Frans parlement akkoord met nieuwe coronawet • Mondkapjesboetes verscheurd in Amsterdam
- Welkom in het coronaliveblog van zondag 25 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- Gewelddadige protesten Tunesië tegen coronabeleid.
- LCPS: 533 coronapatiënten in het ziekenhuis, 29 meer dan gisteren.
- 29 agenten gewond bij Franse coronaprotesten.
Liveblog gesloten
We sluiten het coronablog voor vandaag af. Morgen beginnen we weer met een nieuw liveblog, met daarin het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Fijne nacht!
Frans parlement akkoord met vaccinatieplicht zorgmedewerkers en gezondheidspas
De beide Kamers van het Franse parlement hebben de nieuwe coronamaatregelen van de regering goedgekeurd. Om de oplopende besmettingscijfers een halt toe te roepen komt er een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers en moeten Fransen een gezondheidspas laten zien om naar cafés, restaurants en evenementen te mogen.
De Franse Tweede Kamer had de plannen al eerder goedgekeurd, maar in de nacht van zaterdag op zondag had de Senaat de wet op meerdere punten gewijzigd. Hierdoor moesten beide Kamers het eens worden over de aanpassingen en aan het einde van de avond bereikten ze een akkoord.
Zaterdag gingen honderdduizenden Fransen de straat op om te demonstreren tegen de nieuwe coronawet:
Het compromis komt erop neer dat zorgpersoneel dat een vaccin weigert toch niet wordt ontslagen, terwijl dat aanvankelijk wel in de plannen stond. Verder is de gezondheidspas niet verplicht in winkelcentra, maar wel op het terras. Ook blijft de pas verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar.
Gewelddadige protesten in Tunesië
In Tunesië zijn vandaag gewelddadige protesten uitgebroken tegen het coronabeleid van de regering en de slechte economische situatie in het land. In meerdere steden, waaronder de hoofdstad Tunis, liepen betogingen uit op rellen.
Duizenden demonstranten eisen het vertrek van de regering. Ze zijn het niet eens met de nieuwe lockdown en andere coronamaatregelen die zijn ingevoerd. Tunesië kent een van de grootste corona-uitbraken van Afrika.
Demonstranten hadden het specifiek voorzien op een kantoor van de islamitische beweging Ennahda, de grootste partij in de regeringscoalitie.
Avenue Bourguiba
In Tunis zetten ordetroepen traangas in om de menigte uiteen te drijven. De centrale straat Avenue Bourguiba is afgezet met een politieblokkade. Die straat was een centrale plek bij de massale demonstraties van tien jaar geleden tegen het regime, die het begin betekenden van de zogenoemde Arabische Lente.
Vandaag is een nationale feestdag in Tunesië: op 25 juli 1957 werd de Republiek Tunesië uitgeroepen. Een groep genaamd de 25 juli-beweging heeft deze dag aangegrepen om een groot protest op touw te zetten.
29 agenten gewond bij Franse coronaprotesten
Bij coronaprotesten in Frankrijk zijn gisteren 29 politieagenten gewond geraakt en 71 mensen aangehouden. In diverse plaatsen gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de Franse 'gezondheidspas' en de vaccinatieplicht die de regering wil invoeren voor bijvoorbeeld zorgpersoneel.
In totaal ging het om zo'n 160.000 demonstranten. In Parijs, Marseille, Lyon, Nantes en Toulouse botsten betogers met de politie. In de hoofdstad werden waterkanonnen en traangas ingezet. In Marseille keerden sommige demonstranten zich tegen een cameraploeg van de televisiezender BFMTV.
De Franse president Macron brengt momenteel een bezoek aan Frans-Polynesië en riep daar in gesprek met de pers op tot eensgezindheid. "Wat is jouw vrijheid waard als je tegen mij zegt dat je niet gevaccineerd wil worden, maar morgen je vader, je moeder of mij besmet?", zei hij.
