liveblog
NOS SportAangepast

Dit was dag 15: Stuntende estafettemannen en Hassan pakt tweede goud

liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten het olympische blog voor vandaag af met tweevoudig olympisch kampioene Sifan Hassan, die zichzelf omwikkelt met de Nederlandse vlag. Morgen zal ze de vlag dragen bij de sluitingsceremonie.

Sifan Hassan verstopt achter de Nederlandse vlag

Spanning bij eerste trainer Hassan

Oud bondscoach Honoré Hoedt was de eerste trainer die met Sifan Hassan werkte. Vol spanning keek hij vanmiddag samen met oud-trainingsmaatjes van Hassan naar haar olympische tien kilometer.

Oud-trainer kijkt naar gouden race Sifan Hassan: 'Ze is een luipaard, ze moet jagen'

Wat brengt de slotdag?

Nog één dag te gaan van de Olympische Spelen in Tokio en er is nog hoop op Nederlands eremetaal. Om dat te kunnen zien, moet wel de wekker worden gezet. Om 03.00 uur start Kirsten Wild aan het omnium en een klein halfuur later komt Harrie Lavreysen in actie in de kwartfinales van de keirin. Vervolgens gaat het op de baan achter elkaar door en kan Lavreysen mogelijk zijn derde gouden plak van deze Spelen veroveren.

De sluitingsceremonie start om 13.00 uur, met voor Nederland Sifan Hassan als vlaggendraagster.

Hassan met de estafettevrouwen

De estafettevrouwen staan klaar om geïnterviewd te worden, maar tegelijkertijd komt goudenmedaillewinnares Sifan Hassan aanlopen. Het aanbod om zich bij het estafettekwartet te voegen, slaat ze vriendelijk af.

Knock-out en toch olympisch kampioen

Een bijzonder moment in het olympisch karatetoernooi. In de finale van de klasse +75 kilogram ging Sajjad Ganjzadeh knock-out na een trap op zijn kin van zijn tegenstander Tareg Hamedi. Toen hij weer bij zinnen was, kreeg hij een totaal onverwachts bericht: hij was uitgeroepen tot olympisch kampioen.

De reden? De jury had besloten Hamedi te diskwalificeren wegens een gevaarlijke aanval (hansoku). Een enorme domper voor Hamedi, want hij was hard op weg om Saudi-Arabië de eerste gouden olympische plak ooit te bezorgen.

Sajjad Ganjzadeh met de gouden medaille

Krumins had last van achillespees

Alle aandacht op de 10.000 meter ging uiteraard naar Sifan Hassan, die haar tweede olympische gouden plak veroverde in Tokio. De andere Nederlandse in de finale, Susan Krumins, moest halverwege de finalerace opgeven.

Krumins stapt uit met pijn aan achillespees: 'Dat ik hier sta, is al een overwinning'

Nederland achtste in medaillespiegel

Medaillespiegel Tokyo 2020

Land Goud Zilver Brons Totaal
1. China 38 31 18 87
2. Verenigde Staten 36 39 33 108
3. Japan 27 12 17 56
4. ROC 20 26 23 69
5. Groot-Brittannië 20 21 22 63
6. Australië 17 7 22 46
7. Duitsland 10 11 16 37
8. NEDERLAND 10 11 12 33
9. Italië 10 10 19 39
10. Frankrijk 9 12 11 32
Sifan Hassan met de Nederlandse vlag na het winnen van de 10.000 meter

Franse volleyballers stunten

De Franse volleyballers hebben op de Spelen voor een stunt gezorgd door de olympische titel te veroveren. Frankrijk was in Tokio in een zinderende finale de ploeg van Rusland in vijf sets de baas: 25-13, 25-17, 21-25, 21-25, 15-12.

Frankrijk kwam in het verleden niet verder dan één titel: de Europese in 2015. Op WK's werd twee keer de halve finales gehaald en op de Olympische Spelen was de achtste plaats van 1988 de beste prestatie.

Vreugde bij de Franse volleyballers

Nederlands feestje op de tribune

Sifan Hassan en de atletes van de 4x400 meter gaan uit hun dak als ze zien dat de Nederlandse mannen op weg zijn naar een medaille.

Nederlands feestje op de tribune en op de baan bij zilveren estafetterace mannen

Franse handballers heroveren olympische titel

De Franse handballers hebben in Tokio de olympische titel overgenomen van Denemarken. Op de Spelen van Rio in 2016 trokken de Denen aan het langste eind (28-26), nu won Frankrijk: 25-23.

