Meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen • Tests nog niet naar Belgisch lab
- Welkom in het coronablog van donderdag 4 november.
- Afgelopen etmaal waren er 10.272 positieve tests, dat zijn er 1102 meer dan gisteren
- Coronacijfers lopen op, maar testen bij GGD neemt af
- Start carnavalsseizoen afgelast in Noord- en Midden-Limburg
- Recordaantal besmettingen in Duitsland.
Steeds minder mensen laten zich testen bij de GGD
Hoewel de coronacijfers oplopen gaan steeds minder mensen met klachten naar de testlocaties. Het is niet duidelijk waarom de testbereidheid steeds lager is, terwijl testen volgens deskundigen juist belangrijk is, ook als je al gevaccineerd bent.
"Als je gevaccineerd bent, kun je nog steeds het virus bij je dragen en ook overdragen aan mensen die kwetsbaar zijn of ongevaccineerd. De enige manier om dit virus te stoppen is om besmette mensen te detecteren en tijdig te isoleren om te voorkomen dat ze anderen besmetten", zegt epidemioloog Esther Metting.
Het aantal zelftesten neemt wel toe, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar zelftesten zijn niet betrouwbaar genoeg voor mensen die symptomen hebben.
Groep 8 uit Voorschoten krijgt deze week weer thuisonderwijs
Dat het aantal coronabesmettingen toeneemt, merken ze ook in het onderwijs. Sinds 20 september hoeft niet meer de hele klas naar huis als een medeleerling corona heeft: alleen leerlingen die dicht bij de positief geteste klasgenoot zijn geweest, moeten in quarantaine. Maar nu steeds meer leerlingen besmet raken, raadt de GGD aan om toch de hele klas te laten thuisblijven als drie of meer kinderen corona hebben.
Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij een basisschool in Voorschoten, die (opnieuw) thuisonderwijs moet geven. Vorige week moest groep 7 thuisblijven, deze week is het de beurt aan groep 8, waar 19 van de 31 leerlingen positief getest zijn op corona.
Weense restaurants alleen nog voor gevaccineerden en genezen coronapatiënten
Alleen als je gevaccineerd bent of genezen van corona kun je nog naar een restaurant in Wenen vanaf eind volgende week. Deze zogenoemde 2G-regel (gevaccineerd of genezen) gaat ook gelden bij kappers, andere contactberoepen en bij bijeenkomsten met meer dan 25 personen. Hiermee hoopt de Weense burgemeester Michael Ludwig het aantal besmettingen in zijn stad omlaag te krijgen.
Vorige week had de Oostenrijkse bondskanselier Schallenberg al aangekondigd beperkingen in te voeren voor ongevaccineerde burgers als de bezettingsgraad van de IC's oploopt. Schallenberg zei toen dat er te veel vaccinweigeraars en -twijfelaars zijn. Het percentage gevaccineerden ligt in Oostenrijk iets onder het Europees gemiddelde.
In september besloten ook een aantal Duitse deelstaten de 2G-regel in te voeren voor horecabezoek en culturele evenementen. Dat leverde nogal wat kritiek op; zo werd er onder andere gezegd dat dit een heimelijke vorm van vaccinatieplicht is.
Het liefst ziet burgemeester Ludwig dat de nieuwe regels voor Wenen ook landelijk worden ingevoerd: "De situatie is ernstig. De pandemie is nog lang niet voorbij".
Vanaf januari striktere regels in middelgrote bedrijven in VS
De Amerikaanse president Biden kondigt vrijdag nieuwe maatregelen aan om de vaccinatiegraad in zijn land omhoog te krijgen. The Washington Post schrijft dat bedrijven met meer dan 100 werknemers vanaf 4 januari ervoor moeten zorgen dat het personeel is ingeënt tegen het coronavirus of wekelijks wordt getest. Ook moet het personeel betaald verlof krijgen als ze zich willen laten vaccineren of als ze moeten herstellen van eventuele bijwerkingen.
Vandaag maakte de regering Biden al bekend dat alle zorgmedewerkers op 4 januari volledig gevaccineerd moeten zijn. Het gaat om in totaal 17 miljoen zorgmedewerkers die werken bij 76.000 medische instellingen die financiële steun krijgen van de federale overheid.