RIVM: 4665 besmettingen, bezetting ziekenhuizen neemt iets toe
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4665 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 622 minder dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6454 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor.
LCPS: 533 coronapatiënten in het ziekenhuis, 29 meer dan gisteren
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 533. Dat zijn er 29 meer dan gisteren, toen er 504 mensen met corona in het ziekenhuis lagen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De meeste coronapatiënten liggen op de verpleegafdeling, namelijk 399 mensen. Dat zijn er 11 meer dan een dag eerder. Op de intensive care liggen 134 patiënten met corona, 18 meer dan zaterdag.
Rechter verscheurt twee boetes, handhavers hadden eerst moeten waarschuwen
Twee reizigers die een coronaboete aanvochten die ze kregen in de Amsterdamse metro hoeven die niet te betalen. Volgens de rechter hadden de twee eerst door handhavers gewaarschuwd moeten worden alvorens ze een bon van 95 euro kregen, schrijft AT5.
Een van de twee kreeg de boete tijdens een rit in juni, de ander in september. Ze droegen allebei geen mondkapje in de metro, terwijl dat volgens de landelijke regels van de overheid wel moet.
Normaal gesproken krijgen reizigers dan een bekeuring van 95 euro, maar volgens de rechtbank blijkt uit de richtlijnen van de handhavers dat eerst gewaarschuwd moet worden. Bovendien staat op de website van de Rijksoverheid het volgende over deze overtreding: "Krijgt u een waarschuwing van de politie of een boa? En past u uw gedrag niet aan? Dan kunt u een boete krijgen van 95 euro."
Die waarschuwing bleef bij deze twee reizigers uit, waardoor de rechter de opgelegde boetes nu dus verscheurt. De handeling was weliswaar strafbaar, maar er volgt geen straf, schrijft de omroep.
Ook Bulgarije komt met strengere regels voor Nederlanders
De Bulgaarse overheid heeft Nederland op een zogenoemde rode lijst gezet. Vanaf morgen mogen Nederlanders alleen naar Bulgarije reizen met een negatieve PCR-test. De eis geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn of een herstelbewijs hebben, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Nederlanders die terugkeren uit Bulgarije hoeven geen coronabewijs te laten zien en hoeven ook niet in quarantaine.
Politie beëindigt illegaal feest in Herkenbosch
De politie heeft vannacht een einde gemaakt aan een illegaal feest in een natuurgebied in Herkenbosch. Ongeveer 150 tot 200 mensen hadden zich daar verzameld in een oude bunker, meldt 1Limburg.
Vlak voor 02.00 uur kreeg de politie een melding van geluidsoverlast. Er werd besloten in te grijpen, mede omdat de locatie onveilig was. Pas tegen 04.00 uur had de politie voldoende menskracht verzameld voor de ontruiming en rond 06.30 uur was de laatste persoon uit de bunker vertrokken. Bij de actie van de politie waren ook ME'ers en vier hondengeleiders betrokken.
Volgens de politie is het beëindigen van het feest rustig verlopen. Er zijn geen boetes uitgedeeld en er is ook niemand aangehouden. Wel is de geluidsapparatuur in beslag genomen.
Roeiploeg mag geen contact meer hebben met andere landen
De Nederlandse roeiers in Tokio is vriendelijk verzocht om zich af te zonderen van deelnemers uit andere landen en van plaatselijke vrijwilligers, bevestigt technisch directeur van de roeibond Hessel Evertse. Ze mogen geen gebruik meer maken van de olympische roeibaan, het busvervoer daarnaartoe, de eetzaal en de ruimte waar de warming-up wordt gehouden.
Er zijn nu drie mensen besmet binnen de Nederlandse roeiploeg: bondscoach Josy Verdonkschot testte gisteren positief, daarvoor gebeurde dat al bij roeier Finn Florijn en een staflid.
De impact op de roeiers van de maatregelen is groot, aldus Evertse. De Nederlandse roeiploeg is zelf al vanaf het begin verdeeld in mini-bubbels; zo hebben de roeiploegen onderling al geen enkel contact.
Britse minister van Volksgezondheid maakt excuses voor tweet
De nieuwe Britse minister van Volksgezondheid, Sajid Javid, heeft zijn excuses aangeboden voor een bericht dat hij gisteren op Twitter plaatste. In de tweet zei hij dat het opheffen van coronamaatregelen hoort bij "het leven met het virus, in plaats van het schuilen ervoor". Het woord dat hij daarbij gebruikte, 'cower', heeft de bijklank van laf in het Engels.
Oppositiepartijen Labour en de Liberal Democrats vonden het bericht "beledigend en ondoordacht". Volgens de partijen blijft nog altijd 1 op de 60 Britten noodgedwongen thuis omdat zij een verhoogd medisch risico lopen en niet besmet willen raken met het coronavirus.
"Zoals vele anderen ben ik dierbaren verloren aan dit afschuwelijke virus en ik zou de impact ervan nooit bagatelliseren", reageerde Javid vandaag. De minister heeft zijn tweet verwijderd en zei dat het bericht hem spijt. "Ik probeerde mijn dank uit te spreken voor de vaccins die de maatschappij in staat stellen om terug te vechten - maar ik heb de verkeerde woorden gebruikt."
Testen verplicht voor jongerencampings Terschelling
Jongeren die vakantie willen vieren op een camping op Terschelling moeten eerst bewijzen dat ze gevaccineerd zijn of negatief getest. Dat heeft de gemeente besloten op advies van de GGD, meldt Omrop Fryslân.
De afgelopen weken werden op twee jongerencampings op het eiland meerdere besmettingen vastgesteld. Het is niet duidelijk of die besmettingen op de campings plaatsvonden of dat bezoekers het virus al bij aankomst onder de leden hadden.
De gemeente roept jongeren op om vooral thuis al te testen via Testen voor Toegang, voordat ze naar Terschelling afreizen. Ook is het verzoek om tijdens het verblijf te testen. "Zo kunnen nieuwe gevallen zo snel mogelijk worden opgespoord en in isolatie geplaatst worden, en de contacten in quarantaine", schrijft de gemeente.
Risiconiveaus in sommige regio's omlaag
Omdat het aantal nieuwe coronagevallen daalt, kunnen in meerdere regio's de risiconiveaus omlaag. Nu staan nog 23 van de 25 veiligheidsregio's op 'zeer ernstig', de hoogste kwalificatie. Zuid-Holland Zuid, Noord- en Oost-Gelderland, Flevoland, IJsselland en Friesland gaan komende week waarschijnlijk van zeer ernstig naar ernstig. In andere regio's is het aantal besmettingen nog iets te hoog.
Wel gaat in alle veiligheidsregio's het aantal positieve coronatests naar beneden - ook in de grootste brandhaarden Amsterdam-Amstelland en Groningen.
Voor de maatregelen van het kabinet heeft een verlaging van de risiconiveaus nu nog geen gevolgen. Twee weken geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.
Schermer Verwijlen over corona-onzekerheid in TeamNL
Schermer Bas Verwijlen vertelt na zijn uitschakeling in Tokio dat hij in grote onzekerheid zat over zijn deelname, in verband met de coronabesmettingen in TeamNL.
"De afgelopen dagen waren niet makkelijk in het dorp. Voor mezelf was de vraag of ik nog kon meedoen. Ik zat op dezelfde vlucht, in dezelfde bus. Ik ben in nauw contact geweest met een van de besmette sporters."
"Een onzichtbare tegenstander - dat ben ik niet gewend", aldus Verwijlen. "Ik heb weleens leukere Spelen meegemaakt."
Noorwegen voert quarantaineplicht in voor niet volledig ingeënte Nederlanders
In Noorwegen gelden vanaf morgen strengere regels voor Nederlanders die het land in willen. Reizigers die niet volledig zijn gevaccineerd, moeten bij aankomst in het land tien dagen in quarantaine. De eerste drie dagen moeten ze doorbrengen in een door de Noorse overheid toegewezen 'quarantainehotel'. Wie op de vierde dag negatief test op corona (met een PCR-test) kan zijn quarantaine op een andere locatie afmaken.
Voor minderjarige kinderen die niet (volledig) zijn ingeënt, zijn de regels iets anders: zij moeten wel in quarantaine, maar kunnen dat doen op een locatie naar keuze. Als ze na drie dagen negatief testen, kunnen ze eerder uit quarantaine.
Reizigers die volledig zijn ingeënt, hoeven zich in Noorwegen niet te laten testen of in quarantaine.
De nieuwe regel geldt voor landen die donkerrood zijn gekleurd op de kaart van het Europees gezondheidsinstituut ECDC, zoals Nederland en Spanje. Vanaf morgen moeten niet volledig gevaccineerde reizigers uit oranje of rode landen in Noorwegen ook in quarantaine, maar zij hoeven niet naar een quarantainehotel. Dit geldt voor onder meer mensen uit België en Frankrijk.
Duitsland oppert beperkingen voor ongevaccineerden
Ongevaccineerde Duitsers krijgen in de herfst mogelijk te maken met beperkingen. "In het geval van een hoge besmettingsgraad ondanks het testen, zullen ongevaccineerde mensen hun contacten moeten beperken", zegt Helge Braun, de stafchef van bondskanselier Merkel, in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag.
"Dat kan ook betekenen dat bepaalde dingen, zoals het bezoeken van restaurants, de bioscoop en stadions niet langer mogelijk zijn. Zelfs niet voor ongevaccineerde mensen die getest zijn, omdat het risico te groot is. Gevaccineerden zullen zeker meer vrijheden hebben dan mensen die niet gevaccineerd zijn."
In het interview zegt Braun verder dat de Duitse overheid de plicht heeft om de gezondheid van burgers te beschermen. "Daaronder verstaan we ook dat de gezondheidszorg in de winter niet opnieuw kankeroperaties en orthopedie-ingrepen moet uitstellen om coronapatiënten te kunnen behandelen."
Braun wil ook dat het aantal infecties in het onderwijs vanaf de herfst zo laag mogelijk blijft. Op scholen moeten waarschijnlijk mondkapjes op als er geen afstand gehouden kan worden, en zoveel mogelijk leraren, ouders en schoolbuschauffeurs moeten gevaccineerd zijn.
'Olympische sporters mogen mondkapje afdoen voor fotomoment'
Zei het Internationaal Olympisch Comité een paar uur geleden nog dat sporters vooral hun mondkapje moeten ophouden bij medaille-uitreikingen in Tokio, nu mag het kapje toch heel even af voor foto's.
Onder meer de Australische zwemsters kregen kritiek op het afzetten van het mondkapje op het podium. Uit een statement van de Australische delegatie blijkt nu dat het IOC de regels bij de medaille-uitreikingen iets heeft aangepast. De mondkapjes mogen nu 30 seconden af om te poseren voor foto's, "daarna moeten ze weer op", aldus een woordvoerder.
Bij het podium staat een official die aangeeft wanneer de mondkapjes op en af moeten. "Onze sporters volgden de aanwijzingen, zij hebben niets verkeerd gedaan", verduidelijkt de Australische ploeg.
Doden door stroomuitval covid-ziekenhuis Jordanië
Bij een stroomstoring in een Jordaans ziekenhuis zijn twee covid-patiënten overleden. Door kortsluiting viel de elektriciteit een half uur uit in het private ziekenhuis in Amman, dat de regering huurt voor de opvang van coronapatiënten.
Familieleden van de patiënten probeerden zich in paniek toegang te verschaffen tot het gebouw, wat werd voorkomen door politiebarrières. "Mijn moeder stuurde ons berichten dat ze zuurstof nodig had. Haar gezicht werd geel en zwart", zegt een boze nabestaande. "Het was duidelijk dat ze stikte."
De stroomuitval wordt onderzocht door de regering. In maart stapte de minister van Volksgezondheid al op toen verschillende patiënten in een coronaziekenhuis waren overleden door zuurstoftekorten.
IOC: sporters moeten mondkapje ophouden bij medaille-uitreiking
Atleten moeten hun mondkapje ophouden tijdens de olympische medailleceremonies. Dat zegt een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité na vragen van journalisten over sporters die tijdens de uitreiking hun mondkapjes lieten zakken of afdeden.
"Het is niet voor de leuk. Het is gewoon verplicht", zegt de IOC-woordvoerder over het dragen van mondkapjes.
Vooral onder zwemmers worden de mondkapjes niet altijd even trouw gedragen op het podium. En tijdens de openingsceremonie van vrijdag droegen de delegaties van Tadzjikistan en Kirgizië grotendeels geen masker.
Organisatie Olympische Spelen meldt tien nieuwe besmettingen
De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio meldt tien nieuwe coronagevallen. Daarmee komt het totaal aantal sporters en begeleiders met een positieve coronatest op 132.
Bij TeamNL zijn tot nu toe vijf coronagevallen gemeld. De laatste werd vannacht bekend: roeicoach Josy Verdonkschot.
Sneeuwpanter in dierentuin San Diego besmet
In de dierentuin van de Amerikaanse stad San Diego heeft een sneeuwpanter corona opgelopen. Verzorgers merkten dat het 9 jaar oude mannetje Ramil hoestte en een loopneus had. Hierna testte hij tot twee keer toe positief op corona.
Het is niet duidelijk hoe de sneeuwpanter besmet is geraakt. Drie andere panters met wie hij een verblijf deelt, gaan in quarantaine. Hun verblijf is voorlopig gesloten voor publiek.
In januari raakten acht gorilla's in het safaripark van de San Diego Zoo besmet via een verzorger. De dierentuin vroeg hierna om de levering van een experimentele coronavaccins voor dieren. Inmiddels zijn meerdere dieren in San Diego beschermd, waaronder meerdere primaten en katachtigen. De besmette sneeuwpanter Ramil was niet gevaccineerd.
Ook Nederlandse roeicoach positief getest in Tokio
Op de Olympische Spelen heeft een vijfde lid van TeamNL positief getest op corona. Het is roeicoach Josy Verdonkschot, die volgens de richtlijnen in quarantaine is gegaan.
Verdonkschot had een andere vlucht genomen dan sporters en begeleiders die eerder corona opliepen. Skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn en een ander staflid van de roeiploeg zaten allemaal in dezelfde KLM-vlucht van vorige week zaterdag. Ook NOS-commentator Jeroen Elshoff zat in dit toestel.
Meerdere vrouwenboten worden door Verdonkschot begeleid, maar volgens hem zal zijn quarantaine geen invloed hebben op de prestaties. "Ons programma zit goed in elkaar, we weten van elkaar wat we kunnen en moeten doen. Het wegvallen van de coach heeft op dit moment geen invloed meer."
'Mogelijk alleen gevaccineerde fans bij Premier League-wedstrijden'
De Britse regering overweegt om vanaf oktober alleen volledig gevaccineerde fans toe te laten bij wedstrijden in de Premier League. De eis zou ook gelden voor andere evenementen met meer dan 20.000 toeschouwers, melden Britse media.
Volgens persbureau PA wordt er momenteel overlegd met clubs in de Premier League over de vaccinatie-eis. De Britse regering zou de maatregel ook overwegen voor het publiek van wedstrijden in lagere divisies.
Ook The Sunday Telegraph besteedt er aandacht aan:
Afgelopen week kwam ook naar buiten dat de Britse regering overweegt om van spelers in de Premier League een vaccinatie te eisen.
Liveblog geopend
Welkom in het coronablog van zondag 25 juli. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.