De Fransen kwamen na een stroperige start op stoom en liepen vanaf 4-4 weg naar 14-10. Na de rust was er lang geen vuiltje aan de lucht voor Frankrijk. Maar in de zinderende slotfase naderden de Denen de kampioen van Peking, Londen - en nu dus ook Tokio - tot op één doelpunt.

Met nog een handjevol seconden op de klok verloor Morten Olsen de bal toen hij te midden van een kluwen Fransen wilde uithalen voor de 24-24. Ludovic Fabregas velde daarna het vonnis: hij gooide de bal in een verlaten doel.

Dika Mem juicht: de Franse handballers winnen goud

Dolblije estafettemannen liepen 'met hart en ziel'

"We hadden zelfs de kleding meegenomen voor het podium. Het was echt gezellig, alsof we uitgingen met muziek erbij. Het voelde echt of we naar een feestje gingen. Dit is het grootste pluimpje dat er is", vertelt Liemarvan Bonevacia na het veroveren van de zilveren medaille op de 4x400 meter.

Ook Agard, die het afgelopen jaar ontzettend veel blessureleed kende, was sprakeloos na afloop. "Ik heb met hart en ziel gelopen. Echt, het bloed, zweet en tranen van het afgelopen jaar kwam eruit. Als je me in januari had gezegd dat we hier olympisch zilver zouden pakken, had ik je voor gek verklaard."

Estafetteploeg liep 'met hart en ziel' naar zilver: 'Alsof we naar een feestje gingen'

Voetbalgoud voor Brazilië

Het Braziliaans voetbalteam is er opnieuw in geslaagd olympisch goud te veroveren. In Yokohoma won de titelverdediger na verlenging met 2-1 van Spanje. Malcom was de matchwinner, na een assist van Ajacied Antony.

Brazilië veroverde voor de tweede keer het olympisch goud. Vijf jaar geleden was het in Rio ook de sterkste. Spanje staat nu op één keer goud en drie keer zilver.

Richarlison viert een feestje in zijn eentje na het winnen van goud

Weer goud voor Russische synchroonzwemsters

De Russische synchroonzwemsters zijn wederom olympisch kampioen geworden bij de teams. Zij kregen 97,2979 punten voor de technische en 98,800 punten voor de vrije oefening. Met in totaal 196,0979 punten bleven ze China 2,5669 voor.

Synchroonzwemmen voor teams stond voor de zevende keer op het programma op de Spelen. Slechts één keer ging het goud niet naar Rusland. Ook nu was dat land weer een klasse apart. Eén jurylid gaf zelfs een 10 voor artistieke impressie in de vrije oefening.

De 31-jarige Svetlana Romasjina, één van de acht Russinnen in het team, veroverde haar zevende gouden plak. In Tokio won ze met Kolesnitsjenko al bij de duo's.

Russische synchroonzwemsters

Russische hegemonie doorbroken

Linoy Ashram heeft op de Olympische Spelen in Tokio de Russische hegemonie in de ritmische gymnastiek doorbroken. De Israëlische won goud op de meerkamp en verwees drievoudig wereldkampioene Dina Averina naar zilver.

Op de laatste vijf Spelen ging het goud op de meerkamp naar een Russin en ook ditmaal leek de winnares uit Rusland te komen, want in de kwalificatie voerden de tweelingzusjes Averina de boventoon.

Ashram, die op de meerkamp al een keer zilver en tweemaal brons won op de WK en in 2019 Europees kampioene werd, was in de finale echter de beste met hoepel en knotsen en hield met bal en lint de schade beperkt op Dina Averina.

Ritmisch gymnaste Linoy Ashram in actie

Eindelijk goud voor Japanse honkballers

De Japanse honkballers hebben voor de eerste keer olympisch goud gegrepen. Op het olympische toernooi, dat na dertien jaar z'n rentree maakte, won het gastland in de finale van de Verenigde Staten: 2-0.

Na vier troostfinales (2x brons) en één verloren finale (in 1996) was het nu dan raak. In 1984 won het weliswaar het toernooi, maar toen was honkbal in Los Angeles slechts een demonstratiesport.

Murakami opende met een homerun in de derde inning de score. Na een werpfout tekende Yamada in de voorlaatste inning voor de 2-0.

Dolle vreugde bij de Japanse honkballers: het goud is binnen

Estafettevrouwen trots op zesde plaats

Femke Bol, Laura de Witte, Lisanne de Witte en Lieke Klaver liepen in de olympische finale naar de zesde plaats en deden dat in een Nederlands record. Een prestatie waar ze trots op zijn.

