit conflict ligt in de twee-statenoplossing en een onafhankelijk Palestina." Peking liet weten te willen bemiddelen tussen de strijdende partijen
"Als er mensen worden vermoord, afgeslacht in de straat, dan is dat niet het moment om over een twee-statenoplossing te praten", zei de Israëlische ambassadeur Waks in China gepikeerd. Zijn land verwacht van China "een sterkere veroordeling" van de Hamas-aanval, zei hij tegen de pers.
Dodental Gaza boven 300
Het dodental van Israëlische aanvallen op Gaza de afgelopen nacht is volgens de autoriteiten daar opgelopen tot zeker 313. Onder de dodelijke slachtoffer zijn minstens 20 kinderen. Daarnaast zijn er nog eens bijna 2000 gewonden gevallen.
Israël viel gebouwen aan die volgens de strijdkrachten door Hamas gebruikt werden om aanvallen te plannen. Vaak krijgen bewoners van die flats via een alarmsysteem enkele minuten de tijd om het pand te verlaten. Door de aanvallen zijn meerdere gebouwen ingestort.
In Israël worden ook zeker 300 doden geteld door de Palestijnse aanvallen van gisteren. Vanuit de Gazastrook werden raketten op een groot aantal plaatsen in het land afgevuurd en Hamas-strijders staken de grens over en schoten willekeurige burgers dood.
Egyptische agent schiet Israëlische toeristen dood
In de Egyptische havenstad Alexandrië heeft een politieman twee Israëlische toeristen doodgeschoten, melden de autoriteiten. Ook een Egyptische gids werd gedood. Een vierde persoon raakte gewond, ook dat was volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem een Israëliër.
De aanslag vond plaats bij de Zuil van Pompeius, een toeristische trekpleister uit de Romeinse tijd. De dader zou volgens media in Israël een Egyptische agent zijn die was ingehuurd om een bus toeristen te beschermen. Hij zou zijn opgepakt.
Egypte was in 1980 het eerste Arabische land dat een diplomatieke relatie aanging met Israël. Toch is er onder de bevolking nog veel vijandelijkheid richting Israël, vooral als het geweld in het buurland oplaait.
Moskee verwoest
Een van de gebouwen die zijn verwoest bij Israëlische tegenaanvallen is een moskee in Khan Yunis, een stad in het zuidelijke deel van de Gazastrook. Gelovigen zochten er vanmorgen door het puin om te kijken of er nog iets te redden viel.
'Egypte gevraagd over gijzelaars te bemiddelen'
Een functionaris uit Egypte zegt tegen het Amerikaanse persbureau AP dat het land gevraagd is te bemiddelen over de Israëliërs die zijn ontvoerd naar de Gazastrook. Israël verzocht de veiligheid van de burgers te garanderen.
De anonieme functionaris zegt dat de Palestijnse leiders nog niet een volledig beeld hebben van hoeveel mensen zijn meegenomen. "Maar het zijn er duidelijk veel, enkele tientallen", aldus de Egyptenaar.
Een Hamas-woordvoerder claimt tegen Al Jazeera dat er tientallen Israëlische militairen zijn gevangengenomen. Ze worden volgens hem op veilige plekken vastgehouden, zoals tunnels in het gebied. Hamas zei eerder al Israëliërs mee te nemen voor een mogelijke gevangenenruil later.
De Egyptische bron van AP zei dat Caïro ook bij beide kanten heeft aangedrongen op een staakt-het-vuren, maar dat Israël "op dit moment" een bestand nog niet ziet zitten.
'Grote raketaanval op Sderot'
Hamas zegt bezig te zijn met een grote raketaanval op Sderot, een plaats net over de grens met Gaza. Op Telegram zegt de terreurgroep zeker honderd raketten af te schieten.
De autoriteiten in de Israëlische plaats zeggen dat zeker één persoon zwaar gewond is geraakt en zes gebouwen zijn getroffen. Inwoners wordt aangeraden dekking te zoeken in hun schuilplaatsen.
Het Israëlische leger zegt daarnaast nog bezig te zijn met gevechten in Kfar Aza, 10 kilometer ten zuiden van Sderot. Daar zouden ongeveer tien Palestijnen zich verschanst hebben.
