Nederland tweede in medailleklassement na goud Nuis en zilver Krol
- Dag 4 Olympische Spelen
- Nuis prolongeert olympische titel op 1.500 meter, zilver voor Krol
- Snowboardster Dekker verrassend vierde op parallelreuzenslalom
- Jelinkova verlaat Winterspelen en komt niet meer in actie op de slalom
- Nederland nu tweede in medailleklassement
- Vragen en antwoorden over de Winterspelen bij de NOS
We sluiten af met Studio Peking, tot vannacht!
We sluiten de boeken in Peking en schakelen over naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam, waar Dione de Graaff terugkijkt op de vierde dag van de Olympische Spelen.
Met als gasten: Joy Beune, Nicolien Sauerbreij, Mark Tuitert, curlers Jaap van Dorp en Laurens Hoekman en de ouders van Kjeld Nuis.
Kijk live vanaf 21.37 uur via deze stream.
Tot vannacht!
Vannacht en morgen in Peking: kan Knegt opnieuw verrassen op de 1.500 meter?
De komende olympische dag is er geen langebaanschaatsen. Maar er is genoeg Nederlandse inbreng in de shorttrackhal.
Vanaf 12.00 uur komen de shorttrackers in actie, met de 1.500 meter bij de mannen en de 1.000 meter en de relay bij de vrouwen.
Tranen vloeien op dag vier van de Spelen
Waar gewonnen of verloren wordt, vloeien dikwijls tranen. Ook vandaag weer.
Fontana dreigt Spelen in Milaan te laten schieten vanwege ruzie
Shorttrackster Arianne Fontana, winnares van olympisch goud op de 500 meter, dreigt de Olympische Spelen van 2026 in haar thuisland Italië te laten schieten. Reden is een flinke ruzie van de 31-jarige Fontana met de Italiaanse schaatsbond. Fontana, die Suzanne Schulting gisteren naar het zilver verwees, zegt dat ze zich niet veilig voelt in Italië.
De Italiaanse bond is het er niet mee eens dat Fontana wordt gecoacht door haar man, Anthony Lobello. Daarom traint ze met Lobello in Hongarije. Bovendien zegt Fontana in Italië tijdens trainingen onheus en agressief te zijn bejegend.
"Er zullen zaken moeten veranderen voor ik in 2026 als sporter aanwezig zal zijn", zei Fontana. "Ik zal mezelf, mijn coach en mijn familie niet in situaties brengen waarin we tot nu toe hebben gezeten." Over haar keuze voor Lobello zei ze: "De race van maandag was het bewijs dat mijn keuze de juiste was."
Fontana heeft tijdens haar loopbaan in totaal al tien olympische medailles verzameld.
Nederland stijgt naar tweede plek medailleklassement
De gouden medaille van Kjeld Nuis en de zilveren van Thomas Krol hebben Nederland doen stijgen naar de tweede plek van het medailleklassement.
'We' stonden zelfs een kwartiertje op de eerste plek, maar toen kwamen de Zweden eroverheen met een gouden en zilveren medaille bij het langlaufen.
De Zweden staan dan ook aan de leiding met vier gouden plakken, allemaal bij verschillende disciplines behaald: langlaufen, alpineskiën, freestyleskiën en schaatsen.
Wüst zegt dank voor alle steun en felicitaties
Trouwe fans Evert en Jeanine kijken dit keer schaatsen vanaf de bank
Ze reisden bij eerdere Spelen de hele wereld over. Maar de gouden rit van Kjeld Nuis moesten schaatsfans Evert en Jeanine vanwege corona noodgedwongen vanaf de bank in Ermelo kijken.
Geisenberger schrijft rodelgeschiedenis met vijfde goud
Natalie Geisenberger heeft haar olympische palmares in Peking uitgebreid met een vijfde gouden plak bij het rodelen. De 34-jarige Duitse had na vier runs een voorsprong van 0,493 op landgenote Anna Berreiter.
Een andere Duitse, Julia Taubitz, ging na de eerste run nog aan de leiding, maar een crash in de tweede run wierp de wereldkampioene ver terug. Nummer twee Geisenberger nam de leiding over en gaf die niet meer uit handen.
Geisenberger won eerder twee keer goud op het individuele onderdeel en twee keer bij de estafette. De 22-jarige Berreiter pakte bij haar debuut haar eerste plak. Nummer drie Tatjana Ivanova (Russische ploeg) won al zilver op de estafette in 2014.
Geisenberger staat nu gelijk met Claudia Pechstein als het gaat om de meeste gouden medailles op de Winterspelen. Het is de zevende keer op rij dat Duitsland goud wint bij de individuele rodelwedstrijd van de vrouwen.
Ik ga naar de Spelen en neem mee: een geweer en ski's
Langlaufen, schieten, langlaufen, schieten... De biatlon is één van de zwaarste sporten op de Winterspelen. Waarom het zo zwaar is? Dat leggen we uit in deze sportexplainer.
Oppermachtig Italië pakt curlinggoud gemengde teams
De Italiaanse curlingploeg heeft op de Spelen in Peking de olympische titel voor gemengde teams gegrepen. Stefania Constantini en Amos Mosaner waren in de finale met 8-5 te sterk voor de Noren Magnus Nedregotten en Kristin Skaslien.
Er stond dit toernooi geen maat op de Italianen. In de groepsfase werden alle negen duels gewonnen en in de halve finales verpulverden ze Zweden met 8-1.
Noorwegen, dat vier jaar geleden bij het olympische debuut van dit onderdeel het brons pakte, kwam in het eerste end nog verrassend op een 2-0 voorsprong, maar daarna boog Italië fluks de score om.
Constantini en Mosaner bezorgden Italië de eerste medaille ooit in het curling.
Topsportbaas Hendriks over vertrek Jelinkova: 'Respect voor haar beslissing'
Alles is er door de Nederlandse equipe aan gedaan, zegt technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF, om skiester Adriana Jelinkova morgen aan de start van de olympische slalom in de bergen bij Peking te krijgen. Zonder resultaat. De eerste Nederlandse skiester in 70 jaar op de Olympische Spelen vertrok dinsdag zwaar teleurgesteld uit Peking naar huis.
"Je moet je op dit niveau, met dit soort competitie 100 procent goed voelen. Het is vooral voor Adriana Jelinkova zelf heel vervelend dat ze dat niet voelde. Ik heb enorm veel respect voor het feit dat ze dan zelf de beslissing neemt en zegt: Ik ben gewoon zelf niet klaar om aan de start te staan", zegt de topsportbaas van Nederland, die in Peking aan zijn laatste grote klus bezig is.
Rodelen: Geisenberger onderweg naar vijfde goud?
De vrouwen gaan straks bij het rodelen beginnen aan hun vierde en laatste run. In het tussenklassement leidt de Duitse Natalie Geisenberger, de olympisch kampioen van Pyeongchang. Geisenberger heeft al vier gouden en een bronzen olympische medaille in haar prijzenkast.
De Duitse Anna Berreiter staat tweede op 0,330. De nummer drie is de Russische Tatjana Ivanova op 0,826.
Nog een leuke rodelfunfact: er doen drie dochters van olympisch medaillewinnaars mee: de Oostenrijkse Hannah Prock is de dochter van Markus Prock (zilver in 1992 en 1994, brons in 2002). Zij staat vooralsnog vierde. Nina Zöggeler is dochter van Armin Zöggeler (goud in 2002 en 2006, zilver in 1998, brons in 1994, 2010 en 2014). En Viktorija Demtsjenko is de dochter van Albert Demtsjenko (zilver in 2006 en 2014).
Nuis prolongeert olympische titel: 'Voelt nog helemaal niet alsof het echt zo is'
Bekijk de reactie van Kjeld Nuis na het winnen van de 1.500 meter tijdens de Olympische Spelen in Peking.
Krol neemt zilver met 'opgeheven hoofd' in ontvangst: 'Beste Thomas laten zien'
Bekijk de reactie van Thomas Krol na de 1.500 meter tijdens de Olympische Spelen in Peking. Hij verovert de zilveren medaille.
Langlaufster Sundling wint sprint bij de vrouwen
Bij de vrouwen pakte wereldkampioen Jonna Sundling met overmacht het goud op de sprint. De 27-jarige Zweedse, die de regerend wereldkampioene is op de sprint en de teamsprint, was in de finale bijna drie seconden eerder binnen dan landgenote Maja Dahlqvist.
Meteen na het startschot namen de drie Zweedse finalisten afstand van de rest. Sundling pakte de kop en sloeg op het klimmetje een flink gat. Dahlqvist werd tweede en pakte haar eerste medaille op een groot toernooi.
Emma Ribom zakte door het veld, maar was niet minder blij voor haar landgenoten. Jessica Diggins, in 2018 winnares van goud op de teamsprint, pakte het brons.
Goud voor langlaufer Klaebo op de sprint
Johannes Klaebo heeft zoals verwacht de olympische titel gepakt op de sprint bij het langlaufen. De 25-jarige Noor, al in het bezit van drie gouden olympische medailles, speelde in de finale met zijn concurrenten.
Bij de sprint strijden in verschillende rondes zes langlaufers over een afstand van 1,5 kilometer. In de finale pakte Klaebo de leiding. Toen hij merkte dat de anderen meekonden, liet hij het tempo zakken. Vlak voor de afdaling versnelde Klaebo.
De Italiaan Federico Pellegrino bleef in het spoor, waarna Klaebo nog eens vertraagde en een imposante versnelling plaatste. Pellegrino werd vlak achter hem tweede en de Rus Aleksandr Terentjev derde.
Over naar Medal Plaza voor huldiging Wüst
Op Medal Plaza in Peking worden nu de medaillewinnaars van gisteren in het zonnetje gezet.
Ireen Wüst krijgt een gouden plak en Antoinette de Jong een bronzen voor de 1.500 meter.
Biatlongoud voor Frankrijk
Biatleet Quentin Fillon Maillet heeft de olympische titel op de 20 kilometer individueel veroverd. De Fransman, leider in de wereldbekerstand, bleef de Belarus Anton Smolski en de Noorse titelhouder Johannes Thingnes Bo voor.
Onderweg moest er vier keer geschoten worden, twee keer liggend en twee keer staand. Het was, door de zijwind, geen sinecure om alle twintig schijven te raken. Aangezien er bij elke misser een minuut bij de tijd werd opgeteld, was het zaak daar scherp te blijven.
Bo maakte bij de eerste schietbeurt al gelijk een fout en moest daarna al zijn kwaliteiten als langlaufer aanspreken om de achterstand goed te maken. Daarin leek de Noor te slagen, maar een tweede misser kostte hem de titel. Ook de Rus Maksim Tsvetkov, die lang op weg naar goud leek, schakelde zichzelf uit door de laatste schijf te missen.
Fillon Maillet was de enige die Bo bij het langlaufen wist te overtreffen. Ook de Fransman miste twee schijven, maar hij had zijn krachten prima verdeeld en hield de Noor 31,1 achter zich.
Spannende ontknoping
Na zijn eigen race wist Nuis niet direct of hij olympisch kampioen was. Onder anderen favorieten Joey Mantia en Ning Zhongyan kwam na de Nederlander nog in actie.
Bekijk hier de beelden van de spannende ontknoping van de olympische 1.500 meter.
Het olympische schaatsprogramma en de behaalde medailles
Nederland naar 1 in medailleklassement
De gouden medaille van Nuis en de zilveren medaille van Krol zorgen ervoor dat Nederland op dit moment op nummer één staat in het medailleklassement van de Winterspelen.
Top-3 medailleklassement na 1.500 meter schaatsen
Land | Goud-zilver-brons |
1. Nederland | 3-3-1 |
2. China | 3-2-0 |
3. Zweden | 3-0-1 |
Nuis opnieuw olympisch kampioen
Kjeld Nuis pakt net als vier jaar geleden de olympische titel op het koningsnummer, de 1.500 meter. Met een olympisch record is hij landgenoot Thomas Krol te snel af. De tijd van Krol is wel genoeg voor het zilver. Kim Min-seok uit Zuid-Korea pakt het brons.
Nuis verslaat ook Ning
Ook Ning Zhongyan redt het niet. De Chinees, tweede in het wereldbekerklassement over 1.500 meter, rijdt naar 1.45,28, de zesde tijd tot nu toe.
Dat betekent dat Nuis al verzekerd is van een olympische medaille. Krol staat met nog één rit te gaan tweede.
Mantia komt niet aan tijd Nuis
Joey Mantia, een van de favorieten voor de olympische titel, bijt zich stuk op de tijd van Nuis. De leider in het wereldbekerklassement gaat snel van start, maar kan dat niet vasthouden. Mantia zet 1.45,26 neer en komt daarmee niet op het podium.
Nuis sneller dan Krol
Direct na Thomas Krol zet ook Kjeld Nuis een fantastische 1.500 meter neer. Hij knokt zich naar 1.43,21 en is daarmee 0,34 sneller dan zijn landgenoot.
Olympisch record voor Krol
Een olympisch record voor Thomas Krol! Hij zet 1.43,55 op de klokken en is daarmee veruit de snelste tot nu toe. Nu komt Kjeld Nuis aan de start, die weet wat hem te doen staat om sneller te zijn dan Krol.
Krol aan de start
De snelste tijd is niet meer in handen van Bosker. Sergej Trofimov duikt 0,10 onder de tijd van de Nederlander.
In de volgende rit zien we Thomas Krol, een van de favorieten voor een olympische medaille.
Bosker blij met rit
Marcel Bosker is te spreken over zijn olympische 1.500 meter.
Dweilpauze
Er zijn acht ritten over 1.500 meter geweest en dat betekent dat de ijsbaan gedweild gaat worden. De snelste tijd is nog altijd voor Marcel Bosker, die 1.45,42 neerzette.
Daniil Aldosjkin bezet de tweede plaats, Roeslan Zacharov heeft de derde tijd tot nu toe.
Goede race Bosker
Marcel Bosker zet op de 1.500 meter de tot nu toe snelste tijd neer. In zijn rit verslaat hij Cornelius Kersten. Met 1.45,42 is hij ruim een seconde sneller dan de Rus Roeslan Zacharov, de nummer twee op dit moment.
1.500 meter begonnen
De 1.500 meter voor mannen is begonnen met Peter Michael, die zonder tegenstander reed. De Nieuw-Zeelander zet als eerste schaatser een tijd neer van 1.48,68.
Freestyleskiën op industrieterrein
De schans voor het freestyleskiën tijdens de Olympische Spelen van Peking is op een industrieterrein neergezet. Dat levert bijzondere plaatjes op.
Shorttracker De Laat derde Nederlander op 1.500
Shorttracker Itzhak de Laat doet woensdag bij de Olympische Spelen mee aan de 1500 meter. Bondscoach Jeroen Otter moest nog één Nederlander aanwijzen voor die afstand en hij heeft voor de 27-jarige Fries gekozen.
De Laat, die dinsdag in het Capital Indoor Stadium strandde in de halve finales op de 1.000 meter en vervolgens de B-finale won, is ingedeeld in de vierde kwartfinale. Sjinkie Knegt (zesde kwartfinale) en Sven Roes (tweede kwartfinale) zijn de andere twee Oranje-rijders op de 1500 meter.
Krol en Nuis na dweilpauze in actie
Belangrijkste ritten 1.500 meter mannen
Rit 4 | Cornelius Kersten (GBr) | Marcel Bosker (Ned) |
Dweilpauze | ||
Rit 10 | Thomas Krol (Ned) | Peder Kongshaug (Noo) |
Rit 11 | Kim Minseok (Kor) | Kjeld Nuis (Ned) |
Rit 12 | Kristian Ulekleiv (Noo) | Bart Swings (Bel) |
Rit 13 | Seitaro Ichinohe (Jap) | Joey Mantia (VS) |
Rit 14 | Takuro Oda (Jap) | Zhongyan Ning (Chi) |
Rit 15 | Allan Dahl Johansson (Noo) | Connor Howe (Can) |
Gu jongste Chinese olympisch kampioen
Afgelopen nacht werd Eileen Gu olympisch kampioen bij de big air. De in Amerika geboren freestyleskiester komt sinds 2019 uit voor China, het land van haar moeder. Gu hield in een zeer spannende eindstrijd Tess Ledeux achter zich.
Met haar 18 jaar is ze de jongste Chinese atlete die een gouden medaille heeft veroverd op de Winterspelen.
Wüst blikt terug
Een dag na haar unieke prestatie op de Olympische Spelen, blikt Ireen Wüst terug. Ze pakte maandag het goud op de 1.500 meter. Dat was haar zesde olympische titel en haar twaalfde olympische medaille.
"Ik heb weer gepiekt toen het moest."
Snowboardgoud voor Oostenrijk
De Oostenrijker Benjamin Karl heeft olympisch goud gepakt op de parallelreuzenslalom. De 36-jarige snowboarder, verliezend finalist op de Spelen van 2010 in Vancouver, rekende in de finale af met de Sloveen Tim Mastnak. Die lag na een foutje van Karl halverwege de spannende race nog duidelijk voor. Karl herpakte zich, kwam dichterbij en sloeg toe toen ook Mastnak even een hapering kende.
De strijd om brons werd gewonnen door Victor Wild.
Nuis voelt minder druk dan vier jaar geleden
Kjeld Nuis start om 12.30 uur aan zijn olympische 1.500 meter, de afstand waarop hij titelverdediger is. "Vier jaar geleden reed ik m'n race best wel onbevangen", kijkt Nuis terug naar de Spelen van Pyeongchang. Voor de Winterspelen in Peking voelt hij minder druk dan vier jaar geleden.
Dekker trots op vierde plaats
Michelle Dekker greep op de parallelreuzenslalom net naast een medaille, maar de 25-jarige snowboardster is trots op haar prestatie in Peking. "Zonde, maar ik ben toch ook wel blij met de vierde plek. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik om de medailles zou strijden."
In de halve finales verloor Dekker van de latere winnares Ester Ledecka. "Ik probeerde volle bak te gaan, maar dat pakte jammer genoeg niet goed uit. Maar geen schaamte om van haar te verliezen in de halve finale."
Net geen brons voor Dekker
Michelle Dekker heeft net naast de bronzen medaille gegrepen op de parallelreuzenslalom. In de strijd om de derde plaats tegen de Sloveense Gloria Kotnik lukt het de Nederlandse niet om overeind te blijven.
De halvefinaleplaats in Peking is wel haar beste prestatie op de Spelen. Bij de Spelen van Sotsji in 2014 haalde ze met een 22ste plaats de achtste finales niet. Vier jaar later in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang greep ze met één honderdste van een seconde naast een plek in de achtste finales en werd ze zeventiende.
Ledecka wint
Het goud op de parallelreuzenslalom is voor Ester Ledecka. Daarmee prolongeert ze haar olympische titel.
Dekker valt en gaat naar strijd om brons
Het is Michelle Dekker niet gelukt om de finale van de parallelreuzenslalom te bereiken. Tegen topfavoriete en titelverdedigster Ester Ledecka glijdt ze onderuit, waarna een finaleplaats verkeken is.
De kans op een medaille voor de Nederlandse is nog niet verkeken. Er volgt nog een race om de bronzen medaille. Daarin neemt ze het op tegen de Sloveense Gloria Kotnik.
Dekker naar halve finales
Michelle Dekker is doorgedrongen tot de halve finales van de parallelreuzenslalom. Haar tegenstander Julia Dujmovits uit Oostenrijk ging halverwege de race onderuit, waardoor Dekker enkel overeind hoefde te blijven om de run te winnen.
In de halve finales treft de Nederlandse Ester Ledecka, de titelverdedigster en grote favoriete voor goud.
Mayer prolongeert olympische titel
Afgelopen nacht stond de Super G op het programma in Peking en Matthias Mayer prolongeerde zijn olympische titel. De 31-jarige Oostenrijker was net iets sneller dan de verrassende Ryan Cochran-Siegle.
Twee andere favorieten voor het goud - de Zwitsers Marco Odermatt en, maandag nog winnaar van de afdaling, Beat Feuz - konden de hoge snelheid in de bochten niet aan en moesten hun afdaling halverwege staken.
Wüst voorbeeld voor Nuis
Hij zag Ireen Wüst maandag goud pakken op de 1.500 meter en vandaag hoopt Kjeld Nuis datzelfde te doen. "Ik hoop in alles hetzelfde te doen als Wüst."
De titelverdediger op de middellange afstand ziet in landgenoot Thomas Krol zijn grootste concurrent.
Peng Shuai naast Bach op de tribune
Tennisster Peng Shuai was toeschouwer bij het onderdeel big air. Het bezoek volgde drie dagen na een ontmoeting met IOC-voorzitter Thomas Bach. Peng was eind 2021 bijna drie weken 'zoek' nadat ze voormalig vicepremier Zhang Gaoli begin november via sociale media had beschuldigd van seksueel misbruik. Er waren wereldwijd zorgen over haar welzijn, maar zelf zegt ze nooit 'verdwenen" te zijn geweest en ontkent ze de beschuldigingen te hebben geuit. Het bericht verdween destijds weer snel.
Dekker naar kwartfinales
Michelle Dekker is na een indrukwekkende inhaalrace door naar de kwartfinales van de parallelreuzenslalom. De Nederlandse snowboardster was gekoppeld aan Sofija Nadyrsjina, die al snel na de start een voorsprong pakte. In het tweede gedeelte van de race kwam Dekker sterk terug en haalde ze de Russische nog net in. Ze finishte 0,03 voor haar concurrente en mag zich nu opmaken voor de kwartfinales.
Wereldrecord Chen op korte kür
Kunstrijder Nathan Chen gaat op de Winterspelen in Peking riant aan de leiding na de korte kür. De Amerikaanse drievoudig wereldkampioen liet met een score van 113,97 zelfs een wereldrecord noteren.
Chen ontfutselde het record van Yuzuru Hanyu. De Japanse legende, die in 2014 en 2018 goud op de Spelen won, had zijn dag sowieso niet. In het begin van zijn kür ging het even helemaal mis, toen hij in plaats van een vierdubbele slechts een enkele saltsjov op het ijs legde.
Hanyu kwam mede daardoor slechts tot de achtste score en zal donderdag niet eens in de laatste groep van de vrije kür mogen starten.
Jelinkova naar huis
Skiester Adriana Jelinkova heeft de Winterspelen in Peking verlaten. Ze komt woensdag niet meer in actie op de slalom.
Maandagochtend mislukte haar olympisch debuut op de reuzenslalom al in de eerste run. Ze vloog uit de bocht en miste daardoor een poortje. Dat betekende geen tweede run. Na afloop sprak ze over de onrustige aanloop die ze had op haar race. Ze kampte met onzekerheid over een vals positieve coronatest, rugklachten en "angstaanvallen". De situatie zorgde voor veel stress bij de skiester. Dat wil ze nu niet nog eens, zegt ze.
Jelinkova: "Met een trots, maar vooral teleurgesteld gevoel heb ik in goed overleg met mijn team besloten om per direct terug te vliegen. In een gevecht tegen de tijd om op tijd fit te zijn voor de Olympische Spelen in een periode waarin wij allen ook nog eens moeten waken voor onze gezondheid (lees: corona), is mijn olympische debuut op een deceptie uitgelopen".
Bosker geniet in Peking
Marcel Bosker heeft geen doel voor zichzelf gesteld voor de olympische 1.500 meter. "Ik wil gewoon een goede rit schaatsen. Ik ga het allerbeste ervan maken."
De 1.500 meter is de enige individuele afstand waaraan Bosker deelneemt in Peking en hij geniet volop van de Winterspelen. "Ik rijd met veel plezier rond."
Dekker naar achtste finales
Afgelopen nacht waren al de kwalificatieruns bij het snowboardonderdeel parallelreuzenslalom en dat betekende ook de start van de Spelen voor Michelle Dekker, die pas kort voor de Winterspelen hoorde dat ze mocht deelnemen. De 25-jarige Dekker voldeed in eerste instantie namelijk niet aan de eisen van NOC*NSF om mee te doen aan de Winterspelen. Maar de sportkoepel besloot haar op basis van "meerdere bijzondere omstandigheden" toch af te vaardigen.
In de kwalificatieronde was een opgetelde tijd van 1.28,73 voor de Nederlandse voldoende om zich te plaatsen voor de achtste finales.
Hoe laat komen de Nederlanders in actie vandaag?
Welkom
Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de Olympische Spelen in Peking. Op deze vierde dag komt er al in de vroege ochtend een Nederlander in actie. Om 7.30 uur beginnen de achtste finales van het snowboardonderdeel parallelreuzenslalom met Michelle Dekker. Op de schaatsbaan valt het eerste startschot vandaag om 11.30 uur. Dan beginnen we aan de 1.500 meter voor mannen, met voor Nederland Marcel Bosker, Thomas Krol en titelverdediger Kjeld Nuis op de startlijst.