Estafettevrouwen trots op zesde plaats: 'Superknap wat we hebben gedaan'

De estafettevrouwen vieren het zilver mee

Estafettevrouwen feliciteren de mannen met zilver

Olympisch record voor Ingebrigtsen

Eerder vanmiddag was er een mooie ontknoping in de finale van de 1.500 meter voor mannen. De pas 20-jarige Noor Jakob Ingebrigtsen verslaat wereldkampioen Timothy Cheruiyot op prachtige wijze. Hij is de eerste Europeaan sinds Fermin Cacho in 1992 (Barcelona) die goud pakt op de 1.500 meter.

Ingebrigtsen liep ook nog een olympisch record.

ZILVER VOOR ESTAFETTEMANNEN

Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela bezorgen Nederland een verrassende zilveren medaille op de 4x400 meter.

Ze komen achter de Verenigde Staten als tweede over de finish. Botswana pakt het brons.

Ramsey Angela komt als tweede over de streep in de finale van de 4x400 meter

Hassan dolblij na goud op 10 kilometer

Tweevoudig olympisch kampioene Sifan Hassan is blij dat het toernooi erop zit. "Nu mag ik slapen."

Hassan dolblij met derde olympische medaille in Tokio: 'Nu mag ik slapen'

Estafettevrouwen zesde in finale

Het is de Nederlandse estafettevrouwen (Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Femke Bol) niet gelukt te stunten in de finale van de 4x400 meter. Slotloopster Bol maakte nog veel goed, maar kon niet verder opschuiven dan naar de zesde plaats.

Het goud ging naar de oppermachtige Amerikaanse vrouwen, die met Sydney McLaughlin, Allyson Felix, Dalilah Muhammad en Athing Mu aantraden. Polen finishte op ruime achterstand als tweede. Jamaica veroverde het brons.

Amerika komt met ruime voorsprong over de finish

De laatste atletiekfinales op de baan

Het olympisch atletiektoernooi op de baan is bijna voorbij, maar niet voordat de 4x400 meter-finales zijn geweest. Eerst is het tijd voor de vrouwen, met Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Femke Bol voor Nederland.

Daarna zien we ook nog de Nederlandse mannenploeg in actie, met Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela.

De Nederlandse estafetteploeg

Choong wint moderne vijfkamp

Joe Choong heeft de olympische titel op de moderne vijfkamp gewonnen. De Brit bleef in Tokio met een olympisch record van 1.482 punten de Egyptenaar Ahmed El-Gendy vijf punten voor. Het brons was voor de Zuid-Koreaan Jun Woong-tae.

Vijf jaar geleden in Rio stond Choong voor het laatste onderdeel tweede, maar viel hij terug tot de tiende plek. Voor de Brit is het zijn eerste grote titel.

Joe Choong

Goud voor Zweedse springruiters

De Amerikaanse en de Zweedse springruiters kwamen allebei tot een totaal van 8 strafpunten in de finale. Frankrijk stond op 2 strafpunten en had de gouden plak voor het grijpen. Maar Pénélope Leprévost, die als laatste in actie kwam, bezweek onder de druk.

De amazone kreeg te maken met een dubbele weigering van haar paard Vancouver De Lanlore, en daarmee was het einde verhaal.

Zweden en de VS streden vervolgens in een barrage om het goud. In die zinderende ontknoping bleven alle zes springruiters foutloos, maar noteerden de Zweden een snellere tijd waardoor de olympische titel binnen was.

Peder Fredricson in actie in de finale

Sedoc uit z'n dak

NOS-analist en oud-atleet Gregory Sedoc kijkt in de studio naar de gouden race van Sifan Hassan op de 10.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Tokio en steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

Sedoc door het dolle heen tijdens gouden olympische race van Hassan

Brons voor Spaanse handballers

De Spaanse handballers hebben voor de vierde keer een bronzen medaille aan de Olympische Spelen overgehouden. In Tokio was Spanje in zijn vierde troostfinale in 25 jaar te sterk voor Egypte: 33-31.

Halverwege leidde Spanje, dat in 1996, 2000 en 2008 brons won, maar nimmer de finale bereikte, met 19-16. Egypte, dat Afrika zijn eerste handbalmedaille had kunnen bezorgen, kwam na de rust zeven keer langszij, maar een voorsprong tegen de ervaren Spanjaarden zat er niet in.