Eerder richtten Palestijnse raketten grote schade aan op meerdere plekken in Israël, zelfs tot aan Tel Aviv in het midden van het land. Dat een Hamas-aanval zover reikt en daar zoveel schade aanricht, is ongebruikelijk.
Hamas ziet burgers in nederzettingen legitiem doelwit
Een woordvoeder van Hamas claimt bij Al Jazeera dat de terreurbeweging geen burgers aanvalt. "Je moet onderscheid maken tussen kolonisten en burgers", is zijn uitleg.
"Kolonisten hebben Palestijnen aangevallen", redeneert Osama Hamadan tegen de nieuwszender. "We hebben gezegd dat kolonisten als onderdeel van de bezettingsmacht deel uitmaken van de Israëlische strijdkrachten. Het zijn geen burgers."
Gevraagd waarom plaatsen in Zuid-Israël dan ook een legitiem doelwit zouden zijn, antwoordt hij: "Iedereen weet dat daar ook nederzettingen zijn." Hij voegt eraan toe dat Hamas graag betere wapens zou hebben om gerichter te kunnen aanvallen.
Op beelden van afgelopen dag is te zien dat Hamas-aanhangers jacht maken op Israëlische burgers in een aantal grensdorpen bij de Gazastrook. Ze worden uit huizen en auto's gehaald, zwaar mishandeld en ontvoerd. Ook is te zien dat er willekeurig op voorbijgangers wordt geschoten.
Ruim 600.000 Israëliërs leven in meer dan honderd nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief in Oost-Jeruzalem. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waarin deze kolonisten wonen illegaal. De afgelopen tijd was er geregeld geweld over en weer tussen Palestijnen en de kolonisten.
'Honderden strijders gedood, tientallen arrestaties'
Volgens het Israëlische leger zijn er de afgelopen 24 uur honderden Hamas-strijders gedood bij aanvallen op Israël. In een gesprek met de pers voegde admiraal Daniel Hagari daaraan toe dat er tientallen arrestaties zijn verricht. Volgens hem worden er op sommige plekken nog mensen gegijzeld en doet het leger er alles aan om hen te bevrijden.
De Israëlische marine zou daarnaast vanochtend ook een hernieuwde aanval hebben afgeslagen op het Zikim-strand op de grens tussen de Gazastrook en Israël. Vijf Palestijnen die zich daar verstopt hadden zouden zijn gedood.
Op deze plek aan de Middellandse Zee hield de marine gisteren ook al een aanval tegen waarbij veel Palestijnen zouden zijn omgekomen die met boten probeerden Israël te bereiken. Door de aanvallers vanaf zee onder vuur te nemen kon worden voorkomen dat een gevechtsgroep de grens overstak. Ook werd een tractor gestopt die de grensmuur wilde slopen.
De marine gaf beelden vrij van die eerdere aanval:
Correspondent Daisy Mohr over de Hezbollah-beschietingen vanuit Libanon
"Hezbollah liet al snel na de mortieraanvallen aan de grens met Israël weten dat zij hier achter zitten en dit hebben gedaan uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza. Ze beantwoorden hiermee de oproep van Hamas om hen te steunen. De banden tussen Hezbollah en Hamas zijn goed en de afgelopen tijd alleen maar beter geworden. In Libanon zitten bijvoorbeeld kopstukken van Hamas.
De situatie in het grensgebied is altijd al heel gespannen en heeft de potentie om enorm te escaleren. Hezbollah heeft in Libanon tienduizenden goed getrainde strijders en reservisten en een enorm wapenarsenaal, waaronder moderne drones. De afgelopen periode hebben we gezien dat de bereidheid om te escaleren niet per se heel groot is, maar er hoeft natuurlijk maar iets te gebeuren of dat kan veranderen. Of het bij deze beschietingen blijft, moeten we afwachten."
Familie vreest voor lot gijzelaars
Familieleden van door Hamas-aanhangers ontvoerde Israëliërs maken zich ernstig zorgen over de veiligheid van geliefden. Moshe Or zocht contact met de media om voor meer hulp te pleiten. Op beelden op sociale media zag hij hoe zijn broer Avinatan en diens partner Noa Argamani in doodsangst werden weggevoerd.