De 11devande11de gaat niet door in Noord- en Midden-Limburg
De start van het carnavalsseizoen op 11 november gaat niet door in Noord- en Midden Limburg. Dat hebben de burgemeesters besloten vanwege de gezondheidsrisico's. Vorig jaar werd een streep gezet door het gehele carnavalsseizoen, zo ver gaan de burgemeesters nu nog niet.
Morgen komen de burgemeester van Zuid-Limburg bij elkaar. Zij beslissen dan over het al dan niet doorgaan van de 11devande11de.
Het is nog niet duidelijk wanneer de Brabantse burgemeesters hierover een beslissing nemen. Wel meldt de carnavalsorganisatie in Eindhoven dat 'Elluf Elluf in Lampegat' doorgaat. "In navolging van de Rijksoverheid vragen wij van iedereen om de eigen verantwoordelijkheid te nemen zodat we er samen een mooi en veilig feest van kunnen maken. Zorg voor die QR-code en blijf thuis met klachten! In Lampegat kunnen wij dit!", schrijft de organisatie op de eigen website.
Ook Duitsland begint met boosterprikken
Inwoners van Duitsland die langer dan zes maanden geleden zijn gevaccineerd, kunnen binnenkort een boosterprik krijgen. Dat melden Duitse media op basis van ingeziene stukken. De extra prik komt eerst beschikbaar voor ouderen, zorgpersoneel en mensen met een zwak afweersysteem. Daarna kan de rest van de bevolking zich opnieuw laten inenten.
De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, en de organisaties van artsen zijn de nieuwe richtlijnen overeengekomen na felle discussie. Zij konden het aanvankelijk niet eens worden over wie een booster zou moeten kunnen krijgen. Zo was er het voorstel om bij de ouderen alleen 70-plussers een extra vaccin te geven.
Tot nu toe was het wel al mogelijk om in sommige gevallen een extra prik te halen, maar daar was geen landelijk beleid voor. Volgens het Duitse Robert Koch Instituut hebben zo'n 2,3 miljoen Duitsers tot dusver al een extra prik gekregen.
Coronatests voorlopig nog niet naar Belgisch lab
Coronatests die in Nederland zijn afgenomen worden voorlopig nog geanalyseerd door Nederlandse laboratoria. VWS wilde de opdracht gunnen aan een Belgisch megalab, maar de definitieve gunning is uitgesteld, laat het ministerie weten. Reden is dat andere laboratoria die meedongen rechtszaken hebben aangespannen tegen de aanbesteding.
Het Belgische Synlab won de Europese aanbesteding om vanaf volgende maand een groot deel van de Nederlandse tests te analyseren. Een gloednieuw Utrechts lab bleek gelijkwaardig aan Synlab, waarna een notaris uiteindelijk via loting een winnaar aanwees. Met de order is een bedrag van zo'n twee miljard euro gemoeid.
De rechter doet waarschijnlijk in december uitspraak in de rechtszaken en pas daarna wordt duidelijk of VWS kan overgaan tot de definitieve gunning. De huidige contracten met laboratoria blijven voorlopig gelden, waardoor er volgens het ministerie geen gevolgen zijn voor mensen die zich willen laten testen op corona.
In die oude contracten staat een garantieregeling, die bepaalt dat de laboratoria gegarandeerd betaald krijgen voor tienduizenden tests, ook al worden die niet afgenomen door de GGD's. In het nieuwe contract is die garantieregeling geschrapt.
Artsen Zonder Grenzen roept Moderna op om vaccinatietechnologie te delen met WHO
Coronavaccinproducent Moderna heeft in het derde kwartaal van dit jaar 5 miljard dollar winst gemaakt, omgerekend is dat 4,3 miljard euro. Een astronomisch bedrag vindt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen en daarom is het volgens hen de hoogste tijd dat Moderna het productieproces van het vaccin deelt met de branche van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in Zuid-Afrika.
Moderna, zo redeneert Artsen zonder Grenzen, heeft een aanzienlijke overheidsfinanciering gekregen voor de ontwikkeling van het coronavaccin en daarom heeft het bedrijf de plicht om wereldwijd iedereen te helpen met het beschermen tegen COVID-19 en de pandemie te beëindigen.