Spaanse handballers vieren het behalen van de bronzen medaille

Vierde plaats voor springruiters

De Nederlandse springruiters zijn in de finale van de landenwedstrijd als vierde geëindigd. Nederland kwam tot 17 strafpunten en had zijn goede score vooral te danken aan Harrie Smolders, die als tweede Nederlandse ruiter in actie kwam en foutloos bleef.

De strijd om de gouden medaille wordt straks in een barrage beslist tussen Zweden en de Verenigde Staten, die beide op 8 strafpunten eindigden. België is al zeker van brons.

Harrie Smolders en zijn paard Bingo du Parc in actie in de finale

Unieke prestatie Hassan

Sifan Hassan was de eerste atlete die de 1.500, 5.000 en 10.000 meter combineerde op een Olympische Spelen. Ze voltooide die unieke trilogie met drie medailles (twee keer goud, eenmaal brons). Alleen Fanny Blankers-Koen behaalde meer olympische medailles voor Nederland in de atletiek. Zij won vier keer goud op de Spelen van Londen in 1948.

Sifan Hassan met de Nederlandse vlag na het winnen van de 10.000 meter

Fenomenale eindsprint

Hassan moest in de slotfase van de 10.000 meter afrekenen met twee concurrentes; wereldrecordhoudster Letesenbet Gidey uit Ethiopië en Kalkidan Gezahegne uit Bahrein. Gidey haakte als eerste af. In een machtige sprint rekende de Nederlandse, bezig aan haar zesde race, vervolgens af met Gezahegne.

GOUD VOOR SIFAN HASSAN!

Sifan Hassan pakt goud op de 10.000 meter!

Wat een eindsprint van de Nederlandse, na een aanval in de laatste ronde!

Sifan Hassan na de finish van de 10.000 meter

Medaille lijkt zeker, maar welke kleur?

Sifan Hassan is met twee anderen ontsnapt. De kopgroep ligt ver voor, maar hoe worden de medailles verdeeld?

Nog tien ronden voor Hassan

Het tempo gaat omhoog tijdens de 10.000 meter. Nog maar vier atleten kunnen het aan, waaronder Sifan Hassan. De Nederlandse ligt op de derde plek...

Hassan in kopgroep, Krumins haakt af

Sifan Hassan loopt keurig mee in een kopgroep van negen.

Susan Krumins stapt uit de wedstrijd. Krumins liep al een jaar geen wedstrijden en kan dertien ronden voor het eind niet verder door de pijn aan haar achillespees.

Nederlandse springruiters staan vijfde

Door de geweldige ronde van Harrie Smolders staat Nederland nu vijfde.

De beurt is zo aan Maikel van der Vleuten, om de springruiters in de buurt te brengen van een medaille.

Hassan jaagt op derde medaille

Sifan Hassan en Susan Krumins zijn namens Nederland begonnen aan de 10.000 meter.

Hassan won tijdens deze Olympische Spelen al goud op de 5.000 meter en brons op de 1.500 meter.

Sifan Hassan

Huzarenstukje van Smolders

Wat een ronde van Harrie Smolders!

Foutloos en precies binnen de tijd legt hij het parcours af. Na een ronde nam Nederland de zevende plaats in. Maar deze ronde gaat wat plekken winst opleveren, dat kan bijna niet anders. Alleen Zweden en de VS reden tot nu tot ook een foutloos rondje binnen de 82 seconden.

Veel strafpunten voor Houtzager

Marc Houtzager begint met een rondje van negen strafpunten. Dat lijkt niet goed, maar meer landen hebben grote problemen met het lastige parcours.

Zo staat Groot-Brittannië, een van de favorieten, al op grote achterstand. Frankrijk gaat op dit moment aan kop.

België in de ban van rennende wiskundelerares

In 2018 besluit Mieke Gorissen een trainer in de arm te nemen om haar techniek te verbeteren. Gewoon, voor de lol.

Nu is ze de held van België, na een 28ste plek op de olympische marathon.

Op naar de paardenbak

Een andere finale met Nederlandse inbreng is die van de springruiters.

Marc Houtzager, Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten plaatsten zich vrijdag moeizaam voor de eindstrijd en komen vanaf 12.00 uur in actie bij de landenfinale.

Marc Houtzager

Van Riessen langer in ziekenhuis

En nog meer tegenslag voor Matthijs Büchli: zijn vriendin Laurine van Riessen moet voorlopig in het ziekenhuis in Tokio blijven ter observatie.