De twee waren op een rave in de woestijn toen ze door de aanvallers werden verrast. Op de beelden is te zien hoe de vrouw op een motor wordt weggevoerd terwijl de man lopend voortgedreven wordt. Van Noa doken later nog andere beelden op, vermoedelijk in de Gazastrook, waarop ze water uit een fles drinkt.
"Ik zag dat Noa doodsbang was. Ik kan me niet voorstellen wat er door haar hoofd moet zijn gegaan. In paniek op die motor, vastgehouden door die hufters", reageerde Or. "Mijn broer is een grote kerel, twee meter lang, traint vier keer per week. Er waren vier, vijf man nodig om hem naar de Gazastrook te leiden."
Or dringt er bij de regering op aan meer te doen voor de ontvoerden en hun familieleden. Volgens hem worden er nog tientallen landgenoten vermist, maar ontbreekt het aan een centrale coördinatie. Hij was vooral aangewezen op informatie die hij online vond.
Israël: woning Hamas-leider doelwit in Gaza
Het Israëlische leger zegt dat afgelopen nacht in ieder geval de woning van het hoofd van de inlichtingendienst van Hamas doelwit was van een aanval in de Gazastrook. Volgens een woordvoerder was die locatie een legitiem doelwit omdat het onderdeel was van de militaire infrastructuur van de terreurbeweging.
In een update laat het leger weten dat de militaire operatie tegen doelen in de Gazastrook voortduurt.
Gaza ontwaakt in puin
Extra NOS Journaals op NPO 1
De hele ochtend zijn er op NPO 1 extra uitzendingen van het NOS Journaal over de situatie in Israël en de Gazastrook. Er zijn extra journaals om 09.00 uur, 10.00 uur, 11.12 uur, 13.50 uur en 15.29 uur. Om 12.00 uur, 18.00 uur en om 20.00 uur is er een reguliere uitzending.
Ook op NPO Radio 1 zijn de hele dag extra uitgebreide nieuwsbulletins.
Nachtelijke aanvallen op de Gazastrook
Vluchten naar Israël geschrapt
Luchtvaartmaatschappijen hebben zeker tachtig vluchten van en naar Tel Aviv geschrapt vanwege de situatie in Israël. Dat is ongeveer een zevende van het totaal.
KLM, Transavia en easyjet schrapten gisteren al vluchten die dit weekend vanuit Nederland vertrokken. Ook Amerikaanse maatschappijen als Delta, American en United en het Duitse Lufthansa annuleerden vluchten. Vluchten van het Israëlische El Al gaan vooralsnog wel door.
De Amerikaanse toezichthouder FAA adviseert piloten voorzichtigheid te betrachten bij vluchten in de regio. Ook de Israëlische regering waarschuwde al op alle vlieghoogtes rekening te houden met de gevolgen van het geweld.
De luchtvaartmaatschappijen zeggen de veiligheidssituatie op de voet te volgen. Reizigers wordt geadviseerd te blijven checken wat de status is van hun vlucht naar Israël.
Buitenlanders gedood bij aanval
Er zijn gisteren ook zeker drie buitenlanders omgekomen bij de gevechten, een Cambodjaan en twee Thai. Het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het gaat om een landgenoot die in Israël studeerde. Het land heeft zo'n 450 studenten in Israël.
Thailand onderzoekt berichten over meer slachtoffers: acht landgenoten zouden gewond zijn geraakt en elf ontvoerd dor Hamas-strijders. Premier Srettha Thavisin heeft de luchtmacht klaargezet om burgers te evacueren mocht dat nodig zijn. In Israël werken duizenden Thai, voornamelijk in de landbouw.
Leger herdenkt 26 doden
Het Israëlische leger heeft een namenlijst vrijgegeven van 26 militairen die gisteren bij de aanvallen zijn omgekomen. Een woordvoerder zegt dat hun nabestaanden op de hoogte zijn gebracht.
Kolonel Jonathan Steinberg had van alle slachtoffers de hoogste rang. De infanterieofficier was onderweg naar vuurgevechten bij de grensplaats Kerem Shalom toen hij werd gedood. Het is voor het eerst in een lange tijd dat zo'n hoge militair om het leven komt bij gevechten in Israël.
Steinberg was met zijn 42 jaar ook het oudste slachtoffer. Verder gaat het vooral om mannen en vrouwen in de 20, vijf slachtoffers waren 19 jaar, eentje 18.