Ook roept de hulporganisatie de Amerikaanse president Biden op om Moderna te dwingen de technologie te delen. "Amerikaanse belastingbetalers hebben het Modernavaccin mogelijk gemaakt", zegt Carrie Teicher van Artsen zonder Grenzen-VS. "Nu moet het bedrijf zijn best gaan doen om de wereld te vaccineren."
Meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen, voor het eerst sinds juli
Voor het eerst sinds 18 juli zijn er op één dag meer dan 10.000 coronabesmettingen geregistreerd. Afgelopen etmaal kwamen er 10.272 positieve tests bij, dat zijn er 1102 meer dan gisteren. Sinds het begin van de coronacrisis, bijna twintig maanden geleden, zijn er in Nederland vijftien dagen geweest met meer positieve tests.
Afgelopen week werden er 58.375 positieve testuitslagen geregistreerd bij het RIVM. Dat is het hoogste weektotaal sinds 22 juli. Het komt neer op gemiddeld bijna 8400 nieuwe gevallen per dag.
Griekenland gaat 8000 politiemensen en inspecteurs inzetten
In Griekenland zullen vanaf zaterdag 6 november, als er nieuwe coronamaatregelen ingaan, ongeveer 8000 politiemensen en 400 inspecteurs uit de publieke sector worden ingezet voor naleving van de regels. Prioriteit wordt gegeven aan ondernemers die al eerder zijn betrapt op overtredingen. Zij riskeren een boete van 5000 euro en tijdelijke sluiting van hun zaak als ze de regels overtreden.
Afgelopen dinsdag kondigde minister van Volksgezondheid Thanos Plevris strengere regels aan voor mensen die niet of niet volledig zijn gevaccineerd. Zo moeten zij een negatieve sneltest of pcr-test tonen om banken, openbare gebouwen, winkelcentra, winkels, uitgaansgelegenheden en kapperszaken binnen te mogen. Deze eis geldt niet voor supermarkten en levensmiddelenwinkels, apotheken en religieuze ruimtes.
De maatregelen worden genomen vanwege de stijging van het aantal besmettingen en vanwege het hoge aantal ziekenhuisopnamen. Het overgrote deel van patiënten op de reguliere ziekenhuisafdelingen en op de IC is niet gevaccineerd.
De heilige synode van de Grieks-orthodoxe kerk heeft priesters en gelovigen opnieuw opgeroepen zich te laten vaccineren. De synode heeft dat al herhaaldelijk gedaan omdat er relatief veel priesters zijn die weigeren zich te laten inenten. De bisschop van het eiland Lesbos gaat nog iets verder. Hij dreigt 35 niet-gevaccineerde priesters in zijn bisdom op non-actief te zetten, zonder doorbetaling van hun salaris. Hij geeft ze een week de tijd om hun eerste prik te halen.
Kamer wil eerder beginnen met boosterprik voor ouderen
Ouderen moeten eerder dan in december een boostervaccinatie kunnen krijgen. De Tweede Kamer heeft een motie daarover aangenomen van de fractie Den Haan en D66. In het debat over de coronamaatregelen zei demissionair minister De Jonge gisteren dat het niet goed mogelijk is om al eerder te beginnen. De Kamer neemt daar geen genoegen mee.
Het demissionaire kabinet wil in december beginnen met het toedienen van boostervaccins voor 60-plussers en mensen die in een instelling wonen. Zo moet de weerstand tegen het virus vergroot worden. Mensen van 80 jaar en ouder worden allereerst uitgenodigd.
Met de mogelijkheid van een derde prik neemt het kabinet een advies van de Gezondheidsraad over. De Tweede Kamer is daar blij mee, maar wil dus dat er meer haast mee wordt gemaakt.
Derde verdachte vast voor handel valse vaccinatiebewijzen
Er is een derde verdachte opgepakt voor handel in valse vaccinatiebewijzen. Het gaat om een 52-jarige vrouw uit de omgeving van Utrecht. Ze werkte als doktersassistente bij dezelfde Amsterdamse huisartsenpraktijk als de twee Amsterdamse collega's die eerder deze week werden aangehouden.
Alle vrouwen zitten vast en in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De drie worden ervan verdacht dat ze tientallen mensen hebben geholpen aan een vaccinatiebewijs, zonder dat die mensen daadwerkelijk een of twee prikken hadden ontvangen. Ze zouden daarvoor betalingen van 500 tot 1000 euro per vaccinatiebewijs hebben gekregen.
1327 coronapatiënten in het ziekenhuis, stijging zet door
In de ziekenhuizen is de bezetting opnieuw toegenomen. Er liggen nu 1327 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 1310), van wie 273 op de IC (gisteren 250), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Acht provincies donkerrood op Europese coronakaart
In acht provincies in Nederland is het aantal besmettingen zo hard gestegen dat ze donkerrood zijn geworden op de Europese kaart van coronagevallen. Dat betekent dat voor de provincies Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland het hoogste waarschuwingsniveau geldt.
Alleen Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen blijven nog op rood staan, maar de verwachting is dat die volgende week ook donkerrood zullen kleuren.
Het is voor het eerst sinds eind juli dat delen van Nederland op het hoogste niveau komen te staan. Begin oktober was Nederland nog helemaal oranje, het een na laagste niveau.
Uitgeprocedeerden weigeren steeds vaker coronatest bij uitzetting
Het lukt steeds slechter om uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk te laten vertrekken uit Nederland. Het aantal uitzettingen dat geannuleerd is stijgt. De oorzaak is meestal dat mensen weigeren mee te werken aan een coronatest, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie die De Telegraaf heeft opgevraagd.
Dit jaar ging zo'n 60 procent van de ruim 3000 geplande vluchten niet door, terwijl de afgelopen jaren het percentage annuleringen rond de 50 procent lag. In 940 gevallen moest de vlucht geschrapt worden omdat de betrokkene weigerde mee te werken aan een coronatest. Volgens het ministerie is dat dus inmiddels de belangrijkste reden dat uitzettingen van uitgeprocedeerden niet doorgaan.
Britten keuren als eerste covidpil goed
Groot-Brittannië heeft als eerste land een pil goedgekeurd die werkt tegen het coronavirus. Molnupiravir is ontwikkeld door farmaceut MSD en kan volgens de fabrikant voorkomen dat mensen ernstig ziek worden of overlijden als ze besmet zijn met het coronavirus.
De Europese toezichthouder EMA kijkt mee met de onderzoeken naar het middel en komt mogelijk binnenkort met een oordeel over het gebruik van de pil. Eerder werd al bekend dat de farmaceut de patenten van de coronapil zal delen, zodat de pil ook betaalbaar is voor ontwikkelingslanden.
Recordaantal mensen liet zich gisteren vaccineren
Een recordaantal van 13.000 mensen heeft zich gisteren, een dag na de persconferentie, laten vaccineren op een locatie waar dat zonder afspraak kan. Dat zegt de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland tegen persbureau ANP. Tijdens de laatste piek in afspraken lieten 8000 mensen zich vaccineren.
Ook bij het callcenter van de GGD en online werden meer afspraken gemaakt, in totaal 18.039. Gemiddeld maakten de afgelopen weken zo'n 10.000 mensen per dag een afspraak voor een vaccinatie. Dinsdag, voorafgaand aan de persconferentie, was het al drukker dan normaal. 17.000 mensen maakten toen een prikafspraak.
Dinsdagavond maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat de coronapas op meer plekken verplicht zal worden. Volgens GGD GHOR Nederland zijn er op de priklocaties af en toe mensen die zeggen dat ze zich laten prikken vanwege die aangescherpte maatregelen.
Raalte geeft instellingen die coronapas checken 1000 euro
Elke horecagelegenheid, sportschool, kantine of culturele instelling in de gemeente Raalte die om het coronatoegangsbewijs van haar bezoekers moet vragen, krijgt zo'n 1000 euro van de gemeente.
"Als ondersteuning en zonder gedoe met bonnetjes", zegt burgemeester Martijn Dadema (GroenLinks) tegen RTV Oost. Volgens hem zou dat geld anders aan de inzet van boa's worden uitgegeven.
In Raalte zitten naar schatting 100 instellingen die om het coronatoegangsbewijs moeten vragen. Het eenmalige bedrag is een tegemoetkoming in mogelijke extra kosten en ook een uiting van waardering voor de medewerking. "Horecagelegenheden moeten soms iemand extra inhuren om de toegangsbewijzen te controleren, maar denk ook aan kosten voor afrastering bij sportkantines, inzet van extra vrijwilligers, omzetverlies in de kantines of de aanschaf van een telefoon om QR-codes mee te controleren.
Partijen hoeven geen bonnetjes in te leveren om in aanmerking te komen voor het bedrag. "We willen er geen enorme administratieve last van maken. Het gaat op basis van goed vertrouwen", aldus de burgemeester.
Huisartsen Urk starten met vaccineren
Op Urk beginnen huisartsen vanmiddag met het vaccineren tegen het coronavirus, meldt Omroep Flevoland. Vanwege het toegenomen aantal besmettingen besloten de huisartsen op het voormalige visserseiland om in hun eigen praktijk vaccinaties aan te bieden, zodat inwoners niet naar verder weg gelegen locaties hoeven.
Om de vaccinatiegraad op Urk op te schroeven vragen de huisartsen bij ieder consult of mensen zich willen laten vaccineren. Als dat zo is wordt dat nog dezelfde dag geregeld. "Wij geven in de middag om 15.00 uur aan om hoeveel patiënten het gaat. Om 16.00 uur worden de vaccins kant en klaar bezorgd door de GGD. De assistenten en wij als huisartsen geven tussen 16.00 en 17.00 uur die vaccins", zegt de initiatiefnemer, de huisarts Wilco Bloed.
Huisartsen zouden het liefst een voorraad vaccins in hun praktijk hebben, maar dat kan niet. Het vaccin moet bij -80 graden bewaard blijven, en daarvoor hebben de huisartsen niet de juiste apparatuur.
Recordaantal besmettingen in Duitsland
In Duitsland heeft gezondheidsinstituut RKI een recordaantal besmettingen gemeld. In een dag tijd testten 33.949 mensen positief op het coronavirus. Het is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Het vorige besmettingsrecord dateert van 18 december 2020, toen werden 33.777 mensen positief getest.
Volgens gezondheidsminister Spahn heeft Duitsland "op dit moment vooral te maken met een pandemie van de ongevaccineerden en die is gigantisch". In sommige regio's zijn daardoor steeds minder bedden beschikbaar op de intensive care, zegt Spahn.
Door corona getroffen schoonmakers krijgen mogelijk financiële bijdrage
Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) en brancheorganisatie Schoonmakend Nederland roepen schoonmakers die door hun werk in de coronazorg op de intensive care terecht zijn gekomen op zich te melden. Zij komen mogelijk in aanmerking voor een financiële bijdrage van 30.000 euro. Ook de nabestaanden van overleden schoonmakers kunnen zich melden, zij krijgen mogelijk 50.000 euro.
Vorig jaar werd een speciaal coronafonds opgericht voor zorgverleners die intensief met coronapatiënten werken. "Zodat zij, naast de zorgen en het verdriet door een IC-opname of overlijden, niet ook nog met financiële problemen worden geconfronteerd", aldus ZWiC.
Sinds de oprichting keerde Stichting ZWiC 109 eenmalige financiële bijdragen uit, waarvan 15 aan nabestaanden van zorgmedewerkers die als gevolg van hun werk in de coronazorg zijn overleden en 94 aan zorgmedewerkers die op de IC terecht zijn gekomen.
"Driekwart van de aanvragen is afkomstig van (nabestaanden van) zorgmedewerkers met een verpleegkundige, verzorgende of helpende functie. Echter, op basis van de maandelijkse rapportages van het RIVM weten we dat er nog veel andere zorgcollega's zijn die zijn geraakt door corona", zegt Piet Adema van de branche-organisatie Schoonmakend Nederland. "Fantastisch dat ZWiC zich ook richt op schoonmakers die betrokken zijn bij de coronazorg. Het getuigt van een enorme waardering voor onze onmisbare collega's en erkenning van ons vak."
Unilabs spant kort geding aan om aanbesteding bij Belgisch bedrijf te voorkomen
Laboratoriumbedrijf Unilabs gaat een kort geding aanspannen om te voorkomen dat duizenden coronatests die dagelijks worden uitgevoerd in het megalab van Saltro in Utrecht door een Belgisch bedrijf zullen worden verwerkt. Het bedrijf dreigt daardoor veel tests en daardoor dus inkomsten mis te lopen, meldt RTV Utrecht.
Het Belgische Synlab en een samenwerkingsverband van laboratorium LabMicta uit Hengelo hebben de aanbesteding gewonnen, berichtte de Volkskrant gisteren. Opvallend is dat het Belgische lab evenveel punten scoorde op de prijs per test en de testverwerkingssnelheid als een groot laboratorium in Utrecht: er kwam een loting bij de notaris aan te pas om de winnaar aan te wijzen.
Het laboratorium werd vorig jaar in korte tijd opgericht om maximaal 30.000 coronatests per dag te verwerken, maar doet er gemiddeld maar zo'n 5000 per dag. "Het beleid was om in Nederland capaciteit op te bouwen. Dan is het heel merkwaardig om het een Belgisch lab te gunnen", aldus een woordvoerder.
Noord-Egeïsche eilanden vanaf morgen hoogrisicogebied
Het reisadvies voor de Noord-Egeïsche eilanden (onder meer Lesbos en Samos) wordt aangescherpt. De Griekse eilandengroep wordt vanaf morgen gezien als hoogrisicogebied en de kleurcode verandert van groen naar geel. Reizigers die vanuit dit gebied naar Nederland komen moeten vanaf 7 november een coronabewijs laten zien.
Ook de kleurcode van Argentinië, Peru, Colombia en Namibië wordt morgen aangepast. Deze landen gaan van oranje naar geel en worden toegevoegd aan de lijst met veilige landen van de Europese Unie. Daarmee vervalt het reisverbod naar de EU voor deze landen.
KNVB blij met schrappen coronatoegangsbewijs amateursport
De KNVB is opgelucht dat het demissionaire kabinet heeft besloten het coronatoegangsbewijs toch niet verplicht te stellen in de amateursport, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.
"Met deze uitkomst is voor bijna 3000 voetbalverenigingen, 600.000 volwassen amateurvoetballers en duizenden vrijwilligers een werkelijk onmogelijke situatie voorkomen. Het eerdere plan was praktisch niet uitvoerbaar", aldus de KNVB.
Kinderen in de VS krijgen een coronavaccin: 'Ik mocht met honden spelen'
Kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen nu in de Verenigde Staten ook een coronavaccin krijgen. Om het iets minder spannend te maken worden onder meer superhelden en honden ingezet. Ook krijgen ze na de prik een cadeautje.
Raad voor Cultuur: cultuursector steeds minder aantrekkelijk
De Raad voor Cultuur waarschuwt het demissionaire kabinet dat de cultuursector na de coronacrisis maar voorzichtig weer op gang komt. Extra steun blijft daardoor de komende tijd nodig. Het adviesorgaan van de overheid zegt dat er nog steeds veel onzekerheid is over de terugkeer van publiek en dat podia daardoor voorzichtig zijn met hun programmering. Dat treft vooral jonge makers, die vaak niet in vaste dienst van een gezelschap zijn.
In een advies aan demissionair minister Van Engelshoven (OCW) zegt de raad te waarschuwen voor uitstroom uit de sector "die als werkveld steeds minder aantrekkelijk is geworden". De coronacrisis ijlt nog lang na. "Dit maakt dat tijd, geld en ruimte nodig zijn voor herstel en transitie", zegt de raad. "Daarbij helpt het niet dat de overheid steeds uit lijkt te gaan van de meer gunstige scenario's rond corona. Dit leidt er uiteindelijk toe dat achteraf moet worden bijgestuurd met strengere maatregelen."
Eerdere steunpakketten zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor herstel. Ook pleit de Raad voor Cultuur ervoor dat de zogeheten cultuurplanperiode met twee jaar wordt verlengd tot 2026, zodat instellingen meer tijd hebben om doelstellingen uit subsidieplannen te halen.
Voorbereiding parlementaire enquête coronabeleid start medio volgend jaar
Een meerderheid van de Kamer geeft formeel steun aan een parlementaire enquête naar de aanpak van de coronacrisis. Dat zo'n enquête er zou komen stond al vast, maar vandaag zal een Kamermeerderheid instemmen met de start van de voorbereidingen, ergens volgend jaar.
Verschillende partijen in de Kamer twijfelden of het niet te vroeg is om daar al mee te beginnen, nu de coronacrisis en het nemen van maatregelen nog in volle gang is. Maar VVD-Kamerlid Aukje de Vries, indiener van het voorstel, houdt de mogelijkheid open om de enquête uit te stellen als het nog te vroeg blijkt te zijn om terug te blikken. De motie werd mede ingediend door de SP, D66, PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de crisisaanpak van de coronapandemie.
Op dit moment worden al parlementaire enquêtes voorbereid naar de gaswinning in Groningen en de dienstverlening, handhaving en fraudebestrijding bij overheidsdiensten, in het licht van het schandaal met de kinderopvangtoeslagen.
CBS: coronasterfte in tweede kwartaal fors lager
Het aantal doden door het coronavirus was in het tweede kwartaal van dit jaar (april, mei en juni) fors lager dan in het eerste kwartaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van artsenverklaringen. Er stierven 2580 mensen zeker of vermoedelijk aan het coronavirus. In het eerste kwartaal waren dat er nog 8666 en in het tweede kwartaal van vorig jaar waren het er 7969.
In het tweede kwartaal werd er veel gevaccineerd en raakten dus steeds meer mensen beschermd tegen de gevolgen van het coronavirus.
Het aantal geregistreerde sterfgevallen door het CBS ligt fors hoger dan de cijfers van het RIVM. Het CBS meldde van 21 september 2020 tot en met 27 juni 2021 20.298 coronadoden en het RIVM in diezelfde periode 11.379. Dat verschil heeft volgens het CBS twee oorzaken: het CBS neemt ook sterfgevallen in de statistieken op als een arts op basis van het klinisch beeld vaststelt dat covid-19 de doodsoorzaak is van iemand die niet positief is getest op het virus, in tegenstelling tot het RIVM. Bovendien is het laatstgenoemde instituut afhankelijk van informatie van GGD's. Die zijn niet verplicht om gegevens over sterfgevallen te delen.
Van het begin van de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 tot en met juni jongstleden zijn ruim 31.000 mensen overleden aan het coronavirus, zegt het CBS. Ruim de helft van hen was verpleeghuisbewoner of ontving een andere vorm van langdurige zorg.
Covid-19 was in het tweede kwartaal de vierde doodsoorzaak. Er overleden meer mensen aan kanker, hart- en vaatziekten, en aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, waaronder Alzheimer. Een kwartaal eerder was het coronavirus nog de derde doodsoorzaak.
Toch geen verplichte coronapas voor amateurbuitensport
Er komt geen verplicht coronatoegangsbewijs voor buitenruimtes in de amateursport. Dat zei demissionair premier Rutte in het coronadebat dat tot in de nacht duurde. Het demissionaire kabinet trekt het plan in na felle kritiek van onder meer de Tweede Kamer en de sportsector.
Sporters en toeschouwers bij buitensporten krijgen dus geen verplichte controle van een coronatoegangsbewijs. Eerder had Rutte al gezegd "te zullen gaan kauwen" op een oplossing voor de bezwaren die in de Kamer leefden. PvdA-Kamerlid Kuiken sprak namens een groot deel van de Kamer toen zij het kabinet vroeg de maatregel voor buitensporten zoals voetbal, honkbal, rugby en atletiek in te trekken.
Ook de sportkoepels hadden grote bezwaren tegen het plan, onder meer omdat ze het niet uitvoerbaar vonden voor de sportverenigingen. Premier Rutte zegt dat de pas voor buitensporters niet meer nodig zal zijn, maar vanwege de handhaafbaarheid kan dan ook niet aan bezoek gevraagd worden om buiten een QR-code te laten zien.
Wie de kantine van een sportclub ingaat, moet wel een QR-code laten zien. Dat kan voor sportclubs ook lastig zijn qua handhaving, maar het kabinet wil vasthouden aan de code voor binnenruimtes om de toename van het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Op terrassen van sportlocaties moet vanaf zaterdag ook om een QR-code worden gevraagd.
Welkom!
Van harte welkom in het corona-liveblog van donderdag 4 november. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.