Van Riessen kwam donderdag tijdens het onderdeel keirin hard ten val.

Laurine van Riessen valt op de wielerbaan

Vroege aftocht Büchli

Voor baanrenner Matthijs Büchli zit de keirin er sneller dan verwacht op. "Het zat niet mee."

De Haarlemmer baalt vooral van de heat waarin hij een plek werd teruggezet, anders was er niets aan de hand geweest. "Het is niet het juiste besluit, vind ik. Keirin is altijd een beetje dringen, een beetje klooien."

Braspennincx sneuvelt

Shanne Braspennincx sneuvelt in de kwartfinales van de sprint, want Emma Hinze wint ook de tweede heat (2-0). Geen schande overigens, tegen de wereldkampioene.

Denen pakken goud op de madison

De baanrenners van Denemarken hebben het goud te pakken op de madison. Het zilver is voor Groot-Brittannië en het brons voor de Fransen. Nederland wordt vijfde, achter de Belgen.

"We waren echt goed voorbereid. Twee jaar geleden dacht niemand dat we hier iets te zoeken hadden", zegt Yoeri Havik. "Alleen vandaag hoop je op meer."

"Ze stopten niet met hard gaan", aldus Jan-Willem van Schip, die denkt dat hij het maximale eruit gehaald heeft. "Ik denk dat we gewoon goed meededen. Maar dat we net niet aan de goede kant van de koers zitten om te herstellen en mee te doen om een medaille, is jammer."

Nederland raakt achterop

De medaillekansen voor Nederland slinken, de Denen staan nu eerste in het klassement.

Het Oranje-duo staat wel keurig vierde in dit sterke veld, maar op een behoorlijke achterstand van Groot-Brittannië.

Frankrijk nu aan de leiding

De Fransen waren even ontsnapt en hebben de leiding genomen in de wedstrijd.

Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik zijn gezakt naar de vierde plaats, maar er zijn nog een hoop punten te verdienen in de laatste zestig ronden.

Goud voor waterpolosters VS

De waterpolovrouwen uit de Verenigde Staten hebben voor de derde keer op rij overtuigend olympisch goud veroverd. In Tokio zijn de Amerikanen met 14-5 veel te sterk voor Spanje.

Vreugde bij de Amerikaanse vrouwen

Nederland halverwege derde

Na honderd van de tweehonderd ronden staat Nederland gedeeld derde.

Maar wellicht zit er nog meer in voor Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip...

Het Izu Velodrome

Verschillen bovenin minimaal

Met nog 120 ronden te gaan blijft Nederland puntjes sprokkelen.

Groot-Brittannië gaat aan de leiding, voor Denemarken, Frankrijk en Nederland. Maar de verschillen zijn minimaal.

Tempo gaat omhoog, Van Schip slaat toe

Jan-Willem van Schip wint namens Nederland voor de eerste keer een tussensprint, waardoor het Oranje-duo opschuift naar de derde plek.

Het tempo gaat wat omhoog nu, er is nog een lange weg te gaan.

Van Schip en Havik op jacht naar medailles

Bij de mannen zijn begonnen aan de madison. Een nieuw onderdeel op de Spelen, ook wel bekend als de koppelkoers.

Voor Nederland rijdt het koppel Jan-Willem van Schip/Yoeri Havik, het enige onderdeel van het baanrennen waarop er vandaag voor Nederland medailles te verdienen zijn.

Braspennincx moet aan de bak

Emma Hinze zet Shanne Braspennincx op achterstand in de kwartfinale van het sprinttoernooi. De Duitse leidt met 1-0.

Wie het eerste twee heats wint, gaat door.

Lavreysen overtuigend door

Harrie Lavreysen gaat wel naar de kwartfinales op de keirin.

De baanrenner zet in de laatste ronde aan en niemand kan hem bijbenen. Zo blijft er toch een Nederlander actief op dit onderdeel, in de jacht op de medailles.

Büchli uitgeschakeld

Ai, Matthijs Büchli sneuvelt in de herkansingen.

Dus eindigt de keirin hier al voor de winnaar van het zilver in 2016.

Matthijs Büchli in actie

Büchli teruggezet naar plek drie

Na bestudering van de beelden wordt Matthijs Büchli teruggezet naar plek drie, wat betekent dat hij moet herkansen. Hij zou onrechtmatig van zijn lijn hebben afgeweken.

"Die Engelsman wordt voor geen millimeter gehinderd", verbaast oud-bondscoach Peter Schep zich vanuit de studio over het oordeel. Maar hij zal het er toch mee moeten doen.

Zowel Harrie Lavreysen als Büchli moet dus nog aan de bak in de herkansingsronde om een kwartfinaleplaats veilig te stellen op de keirin.

Büchli alsnog door

Matthijs Büchli wordt wederom tweede in een merkwaardige heat, voldoende voor de kwartfinales op de keirin.

Na weer een valpartij blijven er nog maar drie renners over, waarna de Haarlemmer zich na een lange sprint eenvoudig plaatst voor de volgende ronde.

Een harde valpartij in de heat van Matthijs Büchli

Herkansing voor Lavreysen

Terug naar het baanrennen. Harrie Lavreysen komt niet verder dan een vijfde plek in zijn heat en moet straks op herkansing.

Samenvatting basketbalfinale

In de basketbalfinale tegen Frankrijk neemt Kevin Durant de Amerikaanse ploeg hoogstpersoonlijk bij de hand op weg naar de zestiende olympische titel.

Pech voor Büchli

Matthijs Büchli finisht al tweede, maar zijn heat moet opnieuw na een harde valpartij. Dus een ritje extra voor de Haarlemmer op de keirin.

Braspennincx naar kwartfinales

Shanne Braspennincx heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het olympisch sprinttoernooi in Tokio. Op de wielerbaan in Izu verslaat de kersvers olympisch kampioene op de keirin de Oekraïense Olena Starikova.

Braspennincx

Samenvattingen finales kanosprint

Queiroz sprint naar de olympische kanotitel, ook is er goud voor China, Hongarije en Duitsland.

En ook Braspennincx op de baan

De Nederlandse baanrenster Shanne Braspennincx heeft verrassend goud gewonnen op het onderdeel keirin en komt zo in actie op het onderdeel sprint.

Met perfecte race pakt Braspennincx goud op keirin

Straks Lavreysen weer in actie

Baanrenner Harrie Lavreysen doet om 8.48 uur mee op de keirin. Vrijdag veroverde hij goud in een prachtig gevecht met Jeffrey Hoogland.

Van Dam 57ste op golftoernooi

Nelly Korda heeft de olympische golftitel in de wacht gesleept. De Nederlandse Anne van Dam (25 jaar) besloot een tegenvallend olympisch toernooi als 57ste.

Hassan mag de vlag dragen

Sifan Hassan zal namens Nederland de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie. Dat heeft NOC*NSF bekendgemaakt.

De Nederlandse atlete Sifan Hassan ontvangt een gouden medaille voor haar winst op de 5000 meter

Beelden uit de oude doos

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft bijzonder filmmateriaal in handen gekregen van de Olympische Spelen van 1936: amateuropnames in kleur uit Berlijn.

Unter den Linden in 1936

Waterpolosters eindigen als zesde

Na de zege op China op donderdag komt Oranje er tegen Australië in de strijd om de vijfde plaats niet aan te pas (7-14).

Keepster Debby Willemsz incasseert een tegengoal

Vierde goud op rij basketballers VS

De Amerikaanse ploeg in Tokio zal de naam Dream Team niet opgeplakt krijgen. Maar Kevin Durant verdiende wel zijn plekje in de olympische pantheon.

In de finale wordt Frankrijk met 87-82 verslagen.

Kevin Durant schreeuwt het uit in de olympische basketbalfinale tegen Frankrijk.

Petje af voor Hassan

Na goud op de 5.000 meter en brons op de 1.500 meter jaagt Sifan Hassan vanmiddag (12.35 uur) tijdens de 10.000 meter op haar derde olympische medaille.

"Drie keer goud gaat het niet meer worden, maar dat doet niets af aan haar prestatie. Die blijft bijzonder", zegt inspanningsfysioloog Eugène Janssen.

Atlete Sifan Hassan

Deelstra en Holterman in actie op marathon

Peres Jepchirchir heeft in Sapporo de olympische marathon voor vrouwen op haar naam geschreven. Andrea Deelstra was de beste Nederlander met een 44ste plek, Jill Holterman werd 63ste.

Record van 12 keer goud nog haalbaar

Nederland staat op dit moment op negen gouden medailles. Het record uit 2000 is nog steeds haalbaar, toen er twaalf keer goud werd veroverd in Sydney.

Goedemorgen!

De voorlaatste dag van de Olympische Spelen is aangebroken. Niet een heel druk programma vandaag, maar wel nog een hoop medaillekansen voor Nederland.