Grensplaatsen bij Gazastrook ontruimd
Het Israëlische leger geeft opdracht gegeven om alle grensplaatsen rond de Gazastrook te ontruimen. Duizenden mensen moeten elders in Israël worden ondergebracht om te voorkomen dat ze bij een tegenaanval gevaar lopen.
Op de vraag welke vorm de Israëlische tegenoperatie gaat krijgen, wilde een woordvoerder niet vooruitlopen. Op de vraag of een grondoorlog aanstaande was, antwoordde Richard Hecht slechts dat "alle opties op tafel liggen".
Hecht vulde aan dat ook de burgerbevolking van Gaza wordt opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken, al is dat niet makkelijk in het dichtbevolkte gebied dat zo goed als volledig van de buitenwereld is afgesloten door Israël en Egypte. Israël is niet van plan burgers te evacueren, bevestigde Hecht. "We kunnen hen zeggen: 'Ga naar het noorden, ga naar het zuiden, ga naar het oosten'."
Eerder al had premier Netanyahu Gazanen opgeroepen te vluchten. "Zorg dat je wegkomt", had hij gezegd zonder in te gaan op de opties die vluchtelingen hebben. "Alle plekken waar Hamas schuilt zullen we in ruïnes veranderen."
Nog gevechten op 7 plaatsen bij Gaza
Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat er nog op zeven plekken in de buurt van de Gazastrook wordt gevochten met Palestijnen die Israël geïnfiltreerd zijn. Beelden die op de Israëlische televisie te zien waren, tonen hoe bijvoorbeeld Sderot werd uitgekamd. In die grensplaats werd gisteren een politiebureau overlopen, maar in de nacht werd dat door Israëlische troepen ontzet. Daarbij zouden tien Hamas-strijders zijn gedood.
Het is nog niet duidelijk hoeveel aanvallers Israël zijn binnengedrongen. Op verschillende plekken in het land werden zij doodgeschoten of opgepakt, anderen keerden terug naar de Gazastrook, soms met Israëlische gijzelaars.
Israël: beschietingen vanuit Libanon
Het Israëlische leger is met mortiergranaten beschoten vanuit Libanon. Hezbollah uit Libanon heeft verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De militante sjiitische beweging, die wordt gesteund door Iran, noemt het "een steunbetuiging aan het Palestijnse verzet" vanuit de Gazastrook.
Bij de mortieraanval vanuit Libanon zou een militaire post zijn geraakt bij de Shebaa-boerderijen, een strook land die Israël in handen hield toen het zich terugtrok in 2000 uit Zuid-Libanon. Over gewonden is nog niets bekend.
Israël zegt terug te hebben geschoten. Ook is er met een drone een aanval uitgevoerd op een Hezbollah-stelling,
Libanon ligt ten noorden van Israël. Hezbollah, dat vanuit dat land opereert, verklaarde gisteren de aanvallen van Hamas op Israël te steunen.
Ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt ook reisadvies Libanon aan
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook het reisadvies voor Libanon aangepast als gevolg van het conflict tussen Hamas en Israël.
In verband met mogelijke veiligheidsrisico's raadt het ministerie af om niet-noodzakelijke reizen te maken in het gebied ten zuiden van Beiroet tot aan de grens met Israël. "De veiligheidssituatie in dit gebied kan plotseling verslechteren door ontwikkelingen in het conflict tussen Hamas en Israël", schrijft het ministerie. Eerder op de dag was het reisadvies voor Israël ook al aangescherpt.
Onrust houdt ook in nacht aan: aanvallen over en weer
Ook 's nachts blijft het onrustig in Israël en in de Palestijnse gebieden.
Al Jazeera meldt Israëlische luchtaanvallen op meerdere doelen in de Gazastrook. Onder meer een dichtbevolkte wijk in Gaza-stad en de stad Rafah waren doelwitten.
In de Israëlische stad Ashkelon, ten noorden van de Gazastrook worden raketaanvallen gemeld. Daarbij raakte een vrouw zwaargewond. Ook kwam er een raket neer in Sderot, dat ook in de buurt van de Gazastrook ligt. Daarnaast worden er nog altijd schietpartijen gemeld in de kibboets Be'eri.
'Dodental in Israël loopt op tot 300'
Het dodental van de aanval op Israël door Hamas is opgelopen tot zeker 300, melden Israëlische media. Ook zijn er minstens 1590 gewonden gevallen, van wie er veel ernstig aan toe zijn. Bij vergeldingsacties van het Israëlische leger zijn tot nu toe 232 doden en bijna 1700 gewonden gevallen, meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid.
Netanyahu: vrijwel geen Hamas-leden meer in Israël
Naast de aankondiging van Netanyahu over onder meer het afsluiten van de stroomvoorziening, sprak de premier ook over de verdere plannen die hij met zijn kabinet heeft gemaakt als reactie op de aanvallen van Hamas. "We gaan een lange en uitputtende oorlog tegemoet."
Volgens hem is de eerste fase van het tegenoffensief vrijwel afgerond "met de vernietiging van het grootste deel van de vijand die op ons grondgebied was geïnfiltreerd".
Ook geen brandstof meer naar Gazastrook
De Israëlische premier Netanyahu heeft verdere maatregelen aangekondigd na de dodelijke aanvallen van Hamas op zijn land. Goederen en brandstof mogen de Gazastrook niet meer binnenkomen. Hij vertelde er niet bij tot wanneer de maatregel geldt.
Zoals al eerder bekend was gemaakt door de minister van Energie heeft Israël ook de levering van elektriciteit aan de Gazastrook stopgezet. Volgens persbureau Reuters is een groot deel van de Gazastrook al in het duister gehuld vanwege de maatregel. Het gebied is in grote mate afhankelijk van Israël voor de levering van elektriciteit
Iconische blikvangers Berlijn en New York in Israëlische kleuren verlicht
Uit solidariteit met Israël zijn verschillende gebouwen in de wereld verlicht in de kleuren van de Israëlische vlag. In New York kleurde het Empire State Building blauw-wit. Op de Brandenburger Tor in Berlijn werd de Israëlische vlag geprojecteerd.
Familie ontvoerde vrouw doet verhaal in media
Familie van een door Hamas-leden ontvoerde vrouw heeft zich gemeld bij The Washington Post. Het gaat om de nicht van een vrouw die te zien was in video's op sociale media. Daarin ligt ze op haar buik in de laadbak van een pick-up, met gewapende Hamas-strijders om zich heen. Ze heeft alleen ondergoed aan. Familie zou haar hebben herkend aan tatoeages en haar dreadlocks.
De vrouw heet Shani, is begin 20 en heeft volgens haar nicht naast de Israëlische ook de Duitse nationaliteit. Autoriteiten in Duitsland hebben nog geen melding gemaakt van een vermiste staatsburger. Shani zou gisternacht in de buurt van de Gazastrook een feest hebben bezocht. Daar zou ze door Hamas-strijders zijn meegenomen.
In The Washington Post zegt de nicht dat niemand van haar familie een teken van leven heeft gekregen, maar dat ze nog wel hoop hebben. "Hamas is verantwoordelijk voor haar en de anderen."
Israëliërs schuilen in kelders na luchtalarm
Inwoners van de Israëlische stad Ashkelon schuilen in een kelder na het horen van een luchtalarm. In deze stad, die ten noorden van de Gazastrook ligt, kwamen meerdere raketten van Hamas neer.
Veel Israëlische huizen en woonblokken hebben schuilkelders vanwege eerdere aanvallen op het land.
'Hoogeplaatste Israëlische militair gedood in buurt van Gazastrook'
Een hooggeplaatste Israëlische militair is vanochtend gedood door strijders van Hamas, meldt het Israëlische leger. Dat is gebeurd in het zuiden van Israël.
Het gaat om kolonel Yonathan Steinberg. Hij was volgens het leger op weg naar gevechten tussen Israëlische militairen en Hamas in de buurt van de Gazastrook en werd onderweg doodgeschoten. Volgens The Times of Israël is Steinberg een van de hoogst geplaatste militairen die in de recente geschiedenis is gedood tijdens gevechten.
Terugkijken: dag vol geweld in Israël in Gaza
Welkom in dit nieuwe liveblog over de Palestijnse aanvallen op Israël en het Israëlische antwoord daarop. Voor alle gebeurtenissen van zaterdag kun je dit liveblog teruglezen.
Hieronder een samenvatting van een dag vol ongekend